«Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που ξέρει να λέει και τα μεγάλα ναι και τα μεγάλα όχι!»

Διατηρούμε το δικαίωμα βέτο για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ε.Ε ξεκαθάρισαν σε μεγάλη εκδήλωση της ΝΔ οι Κώστας Καραμανλής και Νίκος Παναγιωτόπουλος

Τις θέσεις του κόμματος για την Συμφωνία των Πρεσπών και κυρίως για τις επιπτώσεις της για την χώρα μετά απ’ αυτήν, ανέλυσαν σε πολιτική εκδήλωση – ομιλία που διοργανώθηκε την Παρασκευή 1 Μαρτίου, ο βουλευτής Καβάλας και τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο βουλευτής Σερρών και τομεάρχης Μεταφορών και Υποδομών της ΝΔ Κώστας Καραμανλής. Η εκδήλωση, άλλωστε, που πραγματοποιήθηκε στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα «Φίλιππος» του ξενοδοχείου Galaxy, είχε ως θέμα της «Η Ελλάδα μετά τις Πρέσπες: Προκλήσεις, ανησυχίες και προοπτικές». Στην εκδήλωση το παρόν έδωσαν πολλά τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ενώ εντύπωση προκάλεσε επίσης το γεγονός της ταυτόχρονης παρουσίας, τόσο του νυν περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου, όσο και του υποψήφιου περιφερειάρχη Χριστόδουλου Τοψίδη.

«Στο Βουκουρέστι ο Καραμανλής είπε αυτό που εσείς δεν μπορέσατε ούτε καν να διανοηθείτε, είπε και έκανε πράξη ένα περήφανο όχι!»

«Είδαμε ένα συνασπισμό παρωδία, που ξεκίνησε με συναλλαγή και ολοκληρώθηκε με συναλλαγή. Έτσι σήμερα για πρώτη φορά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, έχουμε στην ουσία μία κυβέρνηση μειοψηφίας. Έπαιξαν με ένα εθνικό θέμα, έπαιξαν με το ιστορικό παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Μακεδονίας και είχαν το μέγιστο θράσος να ισχυριστούν ότι αυτή η συμφωνία που έφεραν και υπόγραψαν ότι ήταν δήθεν η συνέχεια της πολιτικής του Βουκουρεστίου. Μα, στο Βουκουρέστι κ. Τσίπρα, ο Καραμανλής είπε αυτό που εσείς δεν μπορέσατε ούτε καν να διανοηθείτε, είπε και έκανε πράξη ένα περήφανο όχι!» υπογράμμισε αρχικά στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής.

«Ουδέποτε βάλαμε τα συμφέροντα των συμμάχων πάνω από τα συμφέροντα του τόπου και του έθνους»

Στην συνέχεια ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι: «Δεν εκχώρησαν τότε ούτε ο κ. Καραμανλής, ούτε ο κ. Μεϊμαράκης, ούτε η κ. Μπακογιάννη, την αποκλειστικότητα του όρου Μακεδονία, όπως κάνει τώρα ο κ. Τσίπρας. Δεν ανοίξαμε εμείς μειονοτικά θέματα στην ίδια μας τη χώρα. Γιατί ξέρετε οι μεγάλοι ηγέτες, όταν πρόκειται για το καλό της πατρίδας, πρέπει να ξέρουνε και να κάνουν πράξη τα μεγάλα όχι, όποιον κι αν έχουν απέναντί τους. Και αυτό, θα μου επιτρέψετε να πω, ότι το έχει κάνει πράξη η παράταξη μας. Γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που ξέρει να λέει και τα μεγάλα ναι και τα μεγάλα όχι! Το Βουκουρέστι δεν είναι ένα μεμονωμένο παράδειγμα στο οποίο η Ελλάδα περήφανα είπε όχι και βρήκε σύμμαχους μέσα στο ΝΑΤΟ. Είναι μία από τις πολλές ιστορικές εκφράσεις των διαπραγματευτών αξιών αυτής της παράταξης. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε μία λαϊκή, πατριωτική, φιλελεύθερη παράταξη, η Νέα Δημοκρατία ήταν η πρώτη παράταξη που έκανε πράξη το δόγμα “ανήκομεν εις τη δύση”, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είμαστε υποτελείς της Δύσης. Εμείς ουδέποτε βάλαμε τα συμφέροντα των συμμάχων πάνω από τα συμφέροντα του τόπου, πάνω από τα συμφέροντα του έθνους».

«Η ΝΔ δεν θα παραδώσει τα όπλα σε αυτό το ζήτημα. Η γειτονική χώρα δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένη τη στήριξή μας»

Καταλήγοντας ο βουλευτής Σερρών συμπλήρωσε πως: «Το ένα πράγμα το οποίο έχει ξεκαθαρίσει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από βήματος Βουλής είναι ότι η γειτονική χώρα δεν πρέπει να θεωρεί τίποτα δεδομένο. Αλλά, επειδή εδώ σήμερα μαζευτήκαμε να μη μιλήσουμε για το παρελθόν, αλλά να μιλήσουμε και για το τι κάνουμε τώρα, πρέπει σε όλους τους τόνους να τονίζουμε ότι η ΝΔ δεν θα παραδώσει τα όπλα σε αυτό το ζήτημα. Η γειτονική χώρα δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένη τη στήριξή μας, ειδικά ως προς την ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είμαστε εκεί, θα τους παρακολουθούμε βήμα -βήμα και με τη Νέα Δημοκρατία οι Έλληνες θα μπορούνε όλοι να είναι σίγουροι ότι δεν θα απεμπολήσουμε το δικαίωμα να ασκήσουμε βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων»

«Ο κ. Νίμιτς παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα ως προς την εμπορική χρήση του ονόματος Μακεδονία»

Από την πλευρά του στην δική του εισήγηση ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε πως: «Υπάρχουν ήδη τα πρώτα προβλήματα από την εφαρμογή της συμφωνίας, μόλις χθες ο κ. Νίμιτς παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα, ως προς την εμπορική χρήση του ονόματος Μακεδονία, προέβλεψα στη Βουλή ότι θα προκύψουν πολλές δικαστικές αντιδικίες από ελληνικές επιχειρήσεις, όταν η άλλη πλευρά θα διεκδικεί τη χρήση του όρου Μακεδονικός – Μακεδονική κατά αποκλειστικότητα και δεν θα επιτρέπουν σε ελληνικές επιχειρήσεις της Μακεδονίας, να χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονικός – Μακεδονικής στο προϊόν τους! Όταν ο άλλος θα έρχεται με το κύρος ενός κράτους με αναγνωρισμένο τον όρο Μακεδονικός – Μακεδονική από πίσω και την Ελλάδα να έχει πει ναι με την υπογραφή της, τότε οι πιθανότητες να κερδίσει ο Σκοπιανός την αντιδικία και να κατοχυρώσει για λογαριασμό του την αποκλειστική χρήση του όρου στο προϊόν είναι πολύ ψηλότερες από χθες, που δεν υπήρχε αυτό το καθεστώς».