ΣΥΡΙΖΑ: Με νέα «υλικά» ξεκίνησε να «μαγειρεύεται» το ψηφοδέλτιο της Καβάλας

Η εκλογολογία φέρνει την... ονοματολογία – Ποιοι «ακούγονται» από τώρα ως υποψήφιοι βουλευτές – Τα πιθανά «σενάρια» για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Καβάλα

Τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εντός του 2020 μπορεί να έχουν «αδυνατίσει», ωστόσο δεν έχουν «φύγει» ποτέ από την πολιτική ατζέντα, γεγονός που επιβάλλει οι κομματικοί σχηματισμοί να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση για την «επόμενη μέρα». Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση…

Με ήδη εκπεφρασμένη την πρόθεση των τ. βουλευτών της Καβάλας Κώστα Μορφίδη και Γιώργου Παπαφιλίππου να μη συμμετέχουν εκ νέου σε εκλογική μάχη, αλλά και αντίστοιχα τη δεδομένη βούληση του Δημήτρη Εμμανουηλίδη να είναι και πάλι υποψήφιος, στον ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας αναζητούν τους τρεις άνδρες που θα συμπληρώσουν το ψηφοδέλτιο, σηματοδοτώντας παράλληλα και έναν βαθμό ανανέωσης.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες σχεδόν σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της Καβάλας του Νίκου Βογιατζίδη. Ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων στην πρώην ΒΦΛ ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με τον «ανένδοτο» αγώνα κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και υπέρ των συμφερόντων των «180», είχε δεχθεί «κρούση» για να είναι υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και το 2019, ωστόσο –δεδομένου ότι ο συνδικαλιστής είχε μόλις εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος Καβάλας με την ΚΑΠ του Βαγγέλη Παππά– δεν κρίθηκαν αρκετά «ώριμες» οι συνθήκες, σε αντίθεση με τώρα που οι όποιες επιφυλάξεις φαίνεται να έχουν καμφθεί.




Σχεδόν «κλειδωμένη» θα πρέπει να θεωρείται και η υποψηφιότητα του εκπαιδευτικού Γρηγόρη Ιωσηφίδη. Με καταγωγή από τον Ακροπόταμο του Παγγαίου και ισχυρές καταβολές στο ΠΑΣΟΚ, ο Διευθυντής του Δημόσιου ΙΕΚ Καβάλας, παρότι έντονα πολιτικοποιημένος, δεν έχει εμπλακεί ποτέ στα κοινά, γεγονός που θεωρείται ένα από τα «ατού» του. Εγγράφηκε σχετικά πρόσφατα στον ΣΥΡΙΖΑ και συμμετέχει ενεργά στις πολιτικές εκδηλώσεις και συναντήσεις των οργάνων του κόμματος στην Καβάλα.

Για την τέταρτη θέση άντρα υποψηφίου στο ψηφοδέλτιο της Καβάλας «παίζουν» τα ονόματα τόσο του δημοσιογράφου Παναγιώτη Νεστορίδη όσο και του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες Γιώργου Καρατσιουμπάνη, ενώ «ακούγονται» και αυτά του Δημήτρη Λυμπεράκη (εκλεγμένου περιφερειακού συμβούλου ΑΜ-Θ με την παράταξη Κατσιμίγα) και του προέδρου της Θρακικής Εστίας Καβάλας Νίκου Τσουμπάκη.

Πιθανή μια σύνθεση «3-3»

Σε ό,τι αφορά το γυναικείο κομμάτι του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα, η μία θέση είναι ex officio «κατειλημμένη» από την εν ενεργεία βουλεύτρια του κόμματος, ενώ η δεύτερη θέση θα πρέπει να θεωρείται «δοσμένη» στην υποψήφια του 2019 Αθηνά Παναγιωτίδου, αφού η Καβαλιώτισσα εκπαιδευτικός και συγγραφέας παιδικών παραμυθιών, αν και πρωτοεμφανιζόμενη, κατάφερε στις εκλογές του Ιουλίου εκείνης της χρονιάς να κάνει την έκπληξη, τερματίζοντας τρίτη, ξεπερνώντας σε σταυρούς προτίμησης ΚΑΙ τους δύο εν ενεργεία (τότε) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Μορφίδη και Παπαφιλίππου.

Βέβαια, δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο το ψηφοδέλτιο της Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελείται τελικά από 3 γυναίκες και 3 άνδρες, αφού από το «ασθενές φύλο» υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή στις επόμενες εκλογές τόσο από την Αναστασία Μιρλή όσο και από τη Ζωή Χωματά. Η πρώτη ήταν υποψήφια με το κόμμα στις εκλογές του 2015, ενώ ή δεύτερη «έπαιζε» μέχρι τελευταία στιγμή ως υποψήφια στις εκλογές του 2019.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω σενάρια δεν είναι ακόμα παρά… σενάρια, όπως άλλωστε και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εντός του έτους. Επίσης, δεν θα πρέπει να αποκλείονται και οι αλλαγές που μπορεί να επιφέρουν οι γνωστές «καραμπόλες» της τελευταίας στιγμής όπως και η βούληση κομματικών στελεχών με επιρροή να… «μαγειρέψουν» ένα ψηφοδέλτιο κατά το δυνατόν στα δικά τους «μέτρα».