Μ. Λαζαρίδης: Ο Μητσοτάκης μεγαλώνει την Ελλάδα και ο Τσίπρας δίνει επιχειρήματα στον Ερντογάν

Ομιλία του βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για τη συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ με την Αίγυπτο

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεγαλώνει την Ελλάδα επεκτείνοντας την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια και ο κ. Τσίπρας δίνει επιχειρήματα στον κ. Ερντογάν, με την απόφασή του να ψηφίσει “παρών” για την οριοθέτηση Α.Ο.Ζ. με την Αίγυπτο».

Αυτό τόνισε ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων Θαλασσίων Ζωνών τους και Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο Κρατών».

«Σήμερα επισφραγίζουμε μια διπλή και εμφατική νίκη της χώρας μας. Νομιμοποιούμε και επιβραβεύουμε την επιλογή της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην επίμονη επένδυση στη διπλωματία. Μια επιλογή στρατηγικής με σαφή προσανατολισμό, απτό αποτέλεσμα που δίνει μια πειστική απάντηση στην ολομέτωπη και κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζαρίδης.

Η Ελλάδα, όπως σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης, «με αυτές τις συμφωνίες πετυχαίνει να αλλάξει πλήρως – και υπέρ της – τα δεδομένα στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, αλλά και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για συμφωνίες μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν, δεν απειλούν και συνεπώς δείχνουν τον ορθό τρόπο προσέγγισης μεταξύ κρατών».

Προσδιόρισε δε ως ουσιαστική ειδοποιό διαφορά της εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκη από αυτή του παρελθόντος ότι «παύει να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Τις δημιουργεί, πλέον», με αποτέλεσμα η εξωτερική πολιτική να «αποτελεί αφορμή τόνωσης της εθνικής ομοψυχίας και ενίσχυσης της εθνικής υπερηφάνειας. Και για εμάς, όλο αυτό αποτελεί τον απόλυτο τρόπο εμπέδωσης του υγιούς πατριωτισμού».

Ο κ. Λαζαρίδης χαρακτήρισε «ακατανόητες» τις αντιδράσεις από την πλευρά κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα στελέχη της οποίας προέτρεψε να σκεφτούν «δύο φορές όταν έχουμε να κάνουμε με εθνικά θέματα. Έχετε βεβαρυμμένο παρελθόν. Μην σας παρασύρει ο πολιτικός σας τυχοδιωκτισμός. Στην αγωνία σας να αποκτήσετε αντιπολιτευτικό λόγο ύπαρξης και να κρατήσετε εσωκομματικές ισορροπίες, αποδομείτε την εθνική μας προσπάθεια. Απομειώνετε τις εθνικές μας επιτυχίες. Προσφέρετε άλλοθι στα τουρκικά επιχειρήματα», υπογράμμισε και κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής πρωτοσέλιδο εφημερίδας της Τουρκίας με σχετική δήλωση του κ. Τσίπρα.

«Με τι ακριβώς έχετε πρόβλημα κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης; Με το γεγονός ότι η Ελλάδα επιδεικνύει τις επιτυχίες τη μία μετά την άλλη;  Με το γεγονός ότι η χώρα μας έχει ισχυροποιήσει τη θέση της ως περιφερειακή δύναμη; Με το γεγονός ότι δεν έχει επιτρέψει στην Τουρκία να ‘’γεμίσει’’ το κενό ισχύος στην υπό διαμόρφωση Ανατολική Μεσόγειο; Με το γεγονός ότι πλέον οι εταίροι μας, μας θεωρούν αξιόπιστο συνομιλητή; Με το γεγονός ότι έχουμε επιτύχει εκεί που αποτύχατε παταγωδώς; Με τι απ’ όλα, επιτέλους;», ήταν κάποια από τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Λαζαρίδης προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

Από την άλλη, ως Κυβέρνηση, όπως είπε, «θα συνεχίσουμε απαρέγκλιτα στη γραμμή της επένδυσης στην εθνική ενότητα. Όχι της επένδυσης στο διχασμό. Θα συνεχίσουμε στην επίμονη εξασφάλιση διπλωματικών συμμαχιών στο εξωτερικό και στην καλλιέργεια υγιούς πατριωτισμού στο εσωτερικό, μακριά από πολεμοκάπηλες κορώνες. Θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα, την ίδια εγρήγορση και την ίδια ωριμότητα στις επόμενες κινήσεις μας. Θα συνεχίσουμε να μην επιτρέπουμε σε κανέναν να ανοίξει ρήγμα στη συναντίληψη των εθνικών μας συμφερόντων. Θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε και να σκεφτόμαστε με εθνικές παρωπίδες. Και με αυτές τις επιλογές μας θα συνεχίσουμε να κάνουμε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα υπερήφανο».