Δημήτρης Βίτσας από Καβάλα: Δεν θα επιβαρυνθεί περαιτέρω η δομή φιλοξενίας των προσφύγων

Δεν θα μετατοπιστεί το πρόβλημα «εκεί που δεν υπάρχει», ξεκαθάρισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής-Οι μισοί φιλοξενούμενοι στη δομή του Ασημακοπούλου είναι παιδιά-Αναλυτικά στοιχεία

Δύο από τις πιο οργανωμένες δομές φιλοξενίας προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα, αυτές της Δράμας και της Καβάλας επισκέφθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 26 Νοεμβρίου 2018 ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, προκειμένου να ενημερωθεί για τη λειτουργία και τα προβλήματά τους.

«Σκοπός μας δεν είναι να επιβαρύνουμε τις ήδη υπάρχουσες δομές που υπάρχουν και λειτουργούν στα όριά τους. Δεν θέλουμε να μετατοπίσουμε ένα πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει, αλλά να ζητήσουμε και από άλλες Περιφέρειες να αναλάβουν ένα μικρό κομμάτι της φιλοξενίας», δήλωσε ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο ότι η δομή δεν θα φιλοξενήσει περισσότερα άτομα.

Τόνισε, επίσης, ότι είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι συζητήσεις με την Ευρώπη, αλλά και με την Τουρκία ώστε να προχωρήσουν λύσεις οι οποίες θα συμβάλουν στην ουσιαστική αποφόρτιση του ζητήματος στα νησιά.

Όσον αφορά τα χρήματα τα οποία οφείλονται στον δήμο Καβάλας και έχουν να κάνουν με τα έξοδα για τη φιλοξενία των προσφύγων και γενικότερα με τη διαχείριση του Μεταναστευτικού, ο υπουργός τόνισε ότι «το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν χρωστάει κάτι, ωστόσο υπάρχει η διάθεση να συζητήσει με τους δημάρχους το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων από τις δομές για να μην επιβαρύνονται το κόστος οι δήμοι».

Ο υπουργός ξεναγήθηκε στις διάφορες πτέρυγες της δομής και ζήτησε να ενημερωθεί για την καθημερινότητα των προσφύγων, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκε τη δομή της Δράμας, με την επίσκεψή του να συμπίπτει, μάλιστα, με την επιστροφή των μαθητών με λεωφορεία από τα σχολεία στα οποία φοιτούν στη δομή.

Πόσοι φιλοξενούνται στις δομές Καβάλας και Δράμας

Η δομή της Καβάλας, με όριο τα 500 άτομα, φιλοξενεί 492, εκ των οποίων 228 είναι παιδιά, ενώ υπάρχουν και 28 ασυνόδευτα. Το 40% των φιλοξενουμένων είναι Σύριοι, το 37% Ιρακινοί, 10% Αφγανοί, 6% από το Ιράν.

Η δομή της Δράμας (σε Καπναποθήκη στην περιοχή Ξηροποτάμου) φιλοξενεί 340 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες στα 70 διαμερίσματα που διαθέτει. Διαμένουν 60 οικογένειες και 26 ασυνόδευτα ανήλικα.

Πηγή: ΕΡΤ