Χρήστος Μέτιος από Καβάλα: Τα έργα τα οποία θα γίνουν στον Νομό θα αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών

Πότε θα είναι έτοιμες οι μελέτες για την αποκατάσταση της πεσμένης γέφυρας-Διευκρινίσεις για όλες τις παρεμβάσεις στην Καβάλα και η σκληρή απάντηση από τον Περιφερειάρχη στον Θόδωρο Μαρκόπουλο

Καλά νέα για την αποκατάσταση της πεσμένης γέφυρας στην Καβάλα και για μια άλλη σειρά οδικών παρεμβάσεων κόμισε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος από την Καβάλα, έργα για τα οποία θα καταβάλλει η Περιφέρεια -και συγκεκριμένα για τις μελέτες τους- πάνω από 8 εκ. ευρώ (διαβάστε εδώ αναλυτικά το ρεπορτάζ), όχι, όμως και για τη «γέφυρα» συνεργασίας με τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θόδωρο Μαρκόπουλο, με αφορμή μια επιστολή του κ. Μαρκόπουλου, την οποία, όπως είπε ο κ. Μέτιος, «πρώτα την είδα σε εφημερίδα της Καβάλας και μετά την έλαβα εγώ προσωπικά».

Αρχικά η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, κατά τη συνέντευξη Τύπου η οποία παραχωρήθηκε από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου το μεσημέρι της Τρίτης 5 Φεβρουαρίου 2019, έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «άδικη επίθεση» την οποία δέχτηκε ο δήμος για το θέμα της γέφυρας, ενώ σχολίασε ότι «έκανα ό,τι έπρεπε να κάνω για το θέμα της γέφυρας, ενώ χαίρομαι ιδιαίτερα για το γεγονός ότι ο κ. Μέτιος κατάλαβε πόσο σημαντική είναι η αποκατάσταση της γέφυρας για την καθημερινότητα των Καβαλιωτών».

«Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης. Η Περιφέρεια, λοιπόν, από τον δικό της προϋπολογισμό, θα διαθέσει 5 εκ. ευρώ, ώστε κατόπιν η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ, η οποία έχει μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή γεφυρών, να προχωρήσει στο έργο», δήλωσε ο Περιφερειάρχης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κατασκευής νέας γέφυρας, ανάλογα με την κρίση της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ, ενώ πληροφόρησε ότι θα εκπονηθεί και κυκλοφοριακή μελέτη.

Απάντηση με ημερομηνίες για τα έργα και η Περιμετρική

Για το αν ενήργησε άμεσα η Περιφέρεια για το θέμα της γέφυρας, ο κ. Μέτιος απάντησε με ημερομηνίες: «Στις 15 Νοεμβρίου 2018 ζήτησα εγγράφως από τον πρόεδρο της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ να αναλάβει τις μελέτες για το έργο. Στις 21 Νοεμβρίου 2018 έστειλα το ίδιο αίτημα και στον κ. Σπίρτζη. Από εκεί και πέρα έπρεπε να γίνουν οι σχετικές συναντήσεις.

»Όσον αφορά την Περιμετρική, η κ. δήμαρχος μού ζήτησε να βρούμε πόρους, για να προχωρήσει και αυτό το έργο, μετά και την πτώση της γέφυρας. Ζήτησα από το υπουργείο έγκριση για το ποσό των 2 εκ. ευρώ για την ολοκλήρωση της μελέτης, η οποία δόθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2018.

»Όσον αφορά τον ημικόμβο της Πέρνης, εξασφαλίσαμε 300.000 ευρώ και παράλληλα θεωρήσαμε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε και στη διαπλάτυνση του δρόμου ο οποίος οδηγεί στο αεροδρόμιο “Μέγας Αλέξανδρος”. Για το έργο εγκρίθηκε το ποσό των 800.000 ευρώ, ενώ υπήρχε μια παλιά μελέτη, άρα ίσως μειωθεί αυτό το ποσό. Ο δε δρόμος που θα κατασκευαστεί θα έχει δυο λωρίδες προς το αεροδρόμιο και μια στην επιστροφή από αυτό.

»Όσον αφορά τον ημικόμβο προς το Οφρύνιο, ζητήσαμε 300.000 ευρώ για τη μελέτη, ενώ μαζί μ’ αυτήν, καθώς και 300.000 ευρώ για τον δρόμο από τον ημικόμβο προς την παραλία της Τούζλας.

»Επίσης, υπάρχει μελέτη από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ για την κατασκευή κόμβου για τη μετακίνηση από την Τούζλα προς τη Θεσσαλονίκη. Όλα αυτά τα έργα θα αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών».

Επισημαίνεται ότι για τα παραπάνω έργα, ο τότε Σύμβουλος Επικοινωνίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και νυν υποψήφιος βουλευτής, Μακάριος Λαζαρίδης, είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, Απόστολο Αντωνούδη, ζητώντας την επίσπευσή τους (διαβάστε εδώ σχετικά).

Πότε θα είναι έτοιμες οι μελέτες

Όσον αφορά για το χρονικό διάστημα το οποίο εκτιμάται ότι θα χρειαστεί για την εκπόνηση των μελετών, η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ εκτιμάει ότι κυμαίνεται από ενάμισι έως δύο χρόνια, με τον κ. Μέτιο να σχολιάζει ότι έγινε ήδη το πρώτο βήμα για την υλοποίηση αυτών των έργων, μέσα από την προγραμματική σύμβαση με την ΕΓΝΑΤΙΑ.

Μέτιος για Μαρκόπουλο: Εγώ δεν μπορώ να πάρω στα σοβαρά τέτοιους ανθρώπους…

Ο κ. Μέτιος, μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, απάντησε με σκληρό τρόπο στον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θόδωρο Μαρκόπουλο, με αφορμή την επιστολή την οποία του είχε στείλει ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας στις 3 Ιανουαρίου 2019, στην οποία αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στον δρόμο προς το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος», στον ημικόμβο της Τούζλας και στην Περιμετρική.

«Μας λέει ο κ. Μαρκόπουλος για μια μελέτη που εξασφαλίσαμε 800.000 ευρώ, ότι θα μπορούσε να επικαιροποιηθεί με 30.000 ευρώ. Γιατί δεν το έκανε; Δεν είχε τους πόρους αυτούς; Ξέρετε πόσα χρήματα διαχειρίζεται ο κ. Μαρκόπουλος όλα αυτά τα χρόνια; Είναι Αντιπεριφερειάρχης στον 5ο χρόνο. Τι περίμενε για ένα τόσο σημαντικό έργο και δεν το έκανε;

»Όσον αφορά τον ημικόμβο της Τούζλας, ο κ. Μαρκόπουλος μάς λέει ότι η μελέτη είναι έτοιμη από το 2014, όπως τον έχει ενημερώσει η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ. Ο κ. Μαρκόπουλος εδώ έχει μπερδευτεί. Η μελέτη που είναι έτοιμη από την ΕΓΝΑΤΙΑ είναι αυτή για όσους θέλουν να μετακινηθούν προς Θεσσαλονίκη κι αυτό το έργο θα το κάνουμε.

»Όσον αφορά την Περιμετρική, μου στέλνει την επιστολή στις 3 Ιανουαρίου 2019, όταν η έγκριση ήρθε στις 28 Δεκεμβρίου 2018 μετά από αίτημα που έκανε εγγράφως και η κ. Τσανάκα. Αναρωτιέμαι τι ήθελε με αυτό να δείξει ο κ. Μαρκόπουλος; Ήθελε να με προλάβει επειδή ανακίνησα το θέμα; Ήθελε να καρπωθεί την πατρότητα της ιδέας και να μου υποδείξει εγγράφως ότι οι άλλες μελέτες δεν είναι απαραίτητες, αλλά αυτή είναι η πιο σημαντική; Εγώ δεν επιτρέπω σε κανέναν τέτοια συμπεριφορά που πηγάζει από μια τέτοια επιστολή. Πολύ περισσότερο στην κ. Μαρκόπουλο. Εγώ δεν μπορώ να πάρω στα σοβαρά τέτοιους ανθρώπους που έχουν τέτοια στάση σε θέματα τόσο κρίσιμα για την Καβάλα.

»Εγώ δεν επιτρέπω σε κανέναν τέτοια συμπεριφορά που πηγάζει από μια τέτοια επιστολή, πολύ περισσότερο στην κ. Μαρκόπουλο. Εγώ δεν μπορώ να πάρω στα σοβαρά τέτοιους ανθρώπους που έχουν τέτοια στάση σε θέματα τόσο κρίσιμα για την Καβάλα, ούτε μπορώ να συνεργαστώ με τέτοιου είδους συμπεριφορές. Παρατηρείται κλεφτοπόλεμος, κρύβονται κάποιοι και προσπαθούν να βρουν σημεία για να κάνουν κριτική. Εγώ έχω προχωρήσει, έχω ξεκάθαρες θέσεις κι έχω συγκεκριμένη άποψη για τα έργα και θεωρώ ότι η Καβάλα αξίζει κάτι καλύτερο», ανέφερε ο κ. Μέτιος.