Νίκος Χουντής από Καβάλα: Δεν βγήκαμε από τα μνημόνια. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να τα βρει με τους θεσμούς!

Την ενίσχυση της Λαϊκής Ενότητας στις Εκλογές για να υπάρχει μια ισχυρή αντιμνημονιακή αντιπολίτευση ζήτησε ο ευρωβουλευτής του κόμματος

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Καβάλα ο Νίκος Χουντής παραχώρησε την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019 συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ από την αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, πλαισιωμένος από στελέχη της Λαϊκής Ενότητας της περιοχής.

Ο ευρωβουλευτής του κόμματος, μεταξύ άλλων, είπε: «Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, τόσο για τις ευρωεκλογές όσο και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Θέλουμε να πούμε, πρώτον ότι πρέπει να γίνει αντιπαράθεση σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο, στη βάση των προβλημάτων που δεν αντιμετωπίζονται. Επίσης, στη βάση προτάσεων και δυνατοτήτων που έχει ο καθένας, για να κριθεί και να αναμετρηθεί με τα προβλήματα. Πολλά από τα προβλήματα που συναντάμε, σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στη μνημονιακή περίοδο. Υπήρχαν και οξύνθηκαν λόγω των μνημονιακών πολιτικών.

»Κατά δεύτερον, βλέπουμε την προεκλογική ατμόσφαιρα να γίνεται τοξική, με έναν διπολισμό που κρύβει την ουσία των συμφωνιών που έχουν τα δυο μεγάλα κόμματα ή αλλιώς το μνημονιακό στρατόπεδο, αντί να υπάρχει επί της ουσίας η συζήτηση και το ενδιαφέρον για τα πραγματικά προβλήματα του τόπου. Πολλά από τα προβλήματα που συναντάμε σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στη μνημονιακή περίοδο. Υπήρχαν και οξύνθηκαν λόγω των μνημονιακών πολιτικών.

»Εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών. Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ότι δεν βγήκαμε από τα μνημόνια. Δεν μπορεί να τα βρει η κυβέρνηση με τους θεσμούς, με αυτούς που επιβάλλουν και ζητούν για παράδειγμα την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Κοιτάζουν μόνο τη σωτηρία των τραπεζών. Τα μνημόνια έγιναν και γίνονται για να σωθούν οι γερμανικές τράπεζες. Επομένως, δεν έχουμε βγει από τα μνημόνια, τα προβλήματα υπάρχουν και δεν θα αντιμετωπιστούν.

»Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, αρκεί να μας δώσει ο ελληνικός λαός τη δυνατότητα. Δεν θα πάψουμε να λέμε ότι χρειάζεται ένα γενικότερο αντιμνημονιακό και δημοκρατικό μέτωπο και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, που να δημιουργεί προϋποθέσεις ανατροπής αυτών των πολιτικών λιτότητας, εποπτείας και μνημονίων που κυριαρχούν στην ΕΕ. Αξίζει τον κόπο να ενισχυθεί η Λαϊκή Ενότητα και σε εθνικό και σε επίπεδο ευρωπαϊκό, για να υπάρχει μια ισχυρή και αντιμνημονιακή αντιπολίτευση, με δυνάμεις συνεπείς, σταθερές και ανιδιοτελείς, όσον αφορά τον αγώνα και τις επιδιώξεις.

»Μπήκαμε πλέον σε προεκλογική περίοδο και υπάρχει η ανάγκη να συσπειρωθούν δυνάμεις, κοινωνικές, πολιτικές και σε εκλογικό επίπεδο, ώστε να διεκδικηθεί με βάση και με τους σημερινούς συσχετισμούς μια ισχυρή αντιπολιτευτική φωνή σε όλα τα επίπεδα. Απέναντι στα προβλήματα που έχει σήμερα η ΕΕ και τα οποία είναι μια πολύπλευρη κρίση, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που αποτελούν το θερμοκήπιο ανόδου της ακροδεξιάς. \

»Επομένως, μπροστά στο δίλημμα αν θα συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές ή θα τις φρενάρει και θα δημιουργήσει προοπτικές ανατροπής, η ΛΑΕ και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο απαντά: ναι, ένα τέτοιο αντιμνημονιακό μέτωπο είναι εφικτό κι αυτό πρέπει να επιδιωχθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».