Η Τουρκία «ξανανοίγει» δύο τζαμιά στην Καβάλα

Ειδικό αφιέρωμα των τουρκικών ΜΜΕ για την «ανάγκη επαναλειτουργίας» σε όλη την έκταση της ελληνικής επικράτειας 19 οθωμανικών τζαμιών, με το «πλάνο» να αφορά και την Καβάλα

Πιέσεις για την επαναλειτουργία σε όλη την έκταση της ελληνικής επικράτειας 19 οθωμανικών τζαμιών ασκεί στην Ελλάδα η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με τα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης. Μάλιστα, μετά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα, αλλά και στη Χάλκη, τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν τις δηλώσεις Ερντογάν ότι θα πρέπει να ανοίξει το Φατιγιέ Τζαμί στην Αθήνα ως υπονοούμενο για να ανοίξει και αυτός την Χάλκη πυροδότησαν νέα δημοσιεύματα.

Τα τουρκικά ΜΜΕ παρουσίασαν το σχέδιο να ανοιχθούν συγκεκριμένα τζαμιά στην Ελλάδα, με τη λίστα να περιλαμβάνει και δυο τζαμιά στην Καβάλα, αυτό του Ιμπραήμ πασά τζαμί (ναός Αγίου Νικολάου) και το Χαλίλ μπέη τζαμί (Παλιά Μουσική).




Τα τζαμιά αυτά όπως τα παρουσίασαν σε ειδικό αφιέρωμα στα ΜΜΕ, είναι τα εξής:

  1. Το γνωστό Γιενή Τζαμί των Ντονμέδων, (εξισλαμισμένων Εβραίων), στην Θεσσαλονίκη που κτίστηκε το 1900-1903 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα, Vitiliano Poseli. Το τζαμί αυτό ήταν το πρώτο το οποίο με πρωτοβουλία του δημάρχου της Θεσσαλονίκης, κ Μπουτάρη, ξαναλειτούργησε γι α το μουσουλμανικό Ραμαζάνι.
  2. Το Φετιγιέ Τζαμί της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη. Κτίστηκε μετά την κατάκτηση της Αθήνας από τους Οθωμανούς το 1456-1458.
  3. Το γνωστό τζαμί στο Μοναστηράκι της Αθήνας. Κτίστηκε από τον Βαλή Μουσταφά Βοϊβόντα τον 18ο αιώνα.
  4. Ιμπραήμ πασά τζαμί. Είναι στην Καβάλα Κτίστηκε από τον γνωστό ελληνικής καταγωγής Ιμπραήμ πασά.
  5. Χαλίλ μπέη τζαμί. Είναι στην Καβάλα. Είναι το πιο παλιό τζαμί της Καβάλας. Σήμερα είναι πολιτιστικό κέντρο.
  6. Αγά πασά τζαμί. Βρίσκεται στο Ναύπλιο. Κτίστηκε το 1730. Χρησιμοποιήθηκε για την πρώτη εθνοσυνέλευση της επανάστασης του 1821.
  7. Ουλού τζαμί. Βρίσκεται στο Ναύπλιο. Είναι το πιο παλιό τζαμί του Ναυπλίου. Σήμερα είναι θέατρο.
  8. Τσελεμπί σουλτάν Μεχμέτ τζαμί. Το μεγάλο τζαμί του Διδυμοτείχου. Είναι του 14ου αιώνα.
  9. Γιενή τζαμί. Είναι στην Λάρισα. Είναι του 19ου αιώνα και σήμερα είναι αρχαιολογικό μουσείο.
  10. Οσμάν Σαχ Κουρσουνλού τζαμί. Βρίσκεται στα Τρίκαλα. Το έκτισε τον 16ο αιώνα ο Οσμάν Σαχ, γαμπρός του σουλτάνου Σελίμ του πρώτου.
  11. Το τζαμί της Μονεμβασίας, (σύμφωνα με την Zaman). Κτίστηκε τον 16ο αιώνα και σήμερα είναι μουσείο.
  12. Σουλεϊμανιέ τζαμί. Βρίσκεται στην Ρόδο. Κτίστηκε από τον γνωστό σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή το 1531. Σήμερα είναι μνημείο.
  13. Μουράτ Ρέϊς τζαμί. Και αυτό βρίσκεται Στην Ρόδο. Κτίστηκε το 1636.
  14. Αγά τζαμί. Και αυτό είναι στην Ρόδο. Κτίστηκε το 1819 από τον Χατζή Μεχμέτ Αγά.
  15. Ντεφτεντάρ τζαμί. Βρίσκεται στην νήσο Κω. Κτίστηκε το 1724 από τον Ντεφτεντάρ Ιμπραήμ Πασά. Το τζαμί αυτό λειτουργεί κάθε Παρασκευή.
  16. Λόντζα τζαμί. Στην νήσο Κω. Κτίστηκε το 1776.
  17. Ασλάν πασά τζαμί. Βρίσκεται στα Γιάννενα. Κτίστηκε από τον Ασλάν πασά και σήμερα είναι εθνογραφικό μουσείο.
  18. Φετχιγιέ τζαμί. Και αυτό είναι στα Γιάννενα. Προφανώς τα τζαμιά των Ιωαννίνων προορίζονται για τους μουσουλμάνους Τσάμηδες που ονειρεύονται να ξαναέρθουν στην περιοχή.
  19. Κουρσουνλού τζαμί. Βρίσκεται στην Καστοριά.

*Πηγή: vimaorthodoxias.gr