Μακάριος Λαζαρίδης: Να «παγώσει» η προμήθεια στις διατραπεζικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου (e-banking)

Κορονοϊός: Ερώτηση του βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας προς τον υπουργό Οικονομικών - Ζητά να ρυθμιστεί το ζήτημα για να αποφευχθούν οι ουρές στις τράπεζες

Τη μεσολάβηση του Υπουργείου Οικονομικών στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προκειμένου να αιτηθεί το πάγωμα της προμήθειας στις διατραπεζικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου για όσο χρονικό διάστημα ισχύουν τα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ζητά ο Βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λαζαρίδης κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, με θέμα «Αίτημα παγώματος της προμήθειας στις διατραπεζικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου (e-banking) για όσο χρονικό διάστημα ισχύουν τα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας».  

Όπως αναφέρει, μια από τις αιτιολογίες για την αυτοπρόσωπη παρουσία πολιτών τις τελευταίες μέρες στις τράπεζες και το σχηματισμό τεράστιων ουρών έξω από αυτές, ήταν ότι επιθυμούσαν να αποφύγουν την χρέωση προμήθειας των 2 – 3 ευρώ για συνήθεις συναλλαγές.

Έτσι, όπως εξηγεί, τίθεται σε κίνδυνο η αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων που λαμβάνει η Κυβέρνηση προκειμένου να αποτρέψει τη διάδοση του ιού, κάτι που πρέπει να ρυθμιστεί άμεσα, προς όφελος των πολιτών και της δημόσιας υγείας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Λαζαρίδη.

«Προς όφελος των πολιτών και της δημόσιας υγείας»…

«Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιφέρει πολλαπλές συνέπειες σε όλο το φάσμα της ζωής μας και ασφαλώς και στη διαχείριση της καθημερινότητας για όλους τους πολίτες της χώρας.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκαν τεράστιες ουρές από συμπολίτες μας έξω από υποκαταστήματα τραπεζών σε ολόκληρη τη χώρα με αποτέλεσμα, πέρα από την υγεία των συμπολιτών μας και των τραπεζικών υπαλλήλων, να τίθεται σε κίνδυνο η αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων που λαμβάνει η Κυβέρνηση προκειμένου να αποτρέψει τη διάδοση του ιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις αιτιολογίες για την αυτοπρόσωπη παρουσία πολίτων στις τράπεζες ήταν ότι επιθυμούσαν να αποφύγουν τη χρέωση προμήθειας των 2-3 ευρώ για συνήθεις διατραπεζικές συναλλαγές, όπως για καταβολή δόσης δανείου ή για καταβολή ενοικίου.

Με δεδομένο ότι η σπουδαιότητα του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος καθίσταται κρίσιμη για την περαιτέρω διάδοση του ιού, και με δεδομένο ότι οφείλουμε να συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα τα οποία διευκολύνουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές των πολιτών προς αποφυγή συνωστισμού,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεται το Υπουργείο Οικονομικών να μεσολαβήσει στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προκειμένου να αιτηθεί το πάγωμα της προμήθειας στις διατραπεζικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου για όσο χρονικό διάστημα ισχύουν τα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας;
  2. Αν ναι, πόσο γρήγορα προτίθεται το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε αυτήν τη ρύθμιση προς όφελος των πολιτών και της δημόσιας υγείας;