Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: Συνεδρίαση κάτω από τον ήλιο της Βεργίνας [φωτογραφίες]

Κοπή βασιλόπιτας και συνεδρίαση με αλλαγή... ντεκόρ, στο πνεύμα των ημερών, με πρωτοβουλία του Γιώργου Γραμμένου-Αλλαγές και στον τρόπο με τον οποίο ο δήμος Καβάλας θα διαχειρίζεται τους χιονάδες

Με τις ευλογίες του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη ΦΝΘ κ. Στεφάνου και κάτω από τη σημαία με τον ήλιο τη Βεργίνας, πρωτοβουλία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Γιώργου Γραμμένου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα  της Δευτέρας 21 Ιανουαρίου 2019 η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο νέος αντιδήμαρχος, Φίλιππος Τσανακτσής ήταν και ο τυχερός της βραδιάς, αφού στο κομμάτι του ήταν το φλουρί.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας, Μάκης Παπαδόπουλος, η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, ωστόσο, έκοψε μεγάλο κομμάτι για την παράταξη, λέγοντας ότι ποτέ δεν υπήρξε τσιγκούνα, ενώ απών λόγω ασθένειες ήταν και ο επικεφαλής του Σύγχρονου Δήμου, Θόδωρος Μουριάδης.

Χωρίς ανακοινώσεις από τη διοίκηση, άρχισε αμέσως μετά η συζήτηση των προ ημερησίας διατάξεως θεμάτων. Ο Λεωνίδας Παππάς ρώτησε τη δήμαρχο για την προκήρυξη που πρόσφατα δημοσιεύτηκε για την πρόσληψη δικηγόρου-ειδικού συνεργάτη της δημάρχου και κάλεσε την δήμαρχο να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για επιλογή δικηγόρου χωρίς αξιολόγηση, για τον λόγο, όπως είπε, ότι υπάρχουν πολλοί δικηγόροι που περιμένουν αυτήν τη θέση σε περίοδο κρίσης του κλάδου. Η κ. Τσανάκα τον διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία είναι απολύτως νόμιμη, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε δημάρχου να επιλέγει για ειδικούς συνεργάτες άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του.

Ο Βαγγέλης Παππάς από την ΚΑΠ, απευθυνόμενος στη δήμαρχο, την κάλεσε να δώσει εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους στην πρόσφατη κακοκαιρία αποχώρησαν από την εργασία τους οι δημοτικοί αστυνομικοί, καθώς και αν υπήρχαν αποθέματα αλατιού. Επισήμανε ακόμη την κακή κατάσταση στα Δημοτικά Κοιμητήρια, ενώ ρώτησε αν υπάρχουν νεότερα για την Περιμετρική.

«Η Δημοτική Αστυνομία μέσα στον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας δεν είχε κάποιο ρόλο. Οι υπάλληλοι που επέτρεψα να φύγουν είναι γυναίκες. Ο σχεδιασμός που αφορά τον δήμο Καβάλας από την Περιφέρεια είναι γενικός. Η Καβάλα είναι δύσκολη πόλη όταν χιονίζει, ενώ τα μηχανήματα είναι απαρχαιωμένα, καθώς επίσης απαρχαιωμένος είναι και ο τρόπος με τον οποίο η Πολιτική Προστασία αντιμετωπίζει τον δήμο Καβάλας. Έχουμε πάρει μια απόφαση με την Πολιτική Προστασία και την Τροχαία, αφήνουμε έξω από το σχεδιασμό τους αιρετούς και τον αφήνουμε στους υπηρεσιακούς παράγοντες. Αλάτι είχαμε, ξεκινήσαμε με 280 τόνους», ενημέρωσε η δήμαρχος.

«Ένα έργο με αγωγό απορροής ομβρίων έχει ήδη γίνει στα νεκροταφεία, αλλά απαιτείται πιο ουσιαστική παρέμβαση στον δρόμο μπροστά από τα νεκροταφεία, λόγω της κλίσης του εδάφους», είπε απαντώντας στον κ. Παππά η αντιδήμαρχος, Ευαγγελία Δρακονάκη σχετικά με την κατάσταση των νεκροταφείων.

Για την Περιμετρική είπε ότι δεσμεύτηκε ποσό 2 εκ. από την Περιφέρεια για την ολοκλήρωση της μελέτης και ότι από την έρευνα η οποία έγινε, προέκυψε ότι οι περιβαλλοντικοί όροι της Περιμετρικής είναι εγκεκριμένοι μέχρι το 2024.