Θόδωρος Μουριάδης: Όχι εύκολα λόγια και… πλαστικά γλαστράκια για την Παναγία

Τις θέσεις – προτάσεις του για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Παναγίας παρουσιάζει ο επικεφαλής του συνδυασμού «Σύγχρονος Δήμος»

Τις άμεσες αλλά και τις μακροπρόθεσμες ενέργειες που μπορούν να γίνουν στην συνοικία της Παναγίας, με τις οποίες μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων, παραθέτει ο Θόδωρος Μουριάδης με αφορμή την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παναγίας «Το Κάστρο» και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Καβάλας με θέμα: «Συνοικία Παναγίας Καβάλας, Μελετούμε το παρόν – Σχεδιάζουμε το μέλλον». Ο συνδυασμός «Σύγχρονος Δήμος» στον οποίο είναι επικεφαλής επισημαίνει ότι για να γίνουν όλες αυτές οι ενέργειες απαιτείται όραμα από την διοίκηση του Δήμου Καβάλας και όχι εύκολα λόγια και… πλαστικά γλαστράκια που κρέμονται από τα φωτιστικά των δρόμων..!

Ακολουθεί το δελτίο τύπου του συνδυασμού «Σύγχρονος Δήμος»

«Η αξιοποίηση της Παναγίας απαιτεί όραμα, γνώση και δουλειά»

«Η Παναγία και ο Άγιος Νικόλαος αποτελούν αυτό που χαρακτηρίζουμε «ιστορικό κέντρο». Περιοχή με σημαντική δυναμική, ιστορική αισθητική και αναπτυξιακή δυνατότητα που προσδίδει αξία στην πόλη και στον δήμο μας, ταυτόχρονα όμως παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα τόσο στην ποιότητα ζωής των κατοίκων όσο και στην προσέγγιση των τουριστών.

Με αφορμή την πολύ επιτυχημένη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Παλιά Μουσική από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παναγίας «Το Κάστρο» και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Καβάλας με θέμα: «Συνοικία Παναγίας Καβάλας, Μελετούμε το παρόν – Σχεδιάζουμε το μέλλον», προέκυψε η ανάγκη σύνταξης ενός σχεδίου δράσης με άμεσες ενέργειες που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και πιο μακροχρόνιες ενέργειες, που απαιτούν μελέτες και εύρεση πόρων (ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα).

Κάποιες άμεσες ενέργειες θα ήταν:
-Ολοκλήρωση δικτύου ύδρευσης
-Φωτισμός LED
-Ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας
-Παιδική χαρά
-Συντήρηση κυβόλιθων (όποιο συνεργείο ΔΕΗ – ΟΤΕ – ΔΕΥΑΚ περνά τους ξανατοποθετεί με μη τεχνικό τρόπο κι έτσι στην πρώτη βροχή καταστρέφεται το οδόστρωμα).
-Εφαρμογή του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης για ένα χρόνο και στη συνέχεια να επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο στους κατοίκους και στα ταξί.
-Ενίσχυση της συγκοινωνίας με μικρά λεωφορειάκια.
-Μελέτη πυρόσβεσης (υπάρχει ωστόσο πρέπει να επικαιροποιηθεί).
-Αξιοποίηση του κλειστού πλέον 1ου Δημοτικού Σχολείου με την μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού (ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες, Φωτογραφικός Όμιλος, κλπ), ώστε η περιοχή να έχει «ζωή» όλο τον χρόνο.
-Αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί ιδεών, σε συνεργασία με τους κατοίκους ώστε να αναβαθμιστούν αισθητικά και λειτουργικά τα σοκάκια της Παναγίας.
-Ανάπλαση της περιοχής του Φάρου.
-Ταυτόχρονα πρέπει να εκπονηθούν μελέτες για την πρόσβαση από το λιμάνι με ασανσέρ ή με κυκλικές σκάλες, αλλά και να προκηρυχθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με στόχο την ανάπλαση της οδού Θ. Πουλίδου και της περιοχής παλιού νοσοκομείου – πλατείας Μωχάμετ Άλη.
-Κατασκευή περιμετρικού μονοπατιού από το κάτω μέρος της πλατείας Μωχάμετ Άλη έως το καρνάγιο.
-Ανάπλαση της οδού Κουντουριώτου και της πλατείας Νικοτσάρα καθώς και σύνδεση της Παναγίας με τον Άγιο Νικόλαο.

Πέρα όμως από τις παρεμβάσεις απαιτείται και η συνεργασία του Δήμου Καβάλας και της Αρχαιολογίας, ώστε οι διαδικασίες εγκρίσεων επισκευών και αποκαταστάσεων σπιτιών να είναι σύντομες και όχι διάρκειας δύο και πλέον ετών.

Η εξεύρεση προγραμμάτων για την αποκατάσταση των ερειπωμένων διατηρητέων σπιτιών είναι πρωταρχικής σημασίας.

Η αξιοποίηση της Παναγίας απαιτεί όραμα, γνώση, δουλειά, εξεύρεση πόρων και όχι εύκολα λόγια και πλαστικά γλαστράκια με ξεραμένα φυτά που κρέμονται από τα φωτιστικά των δρόμων».