Χρήστος Μέτιος: Η αναγνώριση «Μακεδονικής» γλώσσας και εθνότητας καθιστά τον γεωγραφικό προσδιορισμό άνευ σημασίας…

Την κατηγορηματική αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών εκφράζει με δήλωσή του ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ

Την κατηγορηματική αντίθεση του στην Συμφωνία των Πρεσπών εκφράζει ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ με γραπτή δήλωσε που έδωσε στην δημοσιότητα το απόγευμα της Τρίτης (22/1). Ο Χρήστος Μέτιος επισημαίνει ότι αυτό που τον προβληματίζει είναι η αναγνώριση από την πλευρά της Ελλάδας «Μακεδονικής» γλώσσας και εθνότητας, κάτι που όπως τονίζει ότι καθιστά τον γεωγραφικό προσδιορισμό της ονομασίας στην γειτονική χώρα, άνευ νοήματος. Η δήλωση του κ. Μέτιου αναφέρει:

«Θέλω να εκφράσω με τον πιο σαφή τρόπο την αντίθεσή μου στη Συμφωνία των Πρεσπών. Δυστυχώς, σε αυτό το σοβαρό ζήτημα η κυβέρνηση ενήργησε χωρίς να λάβει υπόψη τις εθνικές ευαισθησίες και τις ανησυχίες των πολιτών.

Κυρίως με προβληματίζει το γεγονός ότι με τη συμφωνία αναγνωρίζονται «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα, κάτι που καθιστά άνευ νοήματος τον γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα της γειτονικής χώρας. Συνεπώς, θεωρώ ότι η συμφωνία αυτή θα δημιουργήσει προβλήματα.

Εμείς επιθυμούμε μια συμφωνία στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης, που θα σέβεται την ιστορία της ευρύτερης περιοχής και θα αποτελεί εγγύηση για την ειρήνη και την ασφάλεια. Επιθυμούμε τη φιλία με τους βόρειους γείτονές μας.

Θέλουμε οι περιοχές της βόρειας Ελλάδας, και ιδιαίτερα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από όριο και ανάχωμα απέναντι σε κινδύνους που ήταν για δεκαετίες, να γίνουν πεδίο διασυνοριακής συνεργασίας και ανάπτυξης. Αυτό όμως μπορούμε να το πετύχουμε μόνο όταν είμαστε ξεκάθαροι και δεν υπάρχουν σκιές και ασάφειες στις μεταξύ μας σχέσεις».