Συνταξιούχοι ΙΚΑ Καβάλας: Προκλητικός ο Μητσοτάκης, προκαλεί τη νοημοσύνη μας ο Τσίπρας

Ανακοίνωση – καταγγελία με του Σωματείου με αφορμή το κούρεμα των αναδρομικών που δικαιούνται από την κυβέρνηση, μετά την απόφαση του ΣτΕ

Τα ανύπαρκτα για τους περισσότερους και τα πετσοκομμένα για τους υπόλοιπους συνταξιούχους ποσά των αναδρομικών, ήταν η αφορμή για το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καβάλας να εκδώσουν μια ανακοίνωση και να καταγγείλουν την κυβερνητική μεθόδευση για το κούρεμα (65%) του τελικού ποσού των 3.9 δις ευρώ στο 1.4 δις. Το σωματείο χαρακτηρίζει παραμύθι την προσπάθεια της κυβέρνησης ότι θέλει να διορθώσει την αδικία που υπέστησαν οι συνταξιούχοι και καταγγέλλει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που ισχυρίστηκε από τη Βουλή ότι αν η κυβέρνηση επέστρεφε στους συνταξιούχους έστω αυτό το κλάσμα από τις τεράστιες περικοπές, θα έπρεπε να τα κόψει από τους εργαζομένους.

Παράλληλα επιτίθεται και στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι ούτε κι αυτός υλοποίησε την απόφαση του ΣτΕ, βάζοντας ταφόπλακα στη δίκαιη απαίτηση των συνταξιούχων.

Ακολουθεί η ανακοίνωση – καταγγελία του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Καβάλας «Η Ενσωμάτωση»

«Η κοροϊδία σε βάρος μας συνεχίζεται»

«Το παραμύθι της κυβέρνησης ότι θα διορθώσει τις αδικίες που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση σε βάρος όλων των συνταξιούχων αποκαλύφθηκε πολύ σύντομα. Περιμέναμε από τον πρωθυπουργό να τηρήσει την υπόσχεσή του για δικαίωση των συνταξιούχων για απόδοση των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους χωρίς εξαιρέσεις.

Αντί γι αυτό, με βάση τις δηλώσεις του, με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση, η πλειοψηφία των συνταξιούχων δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ. Όσο γι αυτούς που θα πάρουν, θα το πάρουν πετσοκομμένα, με αποτέλεσμα να πάρουν ένα μέρος αυτών που δικαιούνται.

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και η απάντηση σε βάρος μας αποκαλύφθηκε.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει μόνο 1,4 δις ευρώ από τα 3,9 δις ευρώ που αντιστοιχούν στους συνταξιούχους, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ. Επιβάλει δηλ. με το έτσι θέλω κούρεμα 65%. Μάλιστα με την κυβερνητική απόφαση να αποδοθούν αναδρομικά μόνο για τις κύριες συντάξεις και όχι για τις κατηργημένες 13η και 14η σύνταξη και τις άλλες περικοπές, 1.300.000 χαμηλοσυνταξιούχοι με σύνταξη κάτω των 1.000 ευρώ δεν θα πάρουν ούτε 1 ευρώ.

Επιπλέον, η απαράδεκτη τροπολογία προβλέπει ότι με την καταβολή αυτού του πετσοκομμένου ποσού διαγράφονται οι άλλες αξιώσεις των συνταξιούχων για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα. Καταγγέλλουμε τον πρωθυπουργό που με προκλητική επιχειρηματολογία ισχυρίστηκε από το βήμα της βουλής ότι αν η κυβέρνηση επέστρεφε στους συνταξιούχους έστω αυτό το κλάσμα από τις τεράστιες περικοπές, θα έπρεπε να τα κόψει από τους εργαζομένους.

Η κυβέρνηση αποσιωπά το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι ζητάνε πίσω τα χρήματα που τους έκλεψαν οι κυβερνήσεις, όπως κλέβουν τους εργαζομένους και όλο το λαό για να χρηματοδοτήσουν τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες.

Όσο για τον κ. Τσίπρα, τον προηγούμενο πρωθυπουργό με το όψιμο ενδιαφέρον, στην προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, προκαλεί τη νοημοσύνη μας. Αντί να υλοποιήσει την απόφαση το ΣτΕ του Μάη του 15  στα 4 χρόνια της διακυβέρνησης του ψήφισε το ν 4387/16 (Ν. Κατρούγκαλου) με αποτέλεσμα να βάλει ταφόπλακα στη δίκαιη απαίτηση των συνταξιούχων, βγάζοντας λάδι τους αντισυνταγματικούς νόμους του κ. Βρούτση.

Συνάδελφοι,

Οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να αποδεχτούν την κλοπή του ιδρώτα τους.

Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα, τόσο στη σημερινή κυβέρνηση όσο και στους προκατόχους της , ότι δεν θεωρούμε «περασμένα ξεχασμένα» τις τεράστιες περικοπές αλλά θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο δρόμο του αγώνα. Δηλώνουμε ξεκάθαρα και παστρικά πως θα συνεχίσετε να μας βλέπετε στους δρόμους των αγώνων, όπως εμείς ξέρουμε με την εμπειρία δεκαετιών.

Καλούμε όλους τους συνταξιούχους να οργανωθούν στα σωματεία τους για να δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί για τις παλιές και νέες περικοπές που θα κριθούν στο δρόμο του αγώνα».