Παναγιωτόπουλος προς υπουργό Υγείας: Τι συμβαίνει με τις προσλήψεις στο Νοσοκομείο Καβάλας;

Ερώτηση του βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας στον απόηχο καταγγελιών και με φόντο την προκαταρκτική εξέταση που έχει διατάξει η Εισαγγελία

Τις έντονες αντιδράσεις και εξαιρετικά σοβαρές καταγγελίες που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας για αθέμιτες μεθοδεύσεις και κομματικά κριτήρια στον πρόσφατο Διαγωνισμό για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας (ΓΝΚ) θέτει ο βουλευτής Καβάλας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στη Βουλή και ζητά να επιληφθεί άμεσα του θέματος.

Αναλυτικά, ο κ. Παναγιωτόπουλος στην ερώτησή του, αναφέρει τα ακόλουθα:

«Κύριε Υπουργέ,
Έντονες αντιδράσεις και εξαιρετικά σοβαρές καταγγελίες έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με τον τρόπο, με τον οποίο διεξήχθη, ο πρόσφατος Διαγωνισμός για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας (ΓΝΚ).

Ο εν λόγω διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Οκτώβριο από την Διοίκηση του Νοσοκομείου, με την με Α.Π. 24654/12-10-2018 επίσημη ανακοίνωσή της, προκειμένου – όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση -, να αντιμετωπιστούν απρόβλεπτες και επείγουσες περιστάσεις.

Η προκήρυξη αφορούσε συνολικά σε 102 θέσεις εποχικού προσωπικού για τους τομείς καθαριότητας, σίτισης, εστίασης και φύλαξης. Αναλυτικά, σύμφωνα με την προαναφερόμενη ανακοίνωση, η οποία αναρτήθηκε και ηλεκτρονικά στην επίσημη ιστοσελίδα του Νοσοκομείου, αναφέρεται ότι θα προσληφθούν με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου:

  • 78 άτομα για την καθαριότητα (κωδικός θέσης 101)
  • 22 άτομα για την σίτιση (τραπεζοκόμοι, με κωδικό θέσης 102) και
  • 2 άτομα για την σίτιση (βοηθοί μαγείρων, με κωδικό θέσης 103).

Κι ενώ την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της προκήρυξης, τις αμέσως επόμενες διατυπώθηκαν σοβαρές καταγγελίες τόσο από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) όσο και το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Καβάλας, για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη τελικά η διαγωνιστική διαδικασία, ενώ, σημειώνεται ότι το θέμα έχει απασχολήσει έντονα τον Τύπο, σε τοπικό αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για «κομματικά κριτήρια» και για «ρουσφέτια Σύριζα».

Αναλυτικά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), με επίσημη ανακοίνωσή της στις 4/12/2018 (Α.Π.1002), καταγγέλλει αθέμιτες παρεμβάσεις στη λίστα επιτυχόντων από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου. Καταρχάς, καταγγέλλει ότι στην τριμελή επιτροπή επιλογής των συμβασιούχων συμμετείχε και ο ίδιος ο διοικητής του Νοσοκομείου, ενώ ο ίδιος στη συνέχεια ως Πρόεδρος του ΔΣ, κλήθηκε να κάνει έλεγχο νομιμότητας στην εισήγηση της Επιτροπής.

Επιπρόσθετα, καταγγέλλεται ότι η επίσημη λίστα των αποτελεσμάτων, μετά την πρώτη ανάρτησή της την Πέμπτη 22/11/2018, αποσύρθηκε και ξανααναρτήθηκε άλλες τρεις (3) φορές, με συνεχείς αλλαγές στους επιτυχόντες υποψηφίους, καθώς και ότι η λίστα με τους επιτυχόντες που εστάλη για επικύρωση στον ΑΣΕΠ στις 27/11/2018 είναι άλλη από την λίστα που τελικά επικύρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, αφού ο Διοικητής άλλαξε και πάλι τη σειρά κατάταξης.

Κύριε Υπουργέ,

Με δεδομένη τη σοβαρότητα των προαναφερόμενων καταγγελιών και με δεδομένο ότι η Εισαγγελία Καβάλας έχει ήδη διατάξει από τις 27/11/2018 προκαταρκτική εξέταση για το θέμα,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

  1. Τι προτίθεται να πράξει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αναφορικά με τις προαναφερθείσες σοβαρές καταγγελίες για τον αθέμιτο τρόπο διεξαγωγής της διαγωνιστικής διαδικασίας;
  2. Είναι σε γνώση του Υπουργείου τα όσα καταγγέλλονται; Αληθεύει ότι ο Διοικητής του Νοσοκομείου συμμετείχε στην τριμελή επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφίων; Αληθεύει ότι αναρτήθηκαν συνολικά τρεις διαφορετικές λίστες επιτυχόντων; Αληθεύει ότι η λίστα που εστάλη στον ΑΣΕΠ είναι άλλη, από αυτήν που επικύρωσε τελικά το Δ.Σ. του Νοσοκομείου;
  3. Προτίθεται να ακυρώσει τον εν λόγω Διαγωνισμό, μέχρι τον έλεγχο όσων έχουν καταγγελθεί;

Σε περίπτωση που ακυρωθεί ο εν λόγω διαγωνισμός, ποια μέτρα θα λάβετε, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του ΓΝΣ και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής;».