«Ευρωφελή και Ανθενωτικά»: Κουβεντιάζοντας στην Καβάλα για την ταυτότητα της σύγχρονης Ευρώπης

Βασίλης Λωλίδης, Γιώργος Γραμμένος, Μαρία Σπυράκη και Ευριπίδης Στυλιανίδης παρουσίασαν το νέο βιβλίο του Γιώργου Συριόπουλου, το οποίο ανοίγει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα

O δήμος Καβάλας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη, πραγματοποίησαν εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιώργου Συριόπουλου με τίτλο «Ευρωφελή και Ανθενωτικά» το βράδυ του Σαββάτο 20 Απριλίου 2019, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Καπναποθήκης.

Στην ανοιχτή συζήτηση για την Ευρώπη, με συντονιστή τον Δημοσιογράφο του ΑΠΕ, Βασίλη Λωλίδη, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Γιώργος Γραμμένος, η δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής, Μαρία Σπυράκη, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, πρώην υπουργός, Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου, Γιώργος Συριόπουλος.

Στο άνοιγμα της εκδήλωσης ο κ. Λωλίδης αρχικά διέψευσε πως πρόκειται για μία κομματική εκδήλωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τόνισε πως πρόκειται «για μία ευκαιρία να μιλήσουμε λίγο πιο αναλυτικά για ένα θεσμικό όργανο που αφορά εκατομμύρια πολίτες της γηραιάς ηπείρου, αλλά που δυστυχώς για αυτό τόσο λίγα πράγματα γνωρίζουμε, ενώ οι αποφάσεις του επηρεάζουν τις ζωές όλων».

Από την πλευρά του ο κ. Γραμμένος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Στο βιβλίο του ο ίδιος ο συγγραφέας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να λαβωθεί από ασύμμετρες ανθελληνικές απειλές των οποίων η έκταση και η ένταση δεν μπορούν να προβλεφθούν. Είναι ένα φαινόμενο που αυτό τον καιρό το αντιμετωπίζουμε πάρα πολύ έντονα. Όμως αυτό το οικοδόμημα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ιστορικά αποδείξει ότι ενισχύεται από τις κρίσεις, όπως ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρει. Είναι το μεγαλείο της Ευρώπης, ο συμβιβασμός του ρεαλισμού με τον ιδεαλισμό».

Τέλος, η κ. Σπυράκη υπογράμμισε: «Για ‘μένα Ευρώπη είναι η διαφύλαξη των βασικών μας αξιών, του κράτους δικαίου, της ελευθερίας του λόγου, του διαχωρισμού των εξουσιών. Εκεί λοιπόν, όταν υπάρχουν παραβιάσεις, οι κανόνες πρέπει να ισχύουν για όλους και να μην είναι ελαστικοί, η Πολωνία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα επίχαιρα των πράξεών της, να βγαίνει μία κόκκινη κάρτα. Θα πρέπει όλοι να ξέρουν ότι στην Ευρώπη δεν είμαστε μαζί μόνο για να μοιραστούμε τα χρήματα των ταμείων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Είμαστε κυρίως μαζί, γιατί συμφωνήσαμε να μη συμβαίνουν πια πόλεμοι και να κινηθούμε ως μία οντότητα στη νέα παγκοσμιοποιημένη οικονομία».

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Εκείνοι που βιώνουν την αξία και τη χαρά της δημιουργίας, πλάθοντας υπεύθυνα μικρούς ή μεγαλύτερους κόσμους, µε υψωμένα χέρια, πυρωμένη καρδιά και ονειρική φαντασία, αντιλαμβάνονται εύκολα ότι και στην Ευρώπη κάθε βήμα μπροστά είναι αποτέλεσμα δράσης, πρωτοτυπίας και αποφασιστικότητας. Το μωσαϊκό πολιτισμών, λαών και ιδεών είναι η συμπαγής βάση της διαρκώς εντονότερης διαδικασίας σύγκλισης σε όλα τα επίπεδα. Επειδή όσα ενώνουν τους Ευρωπαίους πολίτες είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που θα μπορούσαν να τους χωρίσουν.

Το βιβλίο αυτό γράφτηκε σε μια χρονική στιγμή που πολλοί θεωρούν ότι το σπάνιο ευρωπαϊκό οικοδόμημα κλονίζεται συθέμελα από τις ασύμμετρες απειλές, τις ανισορροπίες και τις εξωτερικότητες. Όμως, αυτό το οικοδόμημα έχει ιστορικά αποδείξει ότι ενισχύεται από τις κρίσεις και τις οξειδώσεις που µμοιάζουν να το απειλούν. Μεγαλείο της διαρκούς μετεξέλιξης της Ευρώπης είναι ο συμβιβασμός του ρεαλισμού µε τον ιδεαλισμό. Η σύντηξη των ετερόκλητων στοιχείων. Η δημιουργική ώσμωση ιδεών σε ώρες καθοριστικά κρίσιμες. Παραδοξότητες που έχουν παραγάγει ενοποιητική ουσία σμιλεύοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις σελίδες αυτής της έκδοσης αποτυπώνονται στοιχεία και ερεθίσματα απολογισμού, σε δυο μεγάλες τομεακές ενότητες: τη θεσμική λειτουργία και την οικονομική διάσταση υπό το πρίσμα των κρίσεων, των προκλήσεων και των προοπτικών μιας νέας αρχιτεκτονικής στην ευρωπαϊκή διακυβέρνηση.