«Τουρκικό F-16 πάνω από την Καβάλα»: «Επανορθώνει» το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ήταν «λάθος του συντάκτη βάρδιας»!

Σύμφωνα με νέο τηλεγράφημα του Πρακτορείου, το αρχικό ρεπορτάζ συμπεριέλαβε την Καβάλα, τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Χίο «εκ παραδρομής»

Συνεχίζεται το «σήριαλ» της πτήσης τουρκικού F-16 πάνω από την Καβάλα ανήμερα της Εθνικής Επετείου την Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020. Μετά τις πρώτες αναφορές [διαβάστε σχετικά εδώ], τη δήλωση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Φλώρου περί «ισχυρής ελληνικής απάντησης» στην τουρκική προκλητικότητα [εδώ] και την οργισμένη διάψευση στο KAVALA POST αλλά και μέσω facebook του Νίκου Παναγιωτόπουλου [εδώ], το θέμα συνεχίζει να απασχολεί την επικαιρότητα, ενώ ακόμη δεν υπάρχει επίσημη διάψευση είτε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας είτε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Αργά το μεσημέρι της Πέμπτης 26 Μαρτίου 2020, το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ανήρτησε «ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗ» σχετικά με το τηλεγράφημά του μια μέρα πριν όπου γίνονταν ξεκάθαρα λόγος για τουρκικό μαχητικό τύπου F-16 το οποίο πραγματοποίησε πτήση «πάνω από Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Λήμνο, Λέσβο και Χίο».

Διαβάστε το πλήρες δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗ για τηλεγράφημα της 25ης Μαρτίου σχετικά με πτήσεις τουρκικών F-16

ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ

Στο τηλεγράφημα με τίτλο: «Μπαράζ πτήσεων τουρκικών αεροσκαφών πάνω από νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο λίγα λεπτά μετά τις πτήσεις των ελληνικών F-16 για την 25η Μαρτίου» που μεταδόθηκε την 25η Μαρτίου στις 15:09, ο αρχισυντάκτης βάρδιας Γιάννης Νάνος που επιμελήθηκε το κείμενο, εκ παραδρομής έγραψε ότι το μεμονωμένο τουρκικό F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης “πέταξε πάνω από Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Λήμνο, Λέσβο και Χίο”.

Το ορθό είναι ότι πάνω από τις παραπάνω περιοχές πέταξε μόνον το ζεύγος των ελληνικών F-16 που πραγματοποιούσε εκείνη την ώρα πτήση στον ελληνικό εναέριο χώρο και ουδέποτε το τουρκικό F-16.

Ζητούμε συγγνώμη για την αναστάτωση που μπορεί να προκλήθηκε.

Γιάννης Νάνος

Ακολουθεί διορθωμένο το πλήρες τηλεγράφημα.

«Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, μεμονωμένο τουρκικό F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ύψος της Νέας Βύσσας στα 15.000 πόδια και βγήκε από την ευρύτερη περιοχή προς την Ορεστιάδα, στις 11:32 το πρωί. Λίγα λεπτά δηλαδή, μετά την απόδοση τιμών από τη φρουρά στη σημαία, με ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, στο επιτηρητικό φυλάκιο 1 στις Καστανιές Έβρου και την ταυτόχρονη διέλευση ενός ζεύγους μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο ελληνικό ζεύγος αεροσκαφών, στη συνέχεια, πέταξε πάνω από Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Λήμνο, Λέσβο και Χίο.

Στις 11:56 π.μ. ζεύγος τουρκικών F-16 που επίσης εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τον Άγιο Ευστράτιο στα 14.000 πόδια. Εννιά λεπτά αργότερα πέταξε πάνω από το δυτικό άκρο της Λέσβου μόλις στα 3.000 πόδια.
Στις 12:25 μ.μ. άλλο ζεύγος ζεύγος τουρκικών F-16 που επίσης εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από

-Το Φαρμακονήσι στα 10.000 πόδια,

-Τους Λειψούς στα 7.400 πόδια, τρία λεπτά αργότερα,,

-Την Παναγιά και τις Οινούσες στα 26.000 και 28.000 πόδια στις 12:53 μ.μ., αντίστοιχα και

-Τις Οινούσες στα 25.000 πόδια.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Υπενθυμίζεται ότι με την ευκαιρία της σημερινής εθνικής επετείου ελληνικά F-16 πραγματοποίησαν διελεύσεις πάνω από:

– Θεσσαλονίκη, Καστοριά, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Πρέβεζα, Άκτιο, Μεσολόγγι,

– Χανιά, Κω, Ρόδο, Καστελόριζο, Κάρπαθο, Κάσο, Άγιο Νικόλαο, Ηράκλειο, Ρέθυμνο,

– Πάτρα, Τρίπολη, Σπάρτη, Καλαμάτα, Γύθειο, Πύργο, Άραξο,

– Λάρισα, Βόλο, Σκύρο, Σάμο, Ψαρά, Κάλυμνο και Πάτμο».