Κωστής Σιμιτσής: Ο τελευταίος απολογισμός ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας

Απολογισμό έργων, μελετών και σχεδιασμών της περιόδου 2011-2014, ευχαριστίες προς τα ΜΜΕ και «καρφιά» προς τη διοίκηση Τσανάκα- Πότε ανακοινώνονται τα πρώτα ονόματα υποψηφίων με την «Περιφέρεια σε δράση»

Τον απολογισμό έργων, μελετών και σχεδιασμών της περιόδου 2011-2014 επέλεξε ο τέως δήμαρχος Καβάλας και νυν υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Κωστής Σιμιτσής ως την τελευταία συνέντευξη Τύπου από το «πόστο» του δημοτικού συμβούλου Καβάλας το πρωί της Πέμπτης 7 Μαρτίου 2019.

Ο κ. Σιμιτσής, παρουσία του επικεφαλής -ουσιαστικά- της Ανοιχτής Πόλης και υποψηφίου δημάρχου, Θόδωρου Μουριάδη, του πρώην αντιδημάρχου, Χριστόδουλου Μιχαλάκη, του πρώην προέδρου της ΔΕΥΑΚ, Χρήστου Τσοχαταρίδη και του πρώην δημοτικού συμβούλου, Κυριάκου Σταυρίδη, σχολίασε αρχικά ότι η ελευθερία της έκφρασης ήταν πάντα στις προτεραιότητές του, λέγοντας ότι ποτέ δεν προσπάθησε να φιμώσει τη δημοσιογραφική κριτική, ενώ ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για τη συνεργασία τους όσο ήταν δήμαρχος.

Ο Κ. Σιμιτσής ανέφερε τους τομείς στους οποίους εστιάστηκε κατά κύριο λόγο το έργο της παράταξής του, οι οποίοι είναι: Παιδικοί Σταθμοί, Σχολεία, Άλλες Κοινωνικές Δομές, Περιβάλλον-Πολεοδομικός Σχεδιασμός, Απορρίμματα-Ανακύκλωση, Αναπλάσεις, Οδοποιία, Πολιτισμός, Πηλοθεραπευτήριο, Ύδρευση-Αποχέτευση.

Τα «καρφιά» για τις δαπάνες επί διοίκησης Τσανάκα

«Το καλοκαίρι του 2010 κάναμε τον απολογισμό των 4 ετών της δημαρχίας μου. Συνοψίστηκε σε ένα τεύχος, που παρουσιάστηκε δημόσια και διανεμήθηκε στους δημότες. Μπορεί κανείς να δει τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και τα έργα μας για να κάνουμε την Καβάλα καλύτερη πόλη, όπως ήταν τότε το όνομα του συνδυασμού μας. Το τεύχος αυτό αποτέθηκε στα αρχεία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, αλλά υπάρχει και σε ψηφιακή μορφή και είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο», ανέφερε ο κ. Σιμιτσής.

«Οι συνθήκες αμέσως μετά άλλαξαν δραματικά. Η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε κατά 60%. Εκεί που παίρναμε 100 ευρώ, μας έδιναν πια μονάχα 40 ευρώ. Με τους συνεργάτες μου αποφασίσαμε να κόψουμε όσο περισσότερο μπορούσαμε τις δαπάνες δημοσίων σχέσεων. Κάθε ευρώ που παίρναμε από τους δημότες μας ή από τον κρατικό προϋπολογισμό θα πήγαινε σε έργα, σε μελέτες, σε δράσεις. Χωρίς εντυπωσιασμούς, χωρίς σπατάλες. Θα θυμίσω ότι οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις την περίοδο εκείνη κόστιζαν στον δήμο Καβάλας 25.000 ευρώ. Το ίδιο κόστιζε το airshea-show. Και κάποιοι μας κατέκριναν αυστηρά για τα έξοδα αυτά. Τις ίδιες ακριβώς εκδηλώσεις διοργανώνει σήμερα η κ. Τσανάκα σπαταλώντας 120.000 ευρώ για τα Χριστούγεννα και 260.000 ευρώ για το airsea-show. Ένα από τα θύματα των αιματηρών οικονομιών μας ήταν και ο απολογισμός της τετραετίας 2011-2014. Πιθανό να ζημιωθήκαμε πολιτικά από αυτή την έλλειψη. Δε μετανιώνω όμως. Ο πολίτης έχει κι αυτός τη δική του υποχρέωση να ενημερώνεται από όλες τις πηγές, να διασταυρώνει τις ειδήσεις, να μην αρκείται σε μονομερείς πληροφορίες», δήλωσε ο κ. Σιμιτσής.

«Σχεδιάσαμε, ολοκληρώσαμε και δρομολογήσαμε πράγματα που ήταν πρωτοφανή σε ποσότητα και ποιότητα»

«Σήμερα, στο τέλος αυτής της διαδρομής μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οφείλω στους συμπολίτες μου να παρουσιάσω έναν συνοπτικό απολογισμό έργων, μελετών και σχεδιασμών της περιόδου αυτής. Ο απολογισμός αυτός όμως γίνεται και τιμής ένεκεν προς τους συνεργάτες μου. Σε δύσκολες και σκοτεινές εποχές ευτύχησα να έχω συνεργάτες που δούλεψαν με αφοσίωση και αυταπάρνηση. Με φαντασία και ανοιχτό πνεύμα. Με προσήλωση στους στόχους της πόλης, αλλά και διάθεση υπέρβασης των καθιερωμένων, πάντα για το καλό της πόλης και των πολιτών. Σχεδιάσαμε, ολοκληρώσαμε και δρομολογήσαμε πράγματα που ήταν πρωτοφανή σε ποσότητα και ποιότητα. Όσα πετύχαμε ως ομάδα στο δύσκολο παρελθόν αποτελεί εγγύηση πως τα στελέχη αυτής της ομάδας μπορούν να πετύχουν ακόμη πιο πολλά -και πιο ενδιαφέροντα- πράγματα στο μέλλον», ανέφερε ο τέως δήμαρχος Καβάλας.

«Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της διοίκησης της κ. Τσανάκα είναι η έλλειψη προοπτικής…»

«Δεν θα αναφέρω βέβαια τα έργα ένα προς ένα. Θα επαναλάβω κάποιους αριθμούς, που είχε καταγράψει ο Λεωνίδας Παππάς στην αντιπαράθεση που είχε με έναν αντιδήμαρχο πριν από λίγους μήνες. Μόνο στο ΕΣΠΑ εντάξαμε 47 έργα, δράσεις και μελέτες, καθώς και πάνω από 15 ευρωπαϊκά προγράμματα. Τα περισσότερα είχαν τελειώσει μέχρι το τέλος του 2014. Μερικά ολοκληρώθηκαν αργότερα με το ζόρι ή απλώς συνεχίζουν με βραδείς ρυθμούς. Άλλα τα έφαγε το μαύρο σκοτάδι εξαιτίας της ανικανότητας της σημερινής διοίκησης. Επιπλέον, εμείς ολοκληρώσαμε δεκάδες παρεμβάσεις στις γειτονιές και στα χωριά μας, βελτιώνοντας τη ζωή των κατοίκων και λύνοντας χρόνια προβλήματα. Εκπονήσαμε σοβαρά σχέδια για το μέλλον της πόλης. Αν με ρωτούσατε ποιο θεωρώ πως είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα της διοίκησης της κ. Τσανάκα θα σας έλεγα πως είναι η έλλειψη προοπτικής, η απουσία σχεδιασμού και έμπνευσης, το γεγονός ότι άφησε στη μέση τον συνολικό πολεοδομικό σχεδιασμό του δήμου μας. Αδιαφορεί για τα μεγάλα και ταυτόχρονα ξεχνά την καθημερινότητα των πολιτών», δήλωσε ο κ. Σιμιτσής.

Λεφτά υπάρχουν, αλλά…

Ο τέως δήμαρχος Καβάλας, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δήλωσε ότι λεφτά υπάρχουν στον δήμο Καβάλας, «αφού δεν έγιναν έργα», όπως είπε, σχολιάζοντας ότι η επόμενη διοίκηση θα είναι και τυχερή και άτυχη συνάμα, «καθώς θα βρει λεφτά, αλλά δε θα μπορεί να κάνει έργα, μιας και δε θα αφήσει μελέτες η σημερινή διοίκηση».

Μέσα στον Μάρτιο τα πρώτα ονόματα του περιφερειακού συνδυασμού «Περιφέρεια σε δράση»

Ο κ. Σιμιτσής δήλωσε ότι μέσα στον Μάρτιο θα ανακοινώσει τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων του συνδυασμού τού οποίου είναι επικεφαλής με το όνομα «Περιφέρεια σε δράση». Παράλληλα, δήλωσε ότι θα παραιτηθεί το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019 από επικεφαλής της δημοτικής του παράταξης Ανοιχτή Πόλη, ώστε να «αφήσει απερίσπαστους τους συμβούλους να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Θα παραμείνω ένας απλός σύμβουλος, θα παραμείνω στις επάλξεις υπό άλλη όμως ιδιότητα», όπως ανέφερε ο κ. Σιμιτσής.