Επί τάπητος όλα τα προβλήματα της κτηνοτροφίας στην Καβάλα

Συνάντηση της βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνιας Ελευθεριάδου με εκπροσώπους του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Νομού Καβάλας

Συνάντηση με εκπροσώπους των Κτηνοτροφικού Συλλόγου Νομού Καβάλας, είχε το βράδυ της Κυριακής 28 Ιουλίου η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Τάνια Ελευθεριάδου, κατόπιν πρόσκλησης του Συλλόγου.

Ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν από τους κτηνοτρόφους ήταν η επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ, η αναλογική μείωση φόρου σε σχέση με την αύξηση του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, το ακατάσχετο των τραπεζικών λογαριασμών, η δημιουργία τράπεζας για τη χρηματοδότηση του πρωτογενή τομέα, η μείωση κόστους του ρεύματος και η θεσμοθέτηση φθηνού αγροτικού πετρελαίου.

Επίσης οι κτηνοτρόφοι ενημέρωσαν τη βουλευτή και για τα προβλήματα που τους απασχολούν και αφορούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ειδικότερα ζήτησαν την υλοποίηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, τον αυστηρότερο έλεγχο όλων των εισαγωγών σε γάλα και κρέας καθώς και ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού των περιφερειακών υπηρεσιών του ΕΛΟΓΑΚ που εμπλέκονται με τις εισαγωγές. Ζήτησαν επίσης την προστασία των προϊόντων με Ονομασία Προέλευσης καθώς και την ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της περιφέρειας ΑΜΘ.

Ακόμη συζητήθηκαν και προτάσεις που θα πρέπει να γίνουν προς το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων στην μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και αποσύνδεση της ποσοστιαίας εισφοράς επί του καθαρού εισοδήματος για φαρμακευτική αγωγή και αγροτική εστία, αλλά και την προστασία των συνταξιούχων του ΟΓΑ και των προστατευόμενων μελών τους.

Τέθηκαν προς διερεύνηση και επίλυση περιπτώσεις αποζημιώσεων που χρονίζουν και έχουν οδηγήσει πολλούς κτηνοτρόφους στην εξαθλίωση όπως α) η αποζημίωση των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τον καταρροϊκό πυρετό β) η αποζημίωση των κτηνοτρόφων που υποχρεώθηκαν σε εγκλεισμό των ζώων τους (καραντίνα) λόγω της ευλογιάς των προβάτων και έχουν μείνει απλήρωτοι γ) η ανάγκη άμεσης εξόφλησης των υποχρεώσεων προς τους κτηνοτρόφους από παλιότερα έτη, εξισωτικών αποζημιώσεων, συνδεδεμένων ενισχύσεων, βιολογικής κτηνοτροφίας και κάθε ενίσχυσης και αποζημίωσης δ) η στήριξη των κτηνοτρόφων της Σαμοθράκης που επλήγησαν από τις τελευταίες ακραίες βροχοπτώσεις και ε) η στήριξη των κτηνοτρόφων της Θάσου που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά το Σεπτέμβριο του 2016.

Τέλος συζήτησαν για τα προβλήματα που προέκυψαν όταν δόθηκε από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, η έκτακτη ενίσχυση μέσω de minimis, στην ουσία αποζημίωση για μέρος της οικονομικής ζημιάς που υπέστησαν οι αιγοπροβατοτρόφοι, λόγω των πολύ χαμηλών έως εξευτελιστικών τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα των αιγοπροβατοτρόφων της χώρας. Πιο συγκεκριμένα λόγω των φορολογικών δηλώσεων που καλούνται να καταθέσουν αυτές τις μέρες, προέκυψε για πολλούς μικρούς κτηνοτρόφους, που λαμβάνουν επιδοτήσεις κάτω των 5.000 ευρώ, να ξεπερνούν το όριο αυτό, λόγω του de minimis.

Το de minimis είναι ουσιαστικά αποζημίωση και δεν θα έπρεπε να προσμετράται στο άθροισμα των επιδοτήσεων κάτι το οποίο δημιουργεί αλυσιδωτά και δυσανάλογα με το ποσό που έλαβε οικονομικά βάρη στον κτηνοτρόφο. Ο κτηνοτρόφος αυτός έχει την υποχρέωση να ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, να τηρεί δηλαδή βιβλία εσόδων εξόδων, με το ανάλογο κόστος προς το λογιστή του, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να καταθέσει ετεροχρονισμένα και με πρόστιμα και τριμηνιαίες δηλώσεις ΦΠΑ, όπως κι ότι άλλο γραφειοκρατικό προκύπτει από την ένταξή του αυτή, ενώ  ταυτόχρονα είναι υπόχρεος του τέλους επιτηδεύματος. Το χαρακτηριστικό στην περίπτωση του de minimis είναι ότι κατά κόρον δίνεται για μία χρονιά κι αυτό σημαίνει ότι οι επιδοτήσεις του κτηνοτρόφου το επόμενο έτος, επανέρχονται λογικά κάτω από το όριο των 5.000 ευρώ και μπορεί να επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς. Το συγκεκριμένο θέμα αφορά πάρα πολλούς γεωργούς και κτηνοτρόφους του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ.

Oι κτηνοτρόφοι ζήτησαν την άμεση παρέμβασή της βουλευτή για να διευκρινιστεί από το ΥΠΑΑΤ προς το Υπουργείο Οικονομικών κι από εκεί αρμοδίως, μέχρι και τους λογιστές ότι, η συγκεκριμένη ενίσχυση δεν πρέπει να υπολογίζεται στο άθροισμα των επιδοτήσεων αλλά να προσμετράται ως αποζημίωση. Παράλληλα με τα παραπάνω, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους λογιστές να προχωρήσουν σε διορθώσεις των ήδη κατατεθειμένων φορολογικών δηλώσεων, χωρίς πρόστιμα.

Η κ. Ελευθεριάδου μετά την πολύωρη συζήτηση παρέλαβε εγγράφως τα αιτήματα των κτηνοτρόφων και τόνισε πως θα προωθηθούν καταρχήν με σειρά προτεραιότητας την ερχόμενη Τετάρτη 31/7/2019 στην αρμόδια ΕΠΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και εν συνεχεία στα αρμόδια Υπουργεία. Τέλος ζήτησε να την κρατούν ενήμερη για όλα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο του πρωτογενή τομέα και τόνισε ότι υπολογίζει στην συνεργασία τους και στην τακτική και ειλικρινή επικοινωνία με τον Σύλλογο.