Θόδωρος Μαρκόπουλος: Θα είμαι εδώ μέχρι και την τελευταία μέρα της θητείας μου

Θα είναι στο γραφείο του μέχρι και τις 30 Αυγούστου 2019 δηλώνει ο Θ. Μαρκόπουλος, απαντώντας στην ανάκληση των αρμοδιοτήτων του από τον Χρήστο Μέτιο - Γιατί και πότε έσπασε το γυαλί, τι «ζημιές» του χρεώνει για την ΠΕ Καβάλας

«Θα συνεχίσω να είμαι στο γραφείο μου, να ασκώ τα καθήκοντά μου μέχρι τις 30 Αυγούστου 2019», ξεκαθάρισε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας 18 Φεβρουαρίου 2019 ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος. Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε εις απάντηση στην απόφαση του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Χρήστου Μέτιου, να ανακληθούν όλες οι αρμοδιότητες οι οποίες είχαν μεταβιβαστεί στον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, «λόγω έμπρακτης αδυναμίας συνεργασίας» και να τις αναθέσει στον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Κώστα Αντωνιάδη (διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ).

Ο κ. Μαρκόπουλος επιτέθηκε εκ νέου στον κ. Μέτιο, κάνοντας λόγο για εξ αρχής μεροληπτική και φοβική συμπεριφορά κατά της Καβάλας, απαρίθμησε σειρά έργων τα οποία δε ολοκληρώθηκαν με υπαιτιότητα του Περιφερειάρχη και ξεκαθάρισε πως όντας εκλεγμένος από τον λαό και όχι μεταβατικός, όπως ο κ. Μέτιος, δεν πρόκειται να φύγει από την θέση του, μέχρι τη λήξη της θητείας του.

«Αποφάσισε αυτό που δεν αποφάσισε στην περίπτωση του κ. Πέτροβιτς, ο οποίος κατεβαίνει και παρουσιάζει την παράταξή του»

Αρχικά, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας απάντησε στην ανακοίνωση Μέτιου λέγοντας: «Θα ήθελα να δηλώσω σχετικά με τις σημερινές εξελίξεις τα εξής: ο απερχόμενος μεταβατικός Περιφερειάρχης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος, αποφάσισε σήμερα με ένα δελτίο Τύπου να αφαιρέσει τις αρμοδιότητες που έχει εκχωρήσει στον εκλεγμένο χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, σε εμένα. Αποφάσισε δηλαδή αυτό που δεν αποφάσισε στην περίπτωση του κ. Πέτροβιτς, οποίος κ. Πέτροβιτς κατεβαίνει και παρουσιάζει την παράταξή του και κινείται ως υποψήφιος Περιφερειάρχης. Το ερώτημα είναι γιατί αποφάσισε αυτό το οποίο δείχνει πρώτον, ανασφάλεια και μετά πανικό, αποφάσισε αυτό το οποίο οδηγεί την Περιφέρεια σε περισσότερα προβλήματα.

»Η συμπεριφορά του απερχόμενου Περιφερειάρχη, πρώτον ομολογεί μία φοβική και μεροληπτική συμπεριφορά, η οποία για να είμαι ειλικρινής εξελίσσεται από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκε μετά το θάνατο του μακαρίτη, Γιώργου Παυλίδη ως Περιφερειάρχης. Έχουμε και έχετε παρακολουθήσει πολλές φορές τον Περιφερειάρχη να έρχεται στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, χωρίς να ενημερώνει και χωρίς να συνεργάζεται με τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας. Παρακολουθήσατε πολλές φορές και μπορείτε να επιβεβαιώσετε ότι είδατε τον Περιφερειάρχη να προχωρά σε διάφορους χειρισμούς, οι οποίοι δεν τελούν σε γνώση μου και αυτό με οδήγησε να παρεμβαίνω με γραπτές επιστολές. Μία από αυτές τις επιστολές αφορούσε και το θέμα της γέφυρας και το θέμα των οδικών έργων την οποία τη σχολίασε με εκείνη την αήθη επίθεση που έκανε στο πρόσωπό μου, μιλώντας περί σοβαρότητας».

«Τα έργα που κόλλησαν, δεν προχώρησαν ή δεν έγιναν ποτέ»

«Στην πραγματικότητα η απάντηση στην ανασφάλεια είναι ότι ποτέ κανείς δε γλίτωσε από αυτό που φοβάται. Η συμπεριφορά του Περιφερειάρχη δεν περιορίζεται στο πρόσωπο του εκλεγμένου χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, η συμπεριφορά του έχει να κάνει και με την ΠΕ Καβάλας και Θάσου. Παρακολουθούμε μία συμπεριφορά η οποία δημιουργεί πολλά προβλήματα στην περιοχή μας, παρά τις δικές μου πιέσεις να μπορέσω να προχωρήσω τα θέματα» πρόσθεσε, απαριθμώντας στην συνέχεια μία σειρά έργων που «κόλλησαν» ή δεν ξεκίνησαν με υπαιτιότητα του κ. Μέτιου, σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο.

«Τώρα τελειώσαμε μία σύσκεψη η οποία έγινε με τον ΤΟΕΒ Χρυσουπόλεως και υπηρεσιακούς παράγοντες για τη δυτική προσαγωγό του Νέστου, όπου την Πέμπτη στην Αθήνα μας είπανε από το Υπουργείο σε μία συνάντηση την οποία κανόνισε ο ΤΟΕΒ Χρυσούπολης, ότι το έργο ναι μεν υποβλήθηκε από την Περιφέρεια, αλλά όταν ζητήθηκαν διευκρινίσεις από την Περιφέρεια, αυτές δεν δόθηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα το έργο της δυτικής προσαγωγού του Νέστου, το έργο που εξασφαλίζει νερό για όλη την πεδιάδα της Χρυσούπολης, να μην έχει ενταχθεί και το μέτρο να έχει λήξει. Έχω γίνει γραφικός σε όλες τις συνεδριάσεις της εκτελεστικής επιτροπής να ρωτώ μονότονα τι θα γίνει με το μέτρο των οδικών έργων του ΠΕΠ της ΑΜ-Θ, ποτέ δεν έλαβα απάντηση. Η μη απάντηση οδηγεί στη δρομολόγηση έργων τα οποία εξαιρούν την Καβάλα και κυρίως εξαιρούν τη Θάσο, που έχει ανάγκη από οδικά έργα, καθώς εξυπηρετεί τους ντόπιους αλλά και εκατομμύρια τουριστών.

Άλλο παράδειγμα είναι ότι από την εποχή που ζούσε ο Γιώργος Παυλίδης εξασφαλίσαμε σαν Περιφερειακή Ενότητα τα χρήματα για την κατασκευή τριών κυκλικών κόμβων σε τρία σημεία όπου σκοτώνονται συμπολίτες μας. Στη διασταύρωση του Αγίου Ανδρέα, στην παραλιακή της Ηρακλείτσας, έξω από το στρατιωτικό αεροδρόμιο στον Αμυγδαλεώνα και στην περιοχή του Χαϊδευτού, εκεί που συνδέεται ο δρόμος των Πηγών με το δρόμο της Χρυσούπολης που πάει προς την Κεραμωτή. Ζητήσαμε από τον Περιφερειάρχη το αστείο ποσό των 20.000, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις μελέτες για να υλοποιηθούν τα έργα. Ποτέ δεν μας το ενέκρινε. Ζητήσαμε από τον Περιφερειάρχη, όταν αποφασίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να υπογράψει την προγραμματική σύμβαση για μία μελέτη η οποία θα ασχολείται με την άρση των εμποδίων στις εξαγωγές των προϊόντων της ΠΕ Καβάλας. Ο Περιφερειάρχης ουδέποτε το υπέγραψε, με αποτέλεσμα να μην έχουμε στοιχεία για το ποιοι είναι οι παράγοντες οι οποίοι προκαλούν προβλήματα στις εξαγωγές των προϊόντων της Καβάλας» ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι με ευθύνη Μέτιου η ΠΕ Καβάλας είναι η μόνη η οποία δεν διαθέτει νομικό σύμβουλο, ενώ κατήγγειλε πως η δακοκτονία στη Θάσο έγινε δίχως επιστήμονες «λόγω της εμμονής του Περιφερειάρχη στο ποιο θα είναι το ΜΜΕ το οποίο θα δημοσιεύσει την ανακοίνωση που απαιτεί ο ΑΣΕΠ για να προσληφθούν οι γεωπόνοι».

«Ένας Περιφερειάρχης, έχοντας ανακαλύψει ένα σεντούκι με χρήματα, βγαίνει και τάζει μελέτες και έργα»

Στη συνέχεια επανέλαβε τα περί «σεντουκιού με χρήματα που ανακάλυψε ο κ. Μέτιος εν όψει εκλογών», λέγοντας: «Βλέπουμε μπροστά μας μία παλαιοκομματική πρακτική χωρίς ήθος, χωρίς έμπνευση, πολύ περισσότερο χωρίς αποτελέσματα, όπου ένας Περιφερειάρχης, έχοντας ανακαλύψει ένα σεντούκι με χρήματα, βγαίνει και τάζει μελέτες και έργα τα οποία όμως θα γίνουν στο απώτερο μέλλον, χωρίς κανείς να μπορεί να ελέγξει τη βασιμότητα των όσων εξαγγέλλονται».

Η αντίληψη περί… σοβαρότητος, η εκδήλωση παρουσίασης του Τοψίδη και η επόμενη μέρα χωρίς τους «αυλοκόλακες»

Ο κ. Μαρκόπουλος έπειτα αναρωτήθηκε: «Πότε αντελήφθη ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας δεν είναι σοβαρός; Πριν μου κάνει πρόταση να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο του ή μετά; Πότε αποφάσισε ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί μαζί μου; Πριν την χθεσινή εκδήλωση ή μετά; Προχθές μπορούσε; Και αν μπορούσε, γιατί αυτό το θέμα παρέμεινε τόσο καιρό σε εκκρεμότητα; Θέλω να πω σε όλους ότι η επόμενη μέρα για την ΠΑΜ-Θ είναι πολύ κοντά και δεν περιλαμβάνει τον απερχόμενο μεταβατικό κ. Μέτιο. Όπως δεν περιλαμβάνει και τους γνωστούς αυλοκόλακες, οι οποίοι δημιουργούν προβλήματα στην Καβάλα προκειμένου να εξασφαλίζουν σε διάρκεια μία θέση και έναν μισθό. Θα είναι μία μέρα στην οποία δε θα έχει θέση εξ αυτής της συμπεριφοράς του ο απερχόμενος μεταβατικός, αλλά και μη επιτυχημένος, ο αποτυχημένος κ. Μέτιος».

«Η ΝΔ είναι ένα φιλελεύθερο, δημοκρατικό και Ευρωπαϊκό κόμμα, δεν είναι μία σύγχρονη Σοβιετία»

Σε ερώτηση που δέχθηκε για τους χαρακτηρισμούς «μεταβατικός» και «απερχόμενος», είπε: «Το θέμα δεν είναι το μεταβατικός, δεν εξελέγη σε εκλογές, εξελέγη μετά τον θάνατο του μακαρίτη Περιφερειάρχη. Το θέμα είναι το μη επιτυχημένος». Στη συνέχεια, απαντώντας για το ότι και οι δύο ανήκουν στη ΝΔ, συμπλήρωσε: «Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα φιλελεύθερο, δημοκρατικό και Ευρωπαϊκό κόμμα, δεν είναι μία σύγχρονη Σοβιετία στην οποία είναι επιβεβλημένο όλοι να έχουν την ίδια σκέψη και άποψη. Είναι εφικτό να έχουμε διαφορετικές απόψεις».

Στο γιατί δεν κατήγγειλε όσα είπε σήμερα ως παραδείγματα στο παρελθόν, τόνισε: «Τα έχω πει και στο παρελθόν, απλώς τώρα τα παραθέτω συνολικά. Μπορώ εάν ασχοληθώ λίγη ώρα να καταγράψω πολύ περισσότερες περιπτώσεις της επιβλαβούς συμπεριφοράς του Περιφερειάρχη απέναντι στην περιοχή μας».

«Θα είμαι εδώ και μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας μου»

Σε ερώτηση για το τι έκανε για να εμποδίσει αυτήν την επιβλαβή και μεροληπτική, όπως τη χαρακτήρισε, συμπεριφορά από την αρχή της συνεργασίας τους και γιατί δεν παραιτήθηκε, αφού διαφωνούσε, εξήγησε: «Ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, εκτός της Ροδόπης, έχει μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή δημοκρατική νομιμοποίηση από ό,τι έχει ο Περιφερειάρχης, γιατί αυτός και ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης έχουν εκλεγεί με μεταβατικές διαδικασίες. Εμείς έχουμε εκλεγεί από τον κόσμο, θα είμαστε ενεργοί μέχρι τις 30 Αυγούστου 2019 και θα ασκούμε μέχρι τότε τα καθήκοντα τα οποία μας επιτάσσει να ασκούμε ο νόμος, οπότε δεν υπάρχει θέμα. Ήτανε πολύς καιρός υπομονής, πίεσης, διεκδίκησης, προσπάθειας, να εξομαλυνθούν οι καταστάσεις και όταν αυτό έφτασε στο μη περαιτέρω. Δρομολόγησα τη συμμετοχή μου στην Περιφέρεια με ένα πιο ελπιδοφόρο, πιο ρεαλιστικό σχήμα και από αύριο θα είμαι εδώ και μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας μου. Κάποιες επιπλέον αρμοδιότητες που είχε εκχωρήσει ο Περιφερειάρχης στον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, αυτές εκχωρούνται κάπου αλλού».