Αντιπολίτευση Δήμου Καβάλας: Νά γιατί δεν ψηφίσαμε το Πρόγραμμα της Παναγίας

Κοινή ανακοίνωση των παρατάξεων Τσανάκα-Παπαδόπουλου-Παππά - Επιρρίπτουν ευθύνες στον Δήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη για το αδιέξοδο - Καταγγέλλουν υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου

2μέρες μετά τη μεταμεσονύχτια απόρριψη από την Αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας της υποβολής της πρότασης «Pastiche – Panagea. Attractive and Sustainable through Territorial Innovation» με προϋπολογισμό 4,7 εκατομμύρια ευρώ και επιχορηγούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποστοστό 80%, οι επικεφαλής των παρατάξεων που το καταψήφισαν εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφασή τους αυτή.

Διαβάστε το πλήρες «χρονικό» της επίμαχης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας και δείτε το σχετικό βίντεο εδώ

Ο τ. Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα [Ανάσα για τον Δήμο], ο Μάκης Παπαδόπουλος [Ο Τόπος της Ζωής μας] και ο Βαγγέλης Παππάς [Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση] επιρρίπτουν το σύνολο των ευθυνών του «ναυαγίου» αυτού στον Δήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη, χρεώνοντάς του αδυναμία συνεννόησης και σωστής ενημέρωσης των επικεφαλής των παρατάξεων, ενώ διατυπώνουν εκ νέου σοβαρές επιφυλάξεις για την πληρότητα της πρότασης που επρόκειτο να κατατεθεί στα αρμόδια όργανα της ΕΕ, αμφιβολίες για τη χρησιμότητα του έργου που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Παναγία αλλά και ερωτηματικά για τη «διαχειριστική επάρκεια» των συμμετεχόντων εταίρων που επρόκειτο να το υλοποιήσουν.




Υπενθυμίζεται ότι η καταψήφιση του «Προγράμματος της Παναγίας» ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων, προκαλώντας τόσο την παρέμβαση πολιτικών προσώπων όπως του Κωστή Σιμιτσή [εδώ] και του Μακάριου Λαζαρίδη [εδώ] όσο και επώνυμων συμπολιτών μας που, με ανοιχτές επιστολές απηύθυναν έκκληση για συνεννόηση και αλλαγή της απόφασης, όπως η Σαπφώ Αγγελούδη-Ζαρκάδα [εδώ], ο Αργύρης Μπακιρτζής [εδώ] και η Ελένη Γαραντούδη [εδώ].

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της κοινής ανακοίνωσης Τσανάκα-Παπαδόπουλου-Παππά.

«Ο Δήμαρχος αρνείται να συνεργαστεί με το Δημοτικό Συμβούλιο και οδηγεί τον Δήμο σε αδιέξοδα»

«Ο Δήμαρχος Καβάλας δεν προσκάλεσε ποτέ τις δημοτικές παρατάξεις να συμμετέχουν στη διαβούλευση που γινόταν επί δύο μήνες (!) για την προετοιμασία της πρότασης για το πρόγραμμα «Αστικές Καινοτόμες Δράσεις» με χώρο παρέμβασης την συνοικία της Παναγίας. Υπήρχαν φορείς που γνώριζαν για την πρόταση εκτός από αυτόν που θα λάμβανε την τελική απόφαση: το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ως παρατάξεις ήμασταν εξαρχής θετικές να εγκριθεί η πρόταση, παρόλο που η χρηματοδότησή της δεν ήταν δεδομένη, καθώς θα αξιολογούνταν ανάμεσα σε άλλες προτάσεις από ολόκληρη την Ευρώπη. 

Ωστόσο, δεν ήταν δυνατόν να συναινέσουμε “με λευκή επιταγή” σε αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, με τόσο βιαστικό τρόπο, προς ένα εταιρικό σχήμα για ορισμένα μέλη του οποίου υπήρχαν ερωτηματικά ως προς τη διαχειριστική επάρκειά τους.

Προτείναμε να αναβληθεί η συζήτηση για επόμενη μέρα, ώστε να αποφασίσουμε με πληρέστερη ενημέρωση. Ο Δήμαρχος, με απότομο και ειρωνικό ύφος, αρνήθηκε και επέμεινε να συζητηθεί μετά τη συνεδρίαση, κυριολεκτικά μετά τα μεσάνυχτα. Μάλιστα, ο κ. Μουριάδης αποχώρησε εξοργισμένος πριν καν ολοκληρωθεί η συζήτηση, υπονομεύοντας κάθε προσπάθεια συναίνεσης.

Δυστυχώς, ο Δήμαρχος δεν επανήλθε έστω την τελευταία στιγμή με νέα συνεδρίαση, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.

Γιατί καταλήξαμε στην απόφασή μας:

  1. Στη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, διαπιστώσαμε ότι η πρόταση είχε πολλές δαπάνες για μη-τεχνικές παρεμβάσεις που δεν είχαν άμεση σχέση με τις ανάγκες της συνοικίας (το 73% του προϋπολογισμού) και πολύ λίγες τεχνικές παρεμβάσεις που αφορούσαν υποδομές της συνοικίας (το 27% του προϋπολογισμού). Συνεπώς, σε καμία περίπτωση η συγκεκριμένη πρόταση δεν θα έλυνε τα επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συνοικία της Παναγίας, όπως προσπαθεί να παραπλανήσει τους δημότες η διοίκηση του Δήμου.
  2. Το πρόβλημα ήταν ότι, για μία τέτοια πρόταση, ο Δήμος έπρεπε να βάλει από το ταμείο του το 20% του προϋπολογισμού που θα λάμβανε από το έργο (μαζί με τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ έφτανε τα 2,9 εκατ. ευρώ) και να δεσμεύσει 600.000 ευρώ περίπου για να το υλοποιήσει. Από πού βρήκε ξαφνικά αυτά τα 600.000 ευρώ ο Δήμαρχος και μας είπε ότι τα έχει διαθέσιμα, ενώ ισχυρίζεται κάθε μέρα ότι δεν υπάρχουν λεφτά στο ταμείο του Δήμου και ενώ την ίδια ημέρα εισηγούνταν αυξήσεις στα δημοτικά τέλη; Πώς θα εγκρίναμε τη δέσμευση ενός τέτοιου ποσού, χωρίς να γνωρίζουμε αν υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθεί και από πού;
  3. Στον πίνακα του προϋπολογισμού που μοιράστηκε, έλειπε (!) ποσό γύρω στο 1,1 εκατ. ευρώ για το οποίο δεν μας δόθηκε γραπτή ενημέρωση πώς και πού θα ξοδευτεί. Δεν θα έπρεπε να γνωρίζουμε πού θα πάει και πώς θα ξοδευτεί ένα τόσο μεγάλο ποσό;

Καταλήγουμε:

Είναι αναγκαίο να γίνει κατανοητό από τη διοίκηση του Δήμου ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ένα ξεχωριστό όργανο διοίκησης του Δήμου.

Όσο ο Δήμαρχος αρνείται να συζητά και να δημιουργεί συναινέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμος μας θα αντιμετωπίζει προβλήματα.

Οι επικοινωνιακές επιθέσεις της διοίκησης του Δήμου εναντίον του Δημοτικού Συμβουλίου και η συστηματική προσπάθεια ορισμένων να κάνουν «το άσπρο – μαύρο» δεν πρόκειται να λύσουν την ασυνεννοησία ούτε να καταργήσουν τη μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη».

Εμείς θα στηρίξουμε κάθε πρόταση και κάθε πρόγραμμα χρηματοδότησης για την ανάπτυξη του τόπου μας. Προτείνουμε μάλιστα στη Δημοτική Αρχή να καταβάλλει σημαντική προσπάθεια για την αξιοποίηση των δεκάδων αδιάθετων εκατομμυρίων ευρώ του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος και των τομεακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, που χρηματοδοτούνται κατά 100% και είναι ΣΙΓΟΥΡΑ.

Δεν θα δεχτούμε όμως την υποβάθμιση και την υπονόμευση, από τον ίδιο τον Δήμαρχο Καβάλας, του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου και της ευθύνης που έχει».

Για τις δημοτικές παρατάξεις

ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ

ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ
Δήμητρα Τσανάκα, Δημοτική Σύμβουλος

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ
Μάκης Παπαδόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Βαγγέλης Παππάς, Δημοτικός Σύμβουλος