Κωστής Σιμιτσής: Εμείς δίναμε 20.000 και τώρα δίνουν 120.000 για τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

Κάνει λόγο για ξόδεμα «υπέρογκου ποσού για ανούσιες εκδηλώσεις»-Ποια πρόταση καταθέτει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ για την καθιέρωση εκδηλώσεων με χαμηλότερο κόστος και με στόχο την προσέλκυση περισσότερου κόσμου

Στις 120.000 ευρώ προϋπολογίζεται το κόστος των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του δήμου Καβάλας, με την αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας να κατηγορεί τη διοίκηση για ανεύθυνη κατασπατάληση δημοτικού χρήματος. Για το θέμα μίλησε ο τέως δήμαρχος Καβάλας και υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Κωστής Σιμιτσής σε παρέμβασή του στον ALPHA Radio 88,6.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Κωστής Σιμιτσής

«Η σημερινή διοίκηση πορεύεται τελείως ανεύθυνα»

«Όταν δίναμε εμείς 20.000 ευρώ, όλοι θεωρούσαν το ποσό υπερβολικό. Η διοίκηση της κ. Τσανάκα ανέβασε το ποσό κατά πολλές χιλιάδες ευρώ, ξοδεύοντας για ανούσιες εκδηλώσεις πολλά χρήματα και κανείς δεν θυμάται τι έγινε τις προηγούμενες χρονιές. Δεν υπάρχει ένα σχέδιο. Δεν χρειάζεται να γίνεται μια Ονειρούπολη στην Καβάλα, όπως δεν χρειάζεται να γίνουν παρόμοιες εκδηλώσεις σε δύο γειτονικές πόλεις. Μπορεί να γίνουν όμως άλλες από μακρινότερες  περιοχές, όπως τα Τρίκαλα με τον Πύργο των Ξωτικών.

»Εμείς εδώ έχουμε τις καπναποθήκες που μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Όλες όμως οι εκδηλώσεις γινόταν με 20.000 ευρώ, τώρα πού πάνε τα 120.000 ευρώ; Όταν θέλεις να κάνεις ένα σύνολο εκδηλώσεων, το στήνεις γύρω από έναν κορμό. Πρέπει να υπάρχει ένας μύθος για τους επισκέπτες που μπορεί να είναι διάφορες ιστορίες. Ο Άγιος Βασίλης μπορεί να είναι ένας τέτοιος μύθος, αλλά εκείνο που με απασχολεί είναι ότι η σημερινή διοίκηση διαχειρίζεται το δημοτικό χρήμα με ένα τρόπο επιπόλαιο. Πολλές φορές έχουμε ζητήσει λογοδοσία για τα έξοδα αυτά, για την προβολή αυτών των εκδηλώσεων και ποτέ δεν μας έχουν αναλύσει με λεπτομέρεια το πού πάνε αυτά τα χρήματα. Αυτά τα 4 χρόνια ποτέ δεν έχουμε πάρει αναλυτική κατάσταση για τα έξοδα αυτά. Η σημερινή διοίκηση πορεύεται τελείως ανεύθυνα. Ας ελπίσουμε ότι στις εκλογές θα κριθούν ανάλογα οι σημερινοί προσωρινοί ένοικοι του δήμου».

«Να δώσουμε έμφαση στο φολκλόρ στοιχείο»

«Με αυτές τις 20.000 ευρώ εμείς κάναμε τα ίδια πράγματα. Ερχόταν οι σύλλογοι, τα σωματεία και μας έδειχναν τη δουλειά τους. Τώρα δεν βλέπουμε να γίνονται ιδιαίτερα πράγματα. Φέτος γίνονται δύο συναυλίες και αναρωτιέμαι, θα έπρεπε να γίνονται δύο συναυλίες; Πρέπει κάποια στιγμή να απαντήσει η Καβάλα, η δεύτερη μεγάλη πόλη στην Βόρεια Ελλάδα, τι μπορεί να κάνει και εκτός Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων. Γιατί δεν υπάρχει η απήχηση που έχει η Δράμα και τα Τρίκαλα. Η Καβάλα που πάντα είχε εργατικό πληθυσμό που αργότερα έγινε δημοσιοϋπαλληλία δεν πήρε ποτέ το φολκλορικό χρώμα, όπως η Καστοριά, η Νάουσα και η Δράμα. Παρ’ όλα αυτά βλέπω στις φετινές εκδηλώσεις να εμφανίζονται οι Μωμόγεροι, που είναι ένα έθιμο πανελλήνιο μεν, αλλά στην πόλη μας θα το παρουσιάσει ο σύλλογος Ποντίων χορευτών».

Στο «παιχνίδι» και οι καπναποθήκες

«Πάνω σε παρόμοια λαϊκά δρώμενα θα μπορούσαμε να κτίσουμε μια σειρά εκδηλώσεων που θα δώσουν τοπικό χαρακτήρα που θα προκαλέσουν επισκέπτες από τις γύρω περιοχές. Μια διαπίστωση που υπάρχει είναι πως στις γιορτές, χωρίς ιδιαίτερη διαφήμιση, τα ξενοδοχεία είναι πάντα γεμάτα. Άρα λοιπόν, αν θέλουμε να έχουμε κάτι σταθερό, θα πρέπει να σκεφτούμε κάτι που να έχει φολκλορικό χρώμα που η πλούσια παράδοσή μας μπορεί να το προσφέρει. Ήρθε η ώρα οι δημοτικές παρατάξεις να βάλουν στο πρόγραμμά τους την αγορά μιας ακόμα μεγάλης καπναποθήκης. Λεφτά υπάρχουν, περίπου 5 εκ. ευρώ στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και ένα από αυτά μπορεί να διατεθεί γι’ αυτήν την αγορά. Το καινούργιο ΕΣΠΑ δίνει πολύ περισσότερα λεφτά από την τρέχουσα διαχειριστική περίοδο κι αυτό μας γεννά την ελπίδα πως η χώρα μας θα συνεχίσει να ευνοείται από τη συμμετοχή της στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης».