Μακάριος Λαζαρίδης: Τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ και η πραγματικότητα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του βουλευτή Καβάλας της ΝΔ στην ΕΡΑ Καβάλας και το δημοσιογράφο Σάκη Ασβεστά

Στην αποδόμηση των fake news και της παραπληροφόρησης από την Αξιωματική Αντιπολίτευση όσον αφορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, προχώρησε ο Βουλευτής ΠΕ Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης, σε συνέντευξη του στην ΕΡΑ Καβάλας και το δημοσιογράφο Σάκη Ασβεστά.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ, εκεί που μας χρωστούσανε, μας κλέψανε και το βόδι. Η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα,  μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης, παρέδωσε τη Δημόσια Υγεία διαλυμένη και σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι την είχε παραλάβει στις αρχές του 2015. Φωνάζουν διαρκώς για την ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό. Μα, κατά τη θητεία τους, το μόνιμο προσωπικό του ΕΣΥ μειώθηκε και δεν αυξήθηκε. Από 79.533 που παρέλαβαν τον Ιανουάριο του 2015, παρέδωσαν 79.122 τον Ιούλιο του 2019.

Η σημερινή Κυβέρνηση, πέραν των υποδομών, έχει ήδη προχωρήσει σε περισσότερες από 6.200 προσλήψεις ώστε να στελεχώσει επαρκώς τις δομές δημόσιας υγείας εν μέσω πανδημίας, μολονότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε 2.000 προσλήψεις. Πολλοί θα μονιμοποιηθούν ώστε να καλυφθούν οι μεσομακροπρόθεσμες ανάγκες του ΕΣΥ».

Πέραν αυτού, ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης, «έχουν δρομολογηθεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με έμφαση στις ανάγκες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες κρίσεων 943 μόνιμων θέσεων γιατρών. Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας προκηρύχθηκαν 400 θέσεις για ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ. Περίπου οι μισοί από τους προσληφθέντες θα τοποθετηθούν σε υφιστάμενες ή καινούργιες ΜΕΘ Αρχές Αυγούστου προκηρύχθηκαν 1.209 θέσεις σε διάφορες υγειονομικές ειδικότητες, που θα πληρωθούν μέσω ΑΣΕΠ. Είχαν προηγηθεί 1.116 προσλήψεις, πάλι μέσω ΑΣΕΠ, το 2019.

Επιπρόσθετα, άμεσα η Κυβέρνηση προχωρά στην στελέχωση των νοσοκομείων με 2.250 επιπλέον νοσηλευτές οι οποίοι θα αποκτήσουν ειδικότητα. Περισσότεροι από τους μισούς, 1.600, θα ειδικευτούν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ παραλάβαμε 557, είναι σήμερα περίπου 1.000 και μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουμε 1.200, που είναι και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος».

Απαντώντας στις ανακοινώσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για δήθεν χιλιάδες προσλήψεις στο ΕΣΥ επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λαζαρίδης υπογράμμισε:

«Έφτασαν στο σημείο να μας πουν ότι οι δαπάνες για την υγεία επί ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκαν 10% του ΑΕΠ. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τα κονδύλια κατά 18 δις ευρώ! Άλλο ένα μεγάλο, συνειδητό ψέμα παραπλάνησης. Εκτός και αν κάποιοι δεν γνωρίζουν ότι μια μονάδα του ΑΕΠ είναι 1,8 δις ευρώ! Η πραγματικότητα είναι ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωνε χιλιάδες προσλήψεις στο χώρο της Υγείας. Χωρίς κανένα σχεδιασμό, χωρίς ούτε καν να καλύπτονται οι ανάγκες.

Ενδεικτικά:

–  Από τις 1.618 θέσεις Ιατρών ΕΣΥ που προκηρύχθηκαν το 2018, μέχρι τον Ιούλιο του 2019, μόνο 354 είχαν ολοκληρωθεί (ποσοστό 22%).
– Στο Υπουργείο Υγείας, από τους 8.577 αποχωρήσαντες, καλύφθηκαν μόνο οι 7.205 θέσεις.
– Το μόνο που πέτυχαν ήταν να αυξήσουν τη δαπάνη για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, αντί να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό. Συγκεκριμένα, είχαμε 65% αύξηση της δαπάνης επικουρικού προσωπικού από το 2015 (335.000.000 ευρώ από το 2015 έως το 2019)».

Αναφερόμενος ειδικά στα νοσοκομεία επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λαζαρίδης χαρακτήρισε τα στοιχεία «τουλάχιστον αποκαρδιωτικά:
– 4 στα 10 νοσοκομεία δεν μπορούσαν να καταρτίσουν ασφαλή προγράμματα εφημεριών.
– 1 στα 2 νοσοκομεία δεν διέθετε σύστημα διαλογής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
– 3 στα 4 νοσοκομεία δεν είχαν σύστημα καταγραφής του χρόνου αναμονής στο Τ.Ε.Π.
– 8 στα 10 νοσοκομεία έκριναν ανεπαρκή τη στελέχωση των κλινικών του Παθολογικού Τομέα, εκεί δηλαδή που πηγαίνει η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών.
– 9 στα 10 νοσοκομεία έκριναν ανεπαρκή τη στελέχωση των κλινικών του Χειρουργικού Τομέα και τη στελέχωση των κλινικών του Διαγνωστικού και Εργαστηριακού Τομέα».

Σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπως αποκάλυψε ο κ. Λαζαρίδης, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε 127 ΤΟΜΥ τα οποία βρίσκονταν σε λειτουργία από το στόχο των 239 (ποσοστό υλοποίησης 53%), ενώ έγιναν 340 προσλήψεις ιατρών, που αποτελούν τον βασικό άξονα λειτουργίας των ΤΟΜΥ, από το σχεδιασμό των 1.195 (ποσοστό 28,5%).

«Οι πραγματικοί αριθμοί είναι αμείλικτοι και δίνουν καθαρή απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται σήμερα και μας κουνάει το δάχτυλο, ενώ μας είχε παραδώσει μια δημόσια υγεία υπό κατάρρευση», τόνισε ο κ. Λαζαρίδης, ο οποίος, ερωτηθείς για το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, είπε: «Από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα, έχουν προσληφθεί 33 άτομα, νοσηλευτές και άλλο προσωπικό, και μέχρι το τέλος του 2020 θα προσληφθούν άλλοι 32. Επίσης, έχουν προσληφθεί 17 γιατροί, ενώ δημιουργήθηκε επίσης εργαστήριο μοριακής βιολογίας με τον απαραίτητο εξοπλισμό».