Κυριάκος Μητσοτάκης από Θράκη: Ουσιαστική και όχι τυπική η στήριξη της ΝΔ στον Χρήστο Μέτιο

Για «σαφέστατη πολιτική επιλογή» έκανε λόγο από την Κομοτηνή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκραστίας - Τι διεμήνυσε στους «αντάρτες» που κινούνται εκτός της κομματικής «γραμμής»

Επίσκεψη στη Θράκη πραγματοποιεί από το πρωί της Παρασκευής 15 Μαρτίου 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα Μέσα Ενημέρωσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης από την Κομοτηνή.

Μεταξύ των ερωτημάτων που τέθηκαν από τους δημοσιογράφους ήταν και κάποια που αφορούσαν στην υποψηφιότητα του Χρήστου Μέτιου για την Περιφέρεια και τη στήριξη του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο πρόσωπό του.

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος, υπογραμμίζοντας το πολιτικό πρόσημο που βάζει η ΝΔ μπροστά στις περιφερειακές -αλλά και τις δημοτικές- εκλογές του Μαΐου 2019, κάνοντας λόγο για ουσιαστική και όχι απλά τυπική στήριξη στον Χρήστο Μέτιο και την παράταξη της Περιφερειακής Αναγέννησης.




Σε ό,τι αφορά τα στελέχη του κόμματος που συμμετέχουν στα πολιτικά σχήματα «εκτός γραμμής», ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε με νόημα πως «η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει μία σαφέστατη πολιτική επιλογή. Και από εκεί και πέρα, όλοι θα κριθούν, από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, με βάση το πώς τοποθετούνται απέναντι σε αυτήν την κεντρική πολιτική επιλογή, την οποία έχει κάνει η Παράταξή μας»!

Ακολουθούν τα επίμαχα αποσπάσματα της συνέντευξης Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΤ. ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ: Καλησπέρα, κ. Πρόεδρε. Να περάσω, με αφορμή την εκδήλωση στην οποία σε λίγη ώρα θα είστε κεντρικός ομιλητής και έχει να κάνει με τις Περιφερειακές εκλογές και να θέσω το εξής ερώτημα: Όταν αποφασίσατε να δώσετε στήριξη-χρίσμα, στον κ. Μέτιο, δημιουργήθηκαν αρκετές αντιδράσεις σε όλο το μήκος και το πλάτος της Περιφέρειας. Ποια είναι η δική σας θέση; Και τι απαντάτε σε όλους αυτούς οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν «αντάρτες» και  οι οποίοι προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μια γενική τοποθέτηση, για να έρθω, στη συνέχεια, να απαντήσω ειδικά στο ερώτημα, το οποίο θέσατε. Η Νέα Δημοκρατία, από την πρώτη στιγμή, έδωσε πολιτική χροιά και πολιτικό χαρακτήρα στην μάχη των Περιφερειακών εκλογών. Δεν το έκανε για να ισχυριστεί το βράδυ της 26ης ή της επόμενης Κυριακής, που θα έχουμε πια ολοκληρωμένα αποτελέσματα, ότι κέρδισε έναν μεγάλο αριθμό Περιφερειών. Το κάνουμε αυτό, γιατί θεωρούμε τους Περιφερειάρχες αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής αναπτυξιακής μας στρατηγικής. Δεν γίνεται σε αυτήν τη χώρα να σχεδιάζουμε Περιφερειακή ανάπτυξη, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν τις απόψεις, αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχουν στη διάθεσή τους οι Περιφέρειες. Αυτό σημαίνει ότι ο δικός μας αναπτυξιακός σχεδιασμός, το δικό μας όραμα, η δική μας φιλοσοφία πρέπει όσο το δυνατόν να συμπίπτει με τις απόψεις, τα οράματα, τους σχεδιασμούς των εκλεγμένων Περιφερειαρχών. Οι Περιφερειάρχες εκλέγονται από τις τοπικές κοινωνίες και αυτό είναι μια κατάκτηση για τη Δημοκρατία μας. Δίνουμε, όμως, πολιτικό στίγμα και πολιτικό χαρακτήρα στις μάχες αυτές, διότι θέλουμε ακριβώς όσο το δυνατόν περισσότεροι Περιφερειάρχες, την επόμενη μέρα, να συμμερίζονται τη δική μας αναπτυξιακή φιλοσοφία.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Χρήστος Μέτιος και Μακάριος Λαζαρίδης

Ο Χρήστος Μέτιος τη συμμερίζεται αυτήν τη φιλοσοφία και τον στηρίζουμε στην προσπάθειά του να εκλεγεί Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Γνωρίζω ότι υπάρχουν και αντιδράσεις και διαφωνίες. Και εν πάσει περιπτώσει, ο καθένας είναι θεμιτό να εκφράσει την άποψή του και να διεκδικήσει και την εκλογή του στην Περιφέρεια. Όμως, θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει μία σαφέστατη πολιτική επιλογή. Και από εκεί και πέρα, όλοι θα κριθούν, από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, με βάση το πώς τοποθετούνται απέναντι σε αυτήν την κεντρική πολιτική επιλογή, την οποία έχει κάνει η Παράταξή μας. Θέλω να τονίσω ότι δεν ισχύει το ίδιο για τις δημοτικές εκλογές. Στις δημοτικές εκλογές υπάρχει, εκ των πραγμάτων, πολύ μεγαλύτερη αυτονομία των τοπικών κοινωνιών να επιλέξουν αυτόν ή αυτήν που θεωρούν ότι είναι ο καλύτερος Δήμαρχος. Και ο βαθμός στήριξης είναι πολύ πιο χαλαρός στις δημοτικές εκλογές, σε σχέση με τις Περιφερειακές εκλογές. Αλλά, κλείνω λέγοντας και πάλι ότι στις Περιφερειακές εκλογές η Νέα Δημοκρατία πάει με υποψηφίους οι οποίοι έχουν ξεκάθαρη κομματική στήριξη. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, τι σημαίνει αυτό στην πράξη.

Μεταξύ άλλων, στην πρώτη «γραμμή» ο Κώστας Αντωνιάδης, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Γιώργος Καλαντζής

ΧΡ. ΝΕΦΡΑΙΜ: Καλώς ορίσατε Πρόεδρε.  Καλώς ήρθατε στη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Θα ήθελα να ξεκινήσω από την ερώτηση του προηγούμενου συναδέλφου, όσον αφορά το Περιφερειακό κομμάτι, που αφορά τους περισσότερους από εμάς και ουσιαστικά μας καίει ακόμα περισσότερο. Ξεκινώ την ερώτησή μου όσον αφορά τον Γιώργο τον Παυλίδη και το έργο που έχει αφήσει πίσω και το κατά πόσο είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε έναν απολογισμό πραγμάτων για τον νυν Περιφερειάρχη, θετικό ή αρνητικό, ανάλογα με το έργο που έχει πράξει. Ουσιαστικά μιλάμε για 5 παιδιά, τα οποία είναι η Δράμα, η Καβάλα, η Ξάνθη, η Κομοτηνή και ο Έβρος.  Αυτά τα παιδιά είναι μεταξύ τους άρρηκτα και αδιάσπαστα. Αυτά τα παιδιά, λοιπόν, όταν ο Γιώργος ο Παυλίδης βρέθηκε στην τελευταία παρουσίαση στη συνεδρίαση που έγινε, έδωσε μια σαφή εντολή, καθώς έφευγε από τη ζωή, όπως όλοι γνωρίζουμε και είπε συγκεκριμένα στους 5 αντιπεριφερειάρχες οι οποίοι υπήρχαν εκείνο το χρονικό διάστημα.  «Θα πρέπει να μείνουν ενωμένοι μεταξύ τους για να υπηρετήσουν το καλό του τόπου τους. Τα προβλήματα δεν λύνονται έξω από την παράταξη, αλλά μέσα στην παράταξη.  Εφόσον δεν λυθούν εκεί θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες ενδεχόμενες λύσεις». Αναρωτιέμαι λοιπόν σε αυτό που αναφέρατε πριν, σήμερα η παρουσία σας εδώ είναι μια τυπική στήριξη στον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ή θεωρείτε ότι θα μπορούσαμε να ψάξουμε και άλλες ενδεχόμενες λύσεις ανθρώπων οι οποίοι είναι ουσιαστικά παιδιά του λαού αλλά στηρίζουν την πορεία του κόμματος;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς θυμάμαι την τελευταία φορά που συνάντησα τον Γιώργο τον Παυλίδη. Ήταν ήδη εμφανώς καταβεβλημένος. Όμως πάλεψε μέχρι την τελευταία στιγμή και στάθηκε όρθιος για να υπηρετήσει τη μεγάλη του αγάπη που δεν ήταν άλλη από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Την πόνεσε και την υπηρέτησε με πάθος, με συνέπεια και με αποτελεσματικότητα. Και στέκομαι με πολύ μεγάλο σεβασμό απέναντι στο έργο το οποίο άφησε πίσω του. Και πράγματι, έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε: Η παράταξη πήρε τις εσωτερικές της αποφάσεις και γνωρίζω ότι μπορεί να υπήρξαν και διαφωνίες και προστριβές και είναι πάντα δύσκολο όταν γίνεται μια επιλογή εκ των έσω η οποία δεν έχει ακόμα τουλάχιστον λαϊκή νομιμοποίηση. Όμως θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η Νέα Δημοκρατία έκανε την επιλογή της και στηρίζει τον Χρήστο τον Μέτιο. Τον στηρίζουμε διότι πιστεύουμε ότι έχει τις δυνατότητες και αναβαπτισμένος -ελπίζουμε- από τη λαϊκή νομιμοποίηση να είναι ένας καλός και αποτελεσματικός Περιφερειάρχης. Άρα δεν είναι μια «τυπική» στήριξη η παρουσία μου εδώ, είναι μια ουσιαστική στήριξη στον Χρήστο και στο συνδυασμό του και εύχομαι να κερδίσει.