Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας απάντησε στο πού πηγαίνουν τα αδέσποτα που περισυλλέγονται

Πού προτίθεται ο δήμος Καβάλας να δημιουργήσει νέο κυνοκομείο-Τα αδέσποτα στη Νέα Καρβάλη, η «επίθεση» σκύλου στο 1ο Λύκειο Καβάλας και η απάντηση του αρμόδιου αντιδημάρχου

Η 30η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το απόγευμα της Δευτέρας 3 Δεκεμβρίου 2018 συνέπεσε με τον εορτασμό της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση του δήμου Καβάλας, με τη δήμαρχο, Δήμητρα Τσανάκα να κάνει μια ιστορική αναδρομή στους δημάρχους και δημαρχεύοντες από τη σύστασή του, υπογραμμίζοντας ότι ο μικρός δήμος Καβάλας άνοιξε τα φτερά του, μεγάλωσε και έγινε το κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Μάλιστα, η κ. Τσανάκα ανακοίνωσε ότι οι προγραμματισμένες γιορτές για τα 100 χρόνια του δήμου Καβάλας, για να μη συμπέσουν με τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και αδικηθούν, θα πραγματοποιηθούν στις αρχές του 2019.

Ακόμη, η δήμαρχος Καβάλας ανακοίνωσε ότι μετά από 10 χρόνια ο δήμος Καβάλας προμηθεύτηκε με δικούς του πόρους οχήματα τα οποία φτάνουν το 1,1 εκ. ευρώ, όπως οχήματα απορριμματοφόρα, τράκτορα, πλυντήριο κάδων, αναρροφητικό σάρωθρο, 2 φορτηγά διπλοκάμπινα, 2 εκχιονιστικά.

Η κ. Τσανάκα πρότεινε να συσταθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή για να εξετάσει τους δρόμους στους οποίους μπορούν να δοθούν τα ονόματα των Λ. Αθανασιάδη, Ε. Ευαγγελίου και Γ. Πριμικίδη. Πρότεινε ακόμη να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο την απόφαση της Τακτικής Μηνιαίας Σύναξης του Κλήρου της ΙΜΦΝΘ, με τη δήμαρχο να εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη της εξαρχής.

«Το Σύνταγμα αφορά την Πολιτεία και τους πολιτειακούς παράγοντες. Μας φέρνετε σε πολύ δύσκολη θέση», είπε αρχικά ο επικεφαλής του Σύγχρονου Δήμου, Θόδωρος Μουριάδης.

«Συμφωνώ ότι είναι ένα θέμα Εκκλησίας-Πολιτείας. Δεν έχω αντίρρηση, δεν θεωρώ ότι παρεμβαίνουμε σε θέματα Εκκλησίας, θέση μου είναι να εξακολουθήσει να ισχύει ό,τι ίσχυε», είπε ο επικεφαλής της ΚΑΠ, Βαγγέλης Παππάς, αναφερόμενος στη μισθοδοσία των κληρικών.

«Όταν πριν από ένα χρόνο μας ζητήθηκε να πάρουμε θέση για την τοποθέτηση Μητροπολίτη, είχαμε πει ότι εμείς δεν συμφωνούμε. Δεν το κρύψαμε ποτέ άλλωστε ότι είμαστε υπέρ του διαχωρισμού Πολιτείας-Εκκλησίας» ήταν η θέση του επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών, Άρη Βέρρου.

«Είναι υπερώριμο το αίτημα της κοινωνίας για τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας. Εγώ διαφωνώ και με το άρθρο 4 και με το άρθρο 14», είπε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Χρήστος Ποτόλιας.

Τελικά πού πάνε τα αδέσποτα που περισυλλέγονται;

Ο Θόδωρος Μουριάδης είπε ότι πολύ καλά προχωράει το έργο περισυλλογής των αδέσποτων, ρώτησε όμως πού πηγαίνουν τα αδέσποτα. «Στο κυνοκομείο, στο καταφύγιο ζώων, άκουσα ότι τα πάνε πάνω από το ξενοδοχείο “Φιλοξένια“, που είναι πολύ κοντά στο Νοσοκομείο και μπορεί να δημιουργηθεί αγέλη, επομένως αυτό είναι επικίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Ζήσης Μπόνιας είπε ότι η περισυλλογή των αδέσποτων είναι στην ευθύνη του δήμου και ξεκαθάρισε ότι όσα έχουν καταγγελθεί ότι επιτέθηκαν σε ανθρώπους, οδηγούνται στο Κυνοκομείο της Άσπρης Άμμου, όσα έχουν την πιθανότητα να υιοθετηθούν, οδηγούνται σε μια περιοχή κοντά στο Κρυονέρι, ενώ κάποια άλλα τα οποία εμφανίζουν επιθετική συμπεριφορά οδηγούνται σε περιοχές, όπως στο Σανατόριο, σε περιοχή του Αμυγδαλεώνα και αλλού, ενώ η δήμαρχος ανακοίνωσε ότι η πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ συμφώνησε να παραχωρηθεί στον δήμο μια έκταση στο Εσκή Καπού προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νόμιμο και με όλες τις προβλεπόμενες άδειες Δημοτικό Κυνοκομείο.

«Χαίρομαι που για δεύτερη φορά αξιοποιείτε την ημερίδα που κάναμε, όπως πρέπει να ξέρετε ότι η γέφυρα πρέπει να τελειώσει, όπως και τα ψέματα. Για τη μελέτη μπορούν οι δήμοι -το λέει και ο Καλλικράτης- να υπογράφουν προγραμματικές συμβάσεις με την Εγνατία, όμως ακόμη δεν κάνατε τίποτε», είπε, παίρνοντας τον λόγο ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας, Μάκης Παπαδόπουλος.

«Δεν καταφέρατε να κάνετε ένα σύγχρονο κυνοκομείο. Πρόσφατα μια αγέλη δάγκωσε ένα  παιδί στο 1ο Λύκειο Καβάλας, ενώ απελπισμένοι είναι και οι κάτοικοι της Νέας Καρβάλης», πρόσθεσε για το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων.

Ο κ. Μπόνιας παραδέχθηκε ότι σημειώθηκε το περιστατικό στο 1Ο Λύκειο, αλλά τόνισε ότι το πρόβλημα που παρατηρείται εκεί, έχει να κάνει με κάποιους ανθρώπους που ταΐζουν τα σκυλιά, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι υπήρξε ένας μικροτραυματισμός του παιδιού για τον οποίο «ούτε μπήκε στον κόπο να δώσει στοιχεία το Νοσοκομείο». Ακόμη, είπε ότι αδέσποτα μπαίνουν στο σχολείο της Νέας Καρβάλης, «επειδή τα παιδιά τα ταΐζουν».