Ευάγγελος Βενιζέλος από Καβάλα: Στην Ελλάδα εξελίσσεται μία προβληματική δημοκρατία [φωτογραφίες]

Το «όλον ΠΑΣΟΚ» (και ολίγη ΝΔ) στην παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του για την αναθεώρηση του Συντάγματος - Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις αλλά και ενδιαφέροντα πολιτικά «πηγαδάκια» πριν και μετά την εκδήλωση

Μία κοινωνικοπολιτική ανάλυση για την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη σημερινή λειτουργία της Συνταγματικής Δημοκρατίας στον δυτικό κόσμο είχαν την ευκαιρία να ακούσουν όσοι βρέθηκαν το πρωί της Κυριακής 24 Φεβρουαρίου 2019 στο ξενοδοχείο Imaret, εκεί όπου οι Εκδόσεις Πατάκη και ο «Κύκλος ιδεών για την εθνική ανασυγκρότηση», παρουσίασαν το νέο βιβλίο του Ευάγγελου Βενιζέλου με τίτλο «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και ιστορίας, προσδοκίες και κίνδυνοι από την αναθεώρηση του Συντάγματος».

Στο πάνελ του Imaret: Ιωάννης Κουκιάδης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Κοσμάς Χαρπαντίδης, Σπύρος Λίτσας

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου, για το βιβλίο μίλησαν ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρώην υπουργός και πρώην ευρωβουλευτής Ιωάννης Κουκιάδης και ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Σπύρος Λίτσας, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο δικηγόρος και συγγραφέας Κοσμάς Χαρπαντίδης.



Ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις εισηγήσεις των συμμετεχόντων στο πάνελ της βιβλιοπαρουσίασης.

Photo: Yannis Gouzidis

Κ. Χαρπαντίδης: Το βιβλίο Βενιζέλου αποτελεί αντίβαρο στον επικίνδυνο και καταστροφικό λαϊκισμό

«Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποτελεί μία φωνή νηφαλιότητας, μία φωνή μακριά από τον λαϊκισμό, μία φωνή την οποία έχουμε απόλυτη ανάγκη. Αν κάτι στη σημερινή παρουσίαση αποθεώνεται, αυτό είναι η δημοκρατία που σήμερα ακόμα απολαμβάνουμε, η κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, η κρίση κυριαρχίας. Η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην ΕΕ συνοδεύεται από μεγέθυνση των ανισοτήτων μεταξύ των κρατών-μελών και κυρίως η μεταφορά αρμοδιοτήτων σε μη πολιτικά, μη αιρετά όργανα, όπως η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

»Επίσης, μας θυμίζει με το βιβλίο του ο Ευάγγελος Βενιζέλος ότι η δημοκρατία βασίζεται εξ ολοκλήρου στο θεσμό του Συντάγματος. Το βιβλίο αυτό αποτελεί αντίβαρο στον επικίνδυνο και καταστροφικό λαϊκισμό».

Ι. Κουκιάδης: Τα προβλήματα δημοκρατίας μετατρέπονται σε πολιτικά και αναζητούν λύσεις τεκμηριωμένες πάνω στην αλήθεια

«Τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη, τα προβλήματα δημοκρατίας, τελικά μετατρέπονται σε πολιτικά και αναζητούν λύσεις τεκμηριωμένες πάνω στην αλήθεια. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στα 11 κεφάλαια του βιβλίου του διατρέχει τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα που βιώνουμε όλοι μας ατομικά και συλλογικά. Ατομικά, όπως τα θέματα το συντάξεων, των μισθών, το μέλλον της απασχόλησης, το ασφαλιστικό σύστημα, συλλογικά, η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση που μας καταβάλλει όλους, ο νοσηρός κρατισμός που έχει ιδιαίτερη σημασία, το μεταναστευτικό και συνοπτικά το μέλλον της χώρας μας σε συνδυασμό με το μέλλον της Ευρώπης.

»Οι παθογένειες που συνδέονται με τα θέματα αυτά, οι αγωνίες μας για το πώς θα λυθούν, καθορίζουν τις συμπεριφορές μας καθημερινά, τις επιλογές μας, ατομικές και συλλογικές, και τελικά προσδιορίζουν τις προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας».

Σπ. Λίτσας: Το Βrexit θα αποτυπωθεί στην ιστορία ως η αποτύπωση της μεγάλης πλάνης και ως ο θρίαμβος του λαϊκισμού

«Ζούμε μία βαθιά και παρατεταμένη κρίση, η οποία αναδεικνύεται, για παράδειγμα, μέσα από την τραυματική ανάδειξη του Brexit που κάποτε θα μελετηθεί και θα αποτυπωθεί στην ιστορία ως η αποτύπωση της μεγάλης πλάνης και ως ο θρίαμβος του λαϊκισμού. Ένας θρίαμβος του λαϊκισμού, ο οποίος βοηθήθηκε μέσα από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων.

»Η διασπορά ψευδών ειδήσεων οδήγησε σε βαθιά χάσματα στο εσωτερικό της βρετανικής κοινωνίας και αυτήν τη στιγμή η Βρετανία δεν απειλείται μόνο με μία συστημική περιθωριοποίηση, με την έξοδό της από την ΕΕ, απειλείται κατά πολύ και το οικοδόμημα του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ε. Βενιζέλος: Βλέπουμε πως εξελίσσεται στη χώρα μας μία προβληματική δημοκρατία

«Βλέπουμε και στη χώρα μας πως εξελίσσεται μία προβληματική δημοκρατία, τι συμβαίνει με έναν νέο τύπο κοινοβουλευτικού συστήματος που λειτουργεί την τελευταία περίοδο. Αποχωρήσεις βουλευτών, μετασχηματισμοί της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, άλλη έννοια στην αρχή της δεδηλωμένης, άλλοι τρόποι προκειμένου να εκφραστεί η εμπιστοσύνη της Βουλής προς την Κυβέρνηση, άλλοι τρόποι για να διαμορφωθούν συγκυριακές πλειοψηφίες για ένα πολύ σημαντικό θέμα, όπως η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

»Βλέπουμε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που συγκεντρώνει κατά βάση τα χριστιανοδημοκρατικά κόμματα, να προβληματίζεται έντονα για το αν το κόμμα του κ. Όρμπαν στην Ουγγαρία πρέπει να εξακολουθήσει να είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το πρώτο σε δύναμη εδρών κόμμα στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ή αν η Ουγγαρία δεν είναι πια μία φιλελεύθερη, δυτική δημοκρατία, αλλά μαζί με την Πολωνία είναι δύο χώρες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, θίγουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, παρεμβαίνουν στην συγκρότηση του ανωτάτου και του συνταγματικού δικαστηρίου, αλλοιώνουν τους συσχετισμούς μέσα στην δικαστική εξουσία και άρα θέτουν ζήτημα αξιών της ΕΕ.

»Βλέπουμε ευρωπαϊκές χώρες να ταλανίζονται από νέα κύματα λαϊκισμού και πιο συγκεκριμένα εθνικολαϊκισμού, είτε αυτός βρίσκεται στα κινήματα και στους δρόμους είτε στην αντιπολίτευση είτε ακόμη και στην κυβέρνηση. Δύο χώρες, η δεύτερη και η τρίτη οικονομία της Ευρωζώνης, η Γαλλία και η Ιταλία, μας δίνουν αυτό το παράδειγμα. Στη Γαλλία καλλιεργείται ο λαϊκισμός και βρίσκεται στους δρόμους με τα κίτρινα γιλέκα, σε μία χώρα που δεν έζησε το μνημόνιο και τις πολιτικές λιτότητας, που το μεγάλο θέμα της ήταν αν θα μειωθεί το 35ωρο ή αν θα μειωθούν ακόμη περισσότερο οι ώρες εργασίας».

Ευάγγελος Βενιζέλος και Μητροπολίτης ΦΝΘ Στέφανος [Photo: Yannis Gouzidis]

Οι παρουσίες

Μεταξύ άλλων, το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου κ. Στέφανος, ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης ΑΜ-Θ Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, ο δημοτικός σύμβουλος (και υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ) Κωστής Σιμιτσής, ο δημοτικός σύμβουλος (και υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας) Θόδωρος Μουριάδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αρχέλαος ΓρανάςΣωτήρης Παπαδόπουλος και Τάσος Τσαλδαρίδης, οι πρώην υπουργοί Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος, Γιώργος Καλαντζής και Μιχάλης Τσιμοσίδης, οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Παπαδόπουλος και Δημήτρης Παπουτσής, ο πρώην Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού-Πολιτισμού ΑΜ-Θ Κώστας Παπακοσμάς, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ-ΑΜ Ζαφείρης Μυστακίδης κ.ά.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την παρουσία Βενιζέλου στο Imaret

Ευάγγελος Βενιζέλος και Νίκος Παναγιωτόπουλος [Photo: Yannis Gouzidis]
Από αριστερά: Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, Κωνσταντίνος Τσίγκας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Καλαντζής [Photo: Yannis Gouzidis]
Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος [Photo: Yannis Gouzidis]
Κωνσταντίνος Τσίγκας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Νίκος Παναγιωτόπουλος [Photo: Yannis Gouzidis]
Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Παπουτσής [Photo: Yannis Gouzidis]

Από αριστερά: Μιχάλης Τιμοσίδης, Κωστής Σιμιτσής, Δημήτρης Παπουτσής, Ευάγγελος Βενιζέλος, Παύλος Γεωργιάδης, Κωνσταντίνος Τσίγκας
Γιώργος Γκόλνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος

Αρχέλαος Γρανάς, Δήμητρα Τσανάκα, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης [Photo: Yannis Gouzidis]
Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημσθένης Δημοσθενόπουλος, Παύλος Γεωργιάδης, Μιχάλης Τιμοσίδης, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, Μαργαρίτα Πουρνάρα, Κοσμάς Χαρπαντίδης [Photo: Yannis Gouzidis]
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράφει αντίτυπο του βιβλίου του [Photo: Yannis Gouzidis]
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράφει αντίτυπο του βιβλίου του [Photo: Yannis Gouzidis]
[Photo: Yannis Gouzidis]