Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: Κοινωνική πολιτική και Έκθεση Ισολογισμού στο τραπέζι

Διαφωνίες για τον ισολογισμό, ομοφωνία για την στήριξη των οικονομικά αδύναμων δημοτών-Η ψήφιση της διακήρυξης του Αναπηρικού Κινήματος και το επίδομα θέρμανσης

Διπλή συνεδρίαση για το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας το βράδυ της Δευτέρας 17 Δεκεμβρίου 2018. Η πρώτη αφορούσε την έγκριση της Έκθεσης Ισολογισμού και Αποτελεσμάτων Χρήσης για το 2017 και η άλλη ήταν η τακτική συνεδρίαση.

Στην πρώτη συνεδρίαση οι ομάδες της αντιπολίτευσης ψήφισαν αρνητικά. Άλλοι προέβαλαν τη μη παραγωγή έργου, άλλοι τη μη αναβάθμιση της καθημερινότητας των δημοτών, ενώ αμφισβήτησαν τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων για το 2018, κάνοντας μάλιστα λόγο για πλεονάσματα.

Αφού άκουσε τα επιχειρήματα και τις αιτιάσεις των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Γιώργος Γραμμένος είπε απευθυνόμενος στο σώμα: «Επειδή ακούστηκαν πολλά εδώ μέσα και μας ακούνε και ορκωτοί λογιστές, οι οποίοι γελάνε με αυτά που ακούνε, τι τοποθετήσεις είναι αυτές συνάδελφοι; Δεν μιλάμε για πλεονάσματα, αλλά για ταμειακά διαθέσιμα».

Η συζήτηση έκλεισε με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Ηλία Καλανταρίδη να υπογραμμίζει ότι η υπηρεσία χωρίς κατευθύνσεις γνωρίζει πώς να συντάσσει την Έκθεση Ισολογισμού και αυτό κάνει, κατά συνέπεια δεν είναι «μαγειρεμένος» για να εμφανίσει πλεονάσματα.

Ψήφιση της διακήρυξης του Αναπηρικού Κινήματος

Ακολούθησε η τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. με τη παρουσία του προέδρου του Νομαρχιακού Συλλόγου Καβάλας των Ατόμων με Αναπηρία, Σμαράγδου Κρεμμύδα, ο οποίος ζήτησε την προώθηση και ψήφιση της διακήρυξης του Αναπηρικού Κινήματος.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Κρεμμύδας είπε μεταξύ άλλων: «Ήρθαμε εδώ για να σας ζητήσουμε να εγκρίνετε τη διακήρυξη με τα αιτήματα του Αναπηρικού Κινήματος. Για τις 3 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας, έγιναν τρεις διαμαρτυρίες με μεγάλη συμμετοχή. Ζητάμε από εσάς την ομόφωνη ψήφιση αυτής της διακήρυξης. Η ψήφιση είναι δεσμευτική, άρα υπάρχουν αιτήματα για τον δήμο μας. Αναφέρει ότι πρέπει οι δήμοι πρέπει να δημιουργήσουν ΚΔΑΠ ΑμεΑ, για την περίπτωση του δήμου μας να είναι το δεύτερο. Υπάρχει η δυνατότητα να ιδρυθεί ένα γραφείο με εκπρόσωπο του Συλλόγου μας που να προωθεί τα αιτήματα του αναπηρικού κλάδου».

Η διακήρυξη ψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις, με τον επικεφαλής της ΚΑΠ, Βαγγέλη Παππά να αναφέρεται στον αγώνα μπάσκετ με Αμαξίδιο (διαβάστε σχετικά εδώ), με τα έξοδα να διατίθενται για τον λόγο αυτό. «Τα Άτομα με Αναπηρία δικαιούνται να ζουν με αξιοπρέπεια», τόνισε ο κ. Βέρρος.

«Αισθάνομαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την ομόφωνη ψήφιση της διακήρυξης και περιμένουμε τη διοίκηση να μας καλέσει να συζητήσουμε», είπε ο κ. Κρεμμύδας ολοκληρώνοντας.

Και ψήφισμα για τις χήρες κάτω των 55 ετών

Ένα δεύτερο ψήφισμα ήρθε προς ψήφιση στη συνέχεια από τον δημοτικό σύμβουλο, Θόδωρο Τζατζάρη. Όπως είπε: «Οι χήρες κάτω των 55 ετών δεν λαμβάνουν, σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, σύνταξη κατ΄αναλογία των συζύγων τους που έχασαν. Με τον νόμο αυτό τιμωρούνται διπλά, γιατί αφενός είχαν την ατυχία να χάσουν τον σύζυγό τους και αφετέρου περιθωριοποιούνται. Το αίτημά μου το έθεσε χήρα συναδέλφου, η οποία μου είπε ότι έχουν απευθυνθεί και σε άλλους δήμους», είπε ο δημοτικός σύμβουλος της διοίκησης.

Η δήμαρχος είπε επί του αιτήματος για έκδοση ψηφίσματος: «Δεν μπορώ να καταλάβω αυτήν τη διάκριση. Υπάρχουν διάφορες δικλείδες για το ποίες γυναίκες θα πάρουν σύνταξη κι αυτές βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη μοίρα από τις υπόλοιπες. Προτείνω να το ψηφίσουμε για την αποκατάσταση της αδικίας». Το ψήφισμα έγινε δεκτό από όλους τους δημοτικούς συμβούλους.

Βοήθημα θέρμανσης

Ως έκτακτο θέμα ήρθε το βοήθημα για τη θέρμανση των άπορων δημοτών. Ο κ. Καλανταρίδης εξήγησε: «Έχει να κάνει με τη θέρμανση των ανθρώπων που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση τον χειμώνα. Πλέον με τον “Κλεισθένη” απαιτείται εξειδικευμένη πίστωση, για να μπορέσει να καταβάλλει το βοήθημα ο δήμος. Θα καταβάλλουμε ως οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ για πετρέλαιο και 100 ευρώ για ξύλα, συνολικού ποσού 10.000 ευρώ».