Δήμητρα Τσανάκα: Κεντρικός δρόμος στο Περιγιάλι θα πάρει το όνομα του Λευθέρη Αθανασιάδη

Η δήμαρχος Καβάλας απαντά στον Βαγγέλη Παππά για την άρνησή της να μετονομαστεί η οδός Κύπρου σε οδό Λευθέρη Αθανασιάδη

Η Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα απάντησε χθες σε παρέμβασή της στον Alpha Radio 88,6 σε όσα της καταλόγισε ο επικεφαλής της ΚΑΠ Βαγγέλης Παππάς αναφορικά με την «μικροψυχία» που δείχνει στο θέμα της μετονομασίας οδών της πόλης. Η οδός Κύπρου, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της Δημοτικής Παράταξης δεν μετονομάστηκε σε οδό Λευθέρη Αθανασιάδη, ενώ η Οδός Μητροπόλεως μετονομάστηκε σε οδό Μητροπολίτου Προκοπίου.

«Μικρόψυχη δεν υπήρξα ποτέ…»

Όπως είπε η κ. Τσανάκα: «Mικρόψυχη δεν υπήρξα ποτέ. Ο κ Παππάς προσποιείται πως δεν καταλαβαίνει ότι ο συγκεκριμένος δρόμος δεν μπορεί να αλλάξει όνομα. Ότι το όνομα του Λευτέρη Αθανασιάδη πρέπει να δοθεί σε ένα μεγάλο δρόμο, αυτό  είναι σίγουρο, όμως  ο Αθανασιάδης δεν είναι ο μόνος στον οποίο οφείλουμε να δώσουμε το όνομα του σε ένα δρόμο. Υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι, όπως ο Νίκος Μάρτης, ο Ευαγγελίου, ο Πριμικίδης και άλλοι. Η καινούργια γειτονιά που θα διαμορφωθεί σε λίγα χρόνια στο Περιγιάλι  με νέους μεγάλους δρόμους,  ένας κεντρικός δρόμος από αυτούς θα μπορούσε  να πάρει  το όνομα του εκλιπόντος Δημάρχου Αθανασιάδη. Για την περιβόητη οδό Κύπρου, όταν έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο ο κ Παππάς,  δεν το περιφρόνησα. Η οδός αυτή έγινε προς τιμή των γεγονότων που έγιναν στο νησί το 1955 και εκείνη την εποχή όλοι οι δρόμοι γύρω από το Δημαρχείο είχαν αγγλικά ονόματα, διαφόρων στρατηγών, κλπ. Επηρεασμένα τα δημοτικά συμβούλια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έδωσαν τέτοια ονόματα και όταν έγιναν τα γεγονότα στην Κύπρο, ήρθε σύσσωμος ο μαθητικός κόσμος στο δημοτικό συμβούλιο και τότε αποφασίστηκε και η οδός Κύπρου να μετονομαστεί και έτσι βγήκε ο οδός Εθνάρχου Μακαρίου δίπλα στο Δημαρχείο ή οδός Ηρώων. Όλα τα ονόματα έχουν μια ιστορία  και τα ονόματα αυτά δεν πρέπει να αλλάξουν.

Τα είπα όλα αυτά στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά  κανείς δεν έδωσε σημασία. Θα πάω στο επόμενο συμβούλιο με ένα βιβλίο που υπάρχει για την ονοματοδοσία των οδών της Καβάλας που λέει την ιστορία τους. Όνομα του Αθανασιάδη θα μπει σε μεγάλο δρόμο της Καβάλας, αλλά όχι στην οδό Κύπρου. Τα ονόματα με μεγάλη ιστορική αξία για τον ελληνισμό δεν τα ακουμπάμε. Για την Μητροπολίτου Προκοπίου υπήρχε η απόφαση, γιατί η οδός Μητροπόλεως είναι κάτι άψυχο. Αν όμως πηγαίναμε να αλλάξουμε το όνομα του Μητροπολίτου Χρυσοστόμου, αυτό δεν κάνει ίδια τα μεγέθη και το ίδιο ισχύει για την οδό Κύπρου».

Οι εξελίξεις με την γέφυρα

«Το κράτος για να αναθέσει την πραγματογνωμοσύνη  ξεκίνησε από την Περιφέρεια η οποία  σε συνεργασία με τον Δήμο προσπαθούσε να προετοιμάσει όλα αυτά που ζητούσε το ΤΕΕ-ΑΜ. Αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στον κ Εισαγγελέα για να ζητήσει εκείνος πραγματογνωμοσύνη από το ΤΕΕ και το πανεπιστήμιο, για να γίνει  όσο είναι δυνατόν  πιο γρήγορα και να δούν τι φταίει και αν πρέπει να κρατήσουμε την γέφυρα και να  έχουμε πιο γρήγορες απαντήσεις. Το ΤΕΕ συνεδρίασε για το θέμα και έβγαλε μια ομόφωνη απόφαση κατά την οποία  περιέπλεξε  πολύ την υπόθεση.  Στην ουσία, οι κρατικοί μηχανισμοί είναι δυσκίνητοι και αργοί και ο τρόπος χρηματοδότησης πάντοτε θα είναι πρόβλημα για μας. Εμείς,  για να πληρώσουμε  μια γνωμοδότηση μελέτης του ΤΕΕ πρέπει να περάσουμε από μηχανισμούς. Για να έχουμε μια σωστή απάντηση, η πραγματογνωμοσύνη θα πρέπει να έχει ένα μεγάλο κύρος», είπε ερωτηθείσα για το που βρίσκεται η μελέτη για τη γέφυρα στο παλιό νοσοκομείο Καβάλας».

Ανενημέρωτος ο Βίτσας…

Σχολιάζοντας την δήλωση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα κατά την επίσκεψη του στη Δομή Μεταναστών στην Καβάλα όπου ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν οφείλει να επιστρέψει χρήματα στον Δήμο Καβάλας, η Δήμαρχος τόνισε ότι τον θεωρεί ανενημέρωτο και ότι δεν ξέρει τι έχουν προσφέρει οι καβαλιώτες για την δομή των προσφύγων, ούτε ξέρει  τι πρόσφερε ο Δήμος. «Να θυμηθούμε ότι ο Βούτσης μας υπέδειξε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και έχω την αίσθηση ότι πάμε από τον Άννα στον Καϊάφα. Έτσι αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στο δημόσιο, γιατί τα χρήματα που ξοδέψαμε, πρέπει να μας δοθούν πίσω. Μπορεί τότε να μη υπήρχαν χρήματα, όμως όταν μπήκαν οι ΜΚΟ στην μέση, βλέπουμε να δίνεται πακτωλός χρημάτων και εμείς οι καβαλιώτες να μένουμε  με το χέρι στην τσέπη. Τα χρήματα αυτά που δεν δόθηκαν από επιχορήγηση του δημοσίου. πρέπει  να επιστραφούν οπωσδήποτε».