Τάνια Ελευθεριάδου: Η ΝΔ καταπατά κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων

Η ομιλία της βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις»

Για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσω της ψήφισης του νόμου για τη «Διεθνή Προστασία», κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου στην ομιλία της στην ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019.

Αναφέρθηκε στην αλλαγή στάσης της ΝΔ σε ό,τι αφορά την αναγνώριση των αιτιών του προσφυγικού ζητήματος, τονίζοντας παράλληλα, τις ακροδεξιές κορώνες που χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν στελέχη της, τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά. Πρόσθεσε ότι δημιούργησαν ένα προεκλογικό αφήγημα για δήθεν χαλαρότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνησης, αύξησαν τους διαμένοντες στη Μόρια και στα άλλα νησιά, με άθλιες συνθήκες διαβίωσης, με τα προσφυγόπουλα να μην έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, με γυναίκες χωρίς τα βασικά είδη υγιεινής κτλ.

Η κ. Ελευθεριάδου, αναφέρθηκε στις αντιδράσεις που υπάρχουν από ενώσεις και συλλογικότητες, προσθέτοντας ότι μία σειρά διατάξεων προσβάλλουν τα δικαιώματα των προσφύγων. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στην κατάρτιση λίστας ασφαλών χωρών προέλευσης, καταργώντας με τον τρόπο αυτό το δικαίωμα προσωποποιημένης κρίσης για αιτούντα άσυλο, την αύξηση σε 36 μήνες της προσωρινής κράτησης, παραβιάζοντας τη σχετική διάταξη της ποινικής δικονομίας, την πλασματική επίδοση απόφασης, την απόρριψη αιτήματος για μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς και τη μεταφορά σε δομή φιλοξενίας κ.α.

Ολοκληρώνοντας, η βουλευτής τόνισε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας πρέπει να αντιδράσουν δυναμικά, κλείνοντας τα αυτιά στις ακροδεξιές προσεγγίσεις στελεχών της ΝΔ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Τάνιας Ελευθεριάδου.

«Οι προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας πρέπει να αντιδράσουν αποφασιστικά, υπερασπιζόμενες τον ανθρωπισμό»

«Το προσφυγικό θα γίνει η αχίλλειος πτέρνα σας, κυρίες και κύριοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και θα καθορίσει ακόμα και τις πολιτικές εξελίξεις της χώρας, όπως φροντίσατε να τις καθορίσει στις εκλογές του Ιουλίου. Τότε εργαλειοποιήσατε το προσφυγικό για να κερδίσετε τις εκλογές.  Δημιουργήσατε ένα προεκλογικό αφήγημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η δήθεν χαλαρότητα που έδειχνε στη φύλαξη των συνόρων ευθύνεται για το προσφυγικό.

Προεκλογικά δεν υπήρχαν οι γεωπολιτικοί λόγοι. Δεν υπήρχε η κακή Τουρκία που προωθούσε τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Προεκλογικά υποσχεθήκατε ότι θα κλείσετε τα σύνορα και ότι θα στείλετε τους πρόσφυγες πίσω, αμέσως μόλις αναλάβετε τη διακυβέρνηση της χώρας. Προεκλογικά, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κατόπιν εντολών σας, διαστρέβλωσαν και υπερδιόγκωσαν το πρόβλημα για να ενισχύσουν τις ξενοφοβικές απόψεις των ψηφοφόρων και να σας βοηθήσουν να κερδίσετε στις εκλογές. Και τώρα, εγκλωβιστήκατε στις ιδεοληψίες και στα ψέματα που λέγατε προεκλογικά.

Αφού καταργήσατε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, διώξατε από τις θέσεις τους όλους τους ανθρώπους με εμπειρία και αδιαφορήσατε ή ακυρώσατε όλα τα προγράμματα που είχε έτοιμα η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καταλάβατε ότι όσα είπατε προεκλογικά ήταν ανεδαφικά και ότι ήρθε η ώρα να ομολογήσετε τα πραγματικά προβλήματα και τις δυσκολίες, να ομολογήσετε ότι κατηγορούσατε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά προς άγραν εκλογικής πελατείας και μόνον. Και αυτό, το κατάλαβε ευτυχώς και ο κ. Μητσοτάκης και πλέον υιοθετεί τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ότι το προσφυγικό είναι το μεγάλο στοίχημα του 21ου αιώνα και ότι μία χώρα μόνη της δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους της τα προβλήματα τριών ηπείρων.

Και ας προσέχουν στις δηλώσεις τους οι γαλάζιοι αιρετοί. Πλέον ο Πρωθυπουργός αναιρεί το ποίημα που τους είχε μάθει να λένε προεκλογικά και επιβεβαιώνει τα όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το αναιρεί, όμως, λίγο αργά, αφού ουσιαστικά έκλεισε τα σύνορά στην ελληνική επικράτεια, καλλιεργώντας τον φόβο, την ξενοφοβία και το ρατσισμό, αφού, όπως ομολόγησε ο κ. Κουμουτσάκος, η Κυβέρνηση δεν θέλησε να αποσυμφορήσει τα νησιά για να μη στείλει –δήθεν- μήνυμα προσέλκυσης νέων ροών. Εσκεμμένα για τρεις μήνες αφήσατε να εξελιχθεί το χάος.

Το αναιρεί, αφού στη Μόρια οι διαμένοντες έφτασαν τους δεκαέξι χιλιάδες, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπέρασαν τους πέντε πεντακόσιους, αφού στη Σάμο, στη Χίο, στη Λέρο, στην Κω οι διαμένοντες είναι πενταπλάσιοι και εξαπλάσιοι από τη χωρητικότητα των δομών, αφού είδαμε εικόνες ντροπής με άκρως επισφαλείς και ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης με πρόσφυγες να κοιμούνται σε χαρτόκουτα, παιδιά άρρωστα να μην έχουν φάρμακα, να μην έχουν πρόσβαση σε σχολεία και γυναίκες χωρίς τα βασικά είδη υγιεινής, αφού χάθηκαν ζωές ακόμη και μικρών παιδιών.

Και αφού, λοιπόν, δεν κάνατε τίποτα, φέρνετε τώρα με διαδικασίες fast track, και με τους πρόσφυγες στο περιθώριο, προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο, το οποίο καταδικάζουν η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Διεθνής Αμνηστία, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και πολλοί άλλοι θεσμοί. Γιατί το καταδικάζουν; Ενδεικτικά θα αναφέρω τους λόγους λόγω έλλειψης χρόνου.

Προβλέπετε ασφαλείς χώρες προέλευσης των αιτούντων άσυλο. Δηλαδή τι κάνετε; Εάν κριθεί ότι ο αιτών προέρχεται από ασφαλή χώρα με εντελώς απροσδιόριστα κριτήρια, τότε αυτομάτως θα βαφτίζεται μετανάστης και θα απελαύνεται. Συνεπώς, οι ισχυρισμοί περί ατομικής εξέτασης της αίτησης για το άσυλο είναι ένα επικοινωνιακό τρικ.

Το νομοσχέδιο ορίζει πως μπορεί να επιβληθεί πια κράτηση και σε αιτούντα άσυλο που μέχρι τώρα ήταν ελεύθερος, θέτοντας στους λόγους, αυτόν του κινδύνου της δημόσιας τάξης που έχει καταργηθεί το 2016 και που είναι πολύ εύκολο και πιθανό να το προφασίζονται με οποιαδήποτε αφορμή.

Η κράτηση για αιτούντα άσυλο από τρεις μήνες γίνεται δεκαοκτώ και μάλιστα θα είναι διάφορη της κράτησης λόγω απέλασης, που είναι και πάλι δεκαοκτώ, άρα στο σύνολο τριάντα έξι.

Δεν λαμβάνετε υπόψη τη διάταξη της ποινικής δικονομίας που λέει ότι απαγορεύεται η προσωρινή κράτηση πάνω από δεκαοκτώ μήνες. Στο σχέδιο νόμου που φέρατε πριν από λίγο του Υπουργείου Δικαιοσύνης δικαιολογείτε το ότι απεγκλωβίζετε τις περιουσίες όσων η Αρχή Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος έχει δεσμεύσει πάνω από δεκαοκτώ μήνες, λόγω της διάταξης αυτής. Δηλαδή, εγκληματίες επιχειρηματίες που τους έχουν δεσμευτεί οι περιουσίες πάνω από δεκαοκτώ μήνες θα τις πάρουν πίσω, ενώ οι πρόσφυγες μπορούν να κρατούνται και τριάντα έξι μήνες. Αυτά θα τα συζητήσουμε, όταν έρθει η ώρα.

Υπάρχουν στο νομοσχέδιο τρία παραθυράκια για απόρριψη των αιτήσεων. Επιβάλλεται αυτοπρόσωπη παρουσία του αιτούντος άσυλο στις επιτροπές δεύτερου βαθμού. Μα, πώς θα είναι εκεί, όταν θα έχουν φύγει γιατί δεν υπάρχει ανασταλτικό αποτέλεσμα; Η πλασματική επίδοση της απόφασης αν δεν ξέρουμε πού βρίσκεται ο αιτών. Δηλαδή, δεν θα λαμβάνει γνώση ο αιτών και θα χάνει την προθεσμία της προσφυγής. Η απόρριψη για μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς και τη μεταφορά σε δομή φιλοξενίας. Αν κάποιος δηλαδή δεν θέλει να φύγει γιατί έχει την οικογένειά του ή τους φίλους του, θα τον απελαύνετε. Υπάρχουν και πολλά άλλα.

Θα κλείσω απαντώντας στον κ. Κατσαφάδο, ότι δεν υπάρχουν εκ προοιμίου παράνομοι μετανάστες. Υπάρχουν αιτούντες άσυλο, των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατά το παρόν νομοσχέδιο και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Οι προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας πρέπει να αντιδράσουν αποφασιστικά, υπερασπιζόμενες τον ανθρωπισμό και κλείνοντας τα αυτιά τους σε ρατσιστικές και ακροδεξιές προσεγγίσεις προβεβλημένων και μη στελεχών της Κυβέρνησης, που μοναδικό στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη και να κρύψουν την ανικανότητα της Κυβέρνησης».