Μάκης Παπαδόπουλος: «Οι Φίλιπποι μπορούν να έχουν ηγετική θέση στον θρησκευτικό τουρισμό»

Κριτική του συνδυασμού «Ο τόπος της ζωής μας» για τα ελάχιστα βήματα που, όπως υποστηρίζει, έγιναν από την διοίκηση του δήμου Καβάλας για την αξιοποίηση του χώρου ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

«Ξεκάρφωτη» και αποσπασματική θεωρεί ότι είναι η συνεργασία του δήμου Καβάλας μ’ αυτόν της Κορίνθου για την αξιοποίηση του θρησκευτικού τουρισμού και με την ευκαιρία της ανακοίνωσης της συνεργασίας των δύο δήμων επανέρχεται στην υπόθεση της αξιοποίησης των Φιλίππων ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Στην ανακοίνωση του ο συνδυασμός του Μάκη Παπαδόπουλου κάνει λόγο για ελάχιστα βήματα που έγιναν εδώ και 3 χρόνια στο συγκεκριμένο τομέα και δεσμεύεται για ένα δικό της πλάνο δράσης προκειμένου να αποκτήσουν οι Φίλιπποι ηγετική θέση στον θρησκευτικό τουρισμό.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου του συνδυασμού «Ο τόπος της ζωής μας»¨

«Ελάχιστα βήματα χωρίς οργάνωση και προγραμματισμό για την αξιοποίηση των Φιλίππων»

«Δεν έχουμε πρόβλημα να συμμετέχει ο Δήμος μας σε σύμφωνα συνεργασίας για τον θρησκευτικό τουρισμό, όπως αυτό που υπέγραψε η διοίκηση του Δήμου με τον Δήμο Κορίνθου πριν από λίγες ημέρες. Όλα όμως γίνονται «ξεκάρφωτα» και αποσπασματικά, επειδή κάποιοι άλλοι πήραν την πρωτοβουλία να γίνουν.
3 χρόνια τώρα, τα βήματα που έχει κάνει η σημερινή διοίκηση του Δήμου Καβάλας σχετικά με την αξιοποίηση των Φιλίππων ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ είναι ελάχιστα, χωρίς οργάνωση και χωρίς προγραμματισμό.

Πιο συγκεκριμένα, η σημερινή διοίκηση του Δήμου:

  •     δεν έχει κάνει ούτε καν το πρώτο βήμα, που είναι η σύσταση του φορέα διαχείρισης του Μνημείου των Φιλίππων. Μπορεί η σύσταση του φορέα να είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά η πολιτική βούληση, η πίεση και η διεκδίκηση της διοίκησης του Δήμου είναι απαραίτητη για την επιτάχυνση των διαδικασιών.
  •    δεν έχει κάνει κανένα σχεδιασμό για την τουριστική ή άλλη αξιοποίηση του Μνημείου ΟΥΝΕΣΚΟ των Φιλίππων σε συνεργασία με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Πώς θα αρχίσουν να προκύπτουν οφέλη για την τοπική οικονομία, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις; Πώς θα καλλιεργηθεί η σχέση των πολιτών με την ιστορική και πολιτισμική αξία του Μνημείου;
  •     δεν μας έχει παρουσιάσει ποτέ συγκεκριμένα στοιχεία και χειροπιαστά αποτελέσματα για τα οφέλη από τις συμμετοχές του Δήμου σε τουριστικές εκθέσεις (κυρίως του εξωτερικού) και από τη συνεργασία με ξένους φορείς στην περιοχή μας για την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού. Αλήθεια, εκείνος ο κύριος Φούχτελ τι απέγινε;

5 χρόνια τώρα, παρακολουθούμε άφθονες φωτογραφίες με χαμόγελα, συνεντεύξεις τύπου, ανακοινώσεις, δηλώσεις και ανταλλαγές δώρων, ταξίδια στις εκθέσεις του εξωτερικού.
5 χρόνια τώρα, βλέπουμε να ξοδεύονται πολλά χρήματα αλλά με μηδέν αποτέλεσμα.

Η διοίκηση του Δήμου, αντί να δουλέψει για να αποκτήσουν οι Φίλιπποι ηγετική θέση στον θρησκευτικό τουρισμό, ακολουθεί πρωτοβουλίες που κάνουν άλλοι φορείς και Δήμοι σαν «φτωχός συγγενής».

Δική μας δέσμευση είναι:
Με σχέδιο, με οργάνωση, με τεχνογνωσία, μαζί με ολόκληρη την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, βάζουμε στόχο:

  •     να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε το Μνημείο ΟΥΝΕΣΚΟ των Φιλίππων προς όφελος της προβολής και της ανάπτυξης του τόπου μας
  •     να αποκτήσουν οι Φίλιπποι ηγετική θέση στον θρησκευτικό τουρισμό.

ΥΣ: Μέσα από την αξιοποίηση των Φιλίππων ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ μπορούμε να συμβάλουμε και στην προβολή της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας. Είναι λοιπόν και πατριωτικό μας καθήκον να αξιοποιήσουμε τους Φιλίππους. Κάτι που η σημερινή διοίκηση του Δήμου Καβάλας δεν μπόρεσε να το αντιληφθεί».