Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: Η γκρεμισμένη γέφυρα, ο Στρατός και η πρόταση της αμφιδρόμησης

Απαντήσεις για την ελεγχόμενη στάθμευσης και στο αν υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ή απλήρωτοι εργαζόμενοι στους Παιδικούς Σταθμού από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ

Με την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το βράδυ της Δευτέρας 18 Μαρτίου 2019 ο πρόεδρος του Σώματος, Γιώργος Γραμμένος ανέγνωσε επιστολή της κ. Μπαλτζίδου η οποία δε θα είναι εκ νέου υποψήφια με την παράταξη της δημάρχου και επιθυμεί να είναι ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος. Εν συνεχεία ο ίδιος ανακοίνωσε πως πρέπει να κατατεθούν εκ νέου τα πόθεν έσχες των συμβούλων για τα έτη 2016-17-18.

Ο τέως δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης Ανοιχτή Πόλη, Κωστής Σιμιτσής ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του επικεφαλής της παράταξης, καθώς λόγω της υποψηφιότητάς του για τη θέση του Περιφερειάρχη δε δύναται να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Γνωστοποίησε δε ότι μετά από συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας νέος επικεφαλής αναλαμβάνει ο υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ενώ ο τέως δήμαρχος παραμένει δημοτικός σύμβουλος.

Στη συνέχεια ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας, Νίκος Ξανθόπουλος, αναφερόμενος στη δήμαρχο, Δήμητρα Τσανάκα, της ζήτησε εξηγήσεις για φράσεις που της αποδίδει, όπως «ξεβρακώθηκαν όλοι», μετά την προηγούμενη συνεδρίαση, υποστηρίζοντας πως έκανε αυτήν τη δήλωση σε τοπικό ραδιόφωνο και εφημερίδα. Ρώτησε δε πού «ξεβρακώθηκε» ο ίδιος και πότε, με τη δήμαρχο να απαντά ότι ουδέποτε είπε κάτι τέτοιο, καθώς δε μεταχειρίζεται τέτοιους χαρακτηρισμούς και πως σίγουρα δεν τον αφορά αυτή η δήλωση.

Η δήμαρχος ανακοίνωσε στο Σώμα ότι παρέθεσε συνέντευξη Τύπου, ενημερώνοντας τους δημότες για το αίτημα του δήμου προς τον Στρατό να τοποθετηθεί γέφυρα στρατιωτικού τύπου στο παλιό νοσοκομείο.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών, Ηλίας Καλανταρίδης απαντώντας στον Θόδωρο Μουριάδη είπε ότι η διοίκηση αναμένει την έγκριση της Αποκεντρωμένης για να αρχίσει να εφαρμόζεται η ελεγχόμενη στάθμευση, για την οποία θα προηγηθεί ένα μεταβατικό διάστημα προσαρμογής. Όπως υπογράμμισε, ήδη διανέμεται ενημερωτικό υλικό.

Η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Ευαγγελία Δρακονάκη είπε ότι έχει τελειώσει η στατική μελέτη για το Μουσείο Καπνού, απομένει να παραδοθεί επίσημα η αρχιτεκτονική μελέτη και να ολοκληρωθεί η ηλεκτρομηχανολογική μελέτη η οποία πρέπει να «κουμπώσει» με την αρχιτεκτονική μελέτη προκειμένου να αποτραπούν αστοχίες.

Ο επικεφαλής του Τόπου Της Ζωής Μας, Μάκης Παπαδόπουλος κάλεσε τη διοίκηση να υιοθετήσει την πρόταση της παράταξής του για την αμφιδρόμηση της κυκλοφορίας στο σημείο της πεσμένης γέφυρας στο παλιό νοσοκομείο, με στενότερο το ρεύμα της εισόδου στην πόλη, από το οποίο θα διέρχονται μόνο ΙΧ αυτοκίνητα. «Είναι ανάγκη εμείς να βρούμε τη λύση και να μην περιμένουμε κανέναν άλλο. Η Τεχνική Υπηρεσία προσπαθεί, το γνωρίζω αυτό κι εμείς προσφερόμαστε να βοηθήσουμε, ενδεχομένως με εξειδικευμένους συνεργάτες μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Δημοσθένης Τουλκίδης απαντώντας στο αν υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ή απλήρωτοι εργαζόμενοι στους Παιδικούς Σταθμούς από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, είπε ότι το πρόβλημα επαναλαμβάνεται, με συνεχείς αναμορφώσεις του Προϋπολογισμού του ΝΠ κάθε μήνα και καλό θα είναι με το πέρασμα του «Βοήθεια Στο Σπίτι» στον δήμο, να εξορθολογηθεί η κατάσταση.

Ο επικεφαλής της ΚΑΠ, Βαγγέλης Παππάς, αναφερόμενος στο θέμα της πεσμένης γέφυρας, είπε ότι «η παρέμβαση του Στρατού θα δώσει μια λύση, αλλά θέλω να τονίσω ότι δεν μπορεί να κάνει ο Στρατός γέφυρα για να περνούν αυτοκίνητα. Μπορούμε να καλέσουμε τον Στρατό να κάνει μια πεζογέφυρα, λυόμενη, γιατί η στόχευσή μας θα πρέπει να είναι η συνολική αποκατάσταση της γέφυρας».