Συνέντευξη Μαρκόπουλου με φόντο την απόφαση της Αποκεντρωμένης που τον δικαιώνει

Το «γκρίζο» διάστημα της ανάκλησης των αρμοδιοτήτων του φαίνεται να «τρώει» και τη... Λευκή Νύχτα! - Οι ευχαριστίες προς τον Χ. Τοψίδη και το ζήτημα των υπογραφών που «έπεσαν» από τον Κώστα Αντωνιάδη

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας 1 Απριλίου 2019 ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος για να εξηγήσει στους δημοσιογράφους της Καβάλας τι ακριβώς έγινε και πώς εκδόθηκε η απόφαση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης σχετικά με τη στέρηση ορισμένων αρμοδιοτήτων του από τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο και η οποία απόφαση τον δικαιώνει.

«Όπως γνωρίζετε», είπε ο κ Μαρκόπουλος, «το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής εκδόθηκε η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που ασκεί καθήκοντα ελεγκτή νομιμότητας,  η οποία έκανε  δεκτή την προσφυγή μου και  επί της ουσίας βάσιμη, την οποία είχα υποβάλει κατά της απόφασης του Περιφερειάρχη ΑΜΘ, με την οποία μεταφέρθηκαν κάποιες αρμοδιότητες από τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας στον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού.

»Θέλω να πω ότι από την πρώτη στιγμή πίστευα ότι η απόφαση που πάρθηκε, έπασχε και για ουσιαστικούς λόγους και για λόγους νομιμότητας, πολύ περισσότερο, όπως ανακοινώθηκε, αυτή ήταν μια απόφαση που ήταν μια δίκη προθέσεων. Δηλαδή, μόλις ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά μου επίσημα για τις επόμενες εκλογές με τον συνδυασμό της Περιφερειακής Σύνθεσης, ήρθε την επόμενη μέρα ένα δελτίο Τύπου –εν είδει τιμωρίας– ότι μου αφαιρούνται κάποιες αρμοδιότητες. Θέλω να πω ότι η δικαίωση είναι σημαντική, οπωσδήποτε όμως δεν είναι η ίδια αυτή καθαυτή η δικαίωση.

»Δεν ασχολήθηκα, ούτε θα ασχοληθώ με το θέμα αυτό. Δεν είναι κάτι για το οποίο πανηγύρισα, τη στιγμή που έχουμε μπροστά μας πάρα πολλά ανοικτά θέματα και προβλήματα τα οποία θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Όσο αντιμετωπίζουμε προβλήματα στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και τη Θάσο τόσο δικαιώνεται η προσπάθειά μας που έχει ως αποδέκτη τους».

Αβέβαιη η συμμετοχή της ΠΕ Καβάλας στη Λευκή Νύχτα

Ο κ. Μαρκόπουλος συνέχισε, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Σε όλο το χρονικό διάστημα από  τότε που άρχισαν οι προσπάθειές μας με τον μακαρίτη τον Γιώργο Παυλίδη, και στην συνέχεια με τον σημερινό Περιφερειάρχη, έκανα μια προσπάθεια που είχε ως στόχο να προχωρήσω τα θέματα. Δεν ήταν μια προσπάθεια που είχε κάποια διάθεση να προκαλέσει προβλήματα. Είναι γεγονός ότι έχει καταγραφεί η συμπεριφορά η οποία επιφυλάχθηκε προς το πρόσωπό μου. Νομίζω ότι από δώ και πέρα στις εκλογές που έρχονται θα κριθούν όλοι όσοι θα εκτεθούν απέναντι στις εκλογές. Θέλω να πω, κάνοντας ένα σχόλιο σε ό,τι αφορά την αρμοδιότητα των υπογραφών, πρέπει να έχετε υπ όψιν σας πως έχει κάποιος την αρμοδιότητα να υπογράφει, δεν σημαίνει ότι θα ζωγραφίζει απλά την υπογραφή του κάτω από κάποια έγγραφα. Έχει το νόημα να παλεύει με τη γραφειοκρατία, προκειμένου να μπει μια υπογραφή και να ξεκινήσει μια απόφαση που να σηματοδοτεί μια δράση, ένα έργο ή μια προσπάθεια.

»Πληροφορήθηκα σήμερα ότι υπάρχει μια μεγάλη  χρονική υστέρηση και είναι αβέβαιο αν θα μπορέσει η ΠΕ Καβάλας να συνδράμει την διοργάνωση της «Λευκής Νύχτας». Ο λόγος είναι ότι στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, που εγώ δεν είχα την αρμοδιότητα να παρέμβω στον τομέα αυτό, δεν έγινε το παραμικρό, προκειμένου να προχωρήσει ένας διαγωνισμός, ο οποίος είναι απαραίτητος να ολοκληρωθεί, να έχει ανάδοχο, προκειμένου να μπορούμε να στηρίξουμε εκδηλώσεις, όπως αυτή που αναφέραμε, που δεν είναι εκδηλώσεις-πανηγύρια όπως λένε μερικοί, αλλά είναι εκδηλώσεις που έχουν ουσία, βάρος και σηματοδοτούν κάτι για την αγορά της πόλης και για την προσπάθεια κάνει ο εμπορικός κόσμος για να ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες. Εννοείται ότι σε κάθε μία περίπτωση θα κάνω κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να μπορέσουμε να προλάβουμε και να ανταποκριθούμε.

»Το ζήτημα όμως είναι ότι η αρμοδιότητα του να υπογράφεις, δεν είναι μόνο να βάζεις την υπογραφή σου, είναι να κάνεις μια μεγάλη προσπάθεια απέναντι σε μια πολύ μεγάλη δύσκολη γραφειοκρατία, η οποία μέρα με τη μέρα και με την εξέλιξη του νομικού πλαισίου, γιγαντώνεται. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες, που αυτό το χρονικό διάστημα μού συμπαραστάθηκαν και μου εξέφρασαν την υποστήριξή τους απέναντι σε όλη αυτή την διαδικασία τη οποία υπέστην, τον υποψήφιο Περιφερειάρχη κ. Τοψίδη για το δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

»Είναι ιδιαίτερα εύστοχο πως η απόφαση αυτή έχει να κάνει με την τήρηση των όρων της δημοκρατίας για το ότι ο Περιφερειάρχης Καβάλας είναι αιρετός, έχει να κάνει με τη λειτουργία της κανονικότητας και έχει να κάνει και με την ευπρέπεια, γιατί κανείς δεν μπορεί να υποδύεται κάτι που δεν είναι».

Τι θα γίνει με τις υπογραφές Αντωνιάδη

Στην ερώτηση αν ισχύουν οι υπογραφές του Κώστα Αντωνιάδη που μπήκαν όλο αυτό το διάστημα, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας απάντησε: «Είναι κάτι για το οποίο θα ρωτήσω τις αρμόδιες υπηρεσίες και τη νομική υποστήριξη που προσωπικά έχω. Σκοπός είναι να βρεθεί μια λύση, ώστε όσοι συναλλάσσονται με την ΠΕ Καβάλας και τις υπηρεσίες της να μην έχουν επιπτώσεις».

Αναφορικά με τον αν έχει εικόνα για τον αριθμό των υπογραφών, είπε: «Θα ζητήσω να ενημερωθώ για τον αριθμό των υπογραφών σήμερα».

Σε ερώτηση αναφορικά με το αν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας με τον συνδυασμό του κ. Μέτιου, ανάλογα φυσικά με το αποτέλεσμα της κάλπης, απάντησε: «Με όποιες υγιείς δυνάμεις υπάρχουν σε όλα τα ψηφοδέλτια, υπάρχει η διάθεση της σύνθεσης».