Η Τουρκία «απεφάνθη» ότι η Θάσος ανήκει στην… Ελλάδα κι ότι δικαιούται να βγάζει πετρέλαιο!

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας απαντάει σε βουλευτή του CHP ο οποίος με ερώτησή του αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία της Θάσου, προειδοποιώντας, όμως, ότι ο Στρατός παρακολουθεί κάθε έρευνα στο Αιγαίο

«Η Θάσος ανήκει στην Ελλάδα με βάση τη συνθήκη της Λωζάνης και επομένως η Ελλάδα δικαιούται να διεξάγει έρευνες μέχρι έξι μίλια», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, απαντώντας στον βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) ο οποίος με ερώτησή του αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία της Θάσου, υποστηρίζοντας ότι ανήκει στην Τουρκία και ζητά απάντηση για το ποιος έδωσε την άδεια στην Ελλάδα να κάνει έρευνες και το 2017 να εξορύξει 3.823 βαρέλια πετρέλαιο στο συγκεκριμένο νησί.

Όπως σημειώνει ο Μιχάλης Ιγνατίου και το hellasjournal.com, στη γραπτή απάντησή του ο Φατίχ Ντονμέζ αναφέρει ότι επειδή το νησί αυτό ανήκει στην Ελλάδα, δικαιούται να διεξάγει έρευνες, μέχρι όμως τα 6 μίλια των χωρικών υδάτων.

«Το νησί της Θάσου παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης, που επιβεβαίωσε προηγούμενη απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων με ημερομηνία 13 Φεβρουαρίου 1914. Στο Αιγαίο, τόσο από την Τουρκία όσο και από την Ελλάδα, δεν επιτρέπεται να γίνονται έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου πέραν των χωρικών υδάτων της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών, δηλαδή τα 6 μίλια. Οι αναφερόμενες στα ΜΜΕ έρευνες και εξορύξεις που πραγματοποιούνται στη Θάσο είναι εντός των ορίων των ελληνικών χωρικών υδάτων. Ωστόσο, ο Στρατός μας παρακολουθεί συνεχώς και με ιδιαίτερη ευαισθησία όλες τις εν δυνάμει έρευνες στο Αιγαίο», απαντά ο Τούρκος υπουργός.

Πηγή: hellasjournal.com