Μακάριος Λαζαρίδης: Ο πρωτογενής τομέας είναι το πραγματικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Καβάλας και της χώρας

Τα βασικά σημεία ομιλίας βουλευτή Καβάλας της ΝΔ στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμού

Ως το «πρώτο βήμα» σε μια συνολική δέσμευση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για νέα προοπτική για τον αγροτικό τομέα και την ανάπτυξη της υπαίθρου, χαρακτήρισε ο Βουλευτής ΠΕ Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις», μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, όπως τόνισε ο κ. Λαζαρίδης, «πιάνουμε τον ταύρο από τα κέρατα» και εξήγησε:

1.Απομακρύνουμε – με σύγχρονο και ρεαλιστικό τρόπο – τους συνεταιρισμούς από τον εθισμό στην κρατικοδίαιτη λογική.

  1. Σπάμε τα στερεότυπα και αντιμετωπίζουμε τις αγκυλώσεις, προκειμένου οι αγροτικοί συνεταιρισμοί να μπουν στο επίκεντρο της αγροτικής διαδικασίας.
  2. Βελτιώνουμε τους όρους ανταγωνιστικότητας και εμπορικής επιτυχίας, μέσω της συμμετοχής ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο και τη διοίκηση, διεκδικώντας μια καλύτερη θέση στην παγκόσμια αγροδιατροφική αγορά.
  3. Συνεχίζουμε να μειώνουμε τη φορολογία των αγροτών. Στον χαμηλό φορολογικό συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα που έχουμε ήδη νομοθετήσει, με το παρόν σχέδιο νόμου τα πλεονάσματα που δημιουργεί ο αγροτικός συνεταιρισμός δεν φορολογούνται, τα διανεμόμενα στα μέλη κέρδη φορολογούνται ως μερίσματα, δηλαδή με 5%, ενώ η τυχόν υπεραξία που προκύπτει από την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων κατά το μετασχηματισμό τους, απαλλάσσεται από κάθε φόρο.
  4. Παρέχουμε στους συνεταιρισμούς την ευελιξία να καθορίζουν οι ίδιοι, την εσωτερική οργάνωση και επιχειρηματική κατεύθυνση που επιθυμούν.
  5. Μετατρέπουμε την πρωτογενή παραγωγή, από μία χαμένη ευκαιρία, σε ένα πολλαπλασιαστικό παράγοντα οικονομικής ισχύος.

«Ο πρωτογενής τομέας είναι το πραγματικό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας», ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης, κάνοντας λόγο για «σύνδεσή του με τον εκπαιδευτικό τομέα και την οικονομία της αγοράς», καθώς και για «θωράκισή του με νοοτροπίες και λειτουργίες εξωστρέφειας».

Ταυτόχρονα, τόνισε την ανάγκη «να προστατεύσουμε τους αγρότες μας από την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λαζαρίδης τόνισε την ανάγκη για αλλαγή του κανονισμού και της οργάνωσης του ΕΛΓΑ με ένα νέο νόμο – πλαίσιο, που θα διευκολύνει τις εκτιμήσεις και τις αποζημιώσεις των αγροτών, εντάσσοντας παράλληλα και την Π.Ε. Καβάλας στην χαλαζική προστασία με εναέρια μέσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό – προσφυγικό: «Θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τις γυναίκες και τους άντρες των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τους Εθνοφύλακες και τους απλούς πολίτες, στον Έβρο και τα νησιά, που με αυταπάρνηση συμμετέχουν στην εθνική προσπάθεια και αντιμετωπίζουν επιτυχώς το σχέδιο Ερντογάν. Ο Έβρος και τα νησιά μας δεν είναι πλέον ξέφραγο αμπέλι και το κατάλαβαν πολύ καλά η Τουρκία και η Ευρώπη», σημείωσε.