Κράτηση Osman Kavala: Οριστική καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το Δικαστήριο απέρριψε την έφεση των τουρκικών αρχών κατά της απόφασης η οποία είχε εκδοθεί τον περασμένο Δεκέμβριο και ζητάει την άμεση απελευθέρωση του Osman Kavala

Οριστική είναι η καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την κράτηση του επιχειρηματία Osman Kavala. Η απόφαση ζητά τον τερματισμό της κράτησης του Kavala, ο οποίος διώκεται με κατηγορίες που σχετίζονται με το πραξικόπημα του 2016. Προς επίρρωσιν της απόφασης του ΕΔΑΔ και το Συμβούλιο της Ευρώπης κάνει έκκληση για «άμεση απελευθέρωση» του Τούρκου επιχειρηματία.

Το ΕΔΑΔ απέρριψε την έφεση των τουρκικών αρχών κατά της απόφασης που είχε εκδοθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση των εισηγητών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Τουρκία.

«Καλούμε τις τουρκικές αρχές να εκτελέσουν την απόφαση αυτή και να απελευθερώσουν αμέσως τον Osman Kavala, ο οποίος κρατείται από τις 18 Οκτωβρίου 2017», γράφουν ο Σουηδός Τόμας Χάμαμπεργκ και ο Βρετανός Τζον Χόουελ, καθώς και η γενική εισηγήτρια του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κατάσταση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Γαλλίδα Αλεξάντρα Λουί.

Όπως σημειώνουν, με την απελευθέρωση του Osman Kavala, ο οποίος είναι γνωστή προσωπικότητα στους κύκλους των διανοουμένων στην Ευρώπη, οι τουρκικές αρχές θα εκπληρώσουν τις νομικές και ανθρωπιστικές υποχρεώσεις τους και «θα στείλουν επίσης το σωστό μήνυμα στην τουρκική κοινωνία των πολιτών, ένα σήμα που αναμένεται από πολύ καιρό».

Προσθέτουν δε ότι η απελευθέρωση του Osman Kavala θα ήταν ακόμη πιο σημαντική, καθώς ο κρατούμενος έχει εκτεθεί στον νέο κορονοϊό, αλλά μαζί με άλλους πολίτες που κρατούνται για λόγους συνείδησης έχει αποκλειστεί από τις πρόωρες αποφυλακίσεις λόγω πανδημίας.

Ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Osman Kavala έχει γίνει σύμβολο της καταπίεσης και των διώξεων τις οποίες έχει ενορχηστρώσει η τουρκική κυβέρνηση εις βάρος της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Τον περασμένο Δεκέμβριο το ΕΔΑΔ, το δικαστικό σκέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλος του οποίου είναι η Τουρκία, είχε απαιτήσει την «άμεση απελευθέρωση» του Osman Kavala, αλλά τα τουρκικά δικαστήρια αποφάσισαν να παραμείνει υπό κράτηση.

Όπως είχε κρίνει τότε το ΕΔΑΔ, «έχει διαπιστωθεί πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί σε βάρος του έχουν σκοπό να φιμώσουν τον Osman Kavala και μαζί του και όλους τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Υπενθυμίζεται ότι ο Osman Kavala κατηγορείται ότι χρηματοδότησε τις διαδηλώσεις του 2013 εναντίον του νυν προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αν και απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες στις αρχές Φεβρουαρίου, προτού καν μπορέσει να βγει από τη φυλακή όπου κρατούνταν για περισσότερα από δύο χρόνια, συνελήφθη και πάλι στο πλαίσιο μιας άλλης έρευνας για την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

*Πηγή: efsyn.gr