Μακάριος Λαζαρίδης: Η Τουρκία επιλέγει τον δρόμο του μαστιγίου και όχι του καρότου

Τηλεοπτικές δηλώσεις του βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας για τα ελληνοτουρκικά

«Το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε και ανακοίνωσε, μέσα από τα επίσημα συμπεράσματα, ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις, οι κυρώσεις σε βάρος της θα είναι αναπόφευκτες. Από τη στιγμή που αυτή δεν δείχνει να συμμορφώνεται με αυτή τη σύσταση, μόνη της επιλέγει το δρόμο του μαστιγίου και όχι του καρότου».

Αυτό ήταν το σχόλιο του βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριου Λαζαρίδη όσον αφορά τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΟΡΕΝ» και τους δημοσιογράφους κ. Ακ. Παυλόπουλο και κυρία Ντ. Κουτροκόη.

Πλέον, όπως ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης, «ο λόγος ανήκει στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι θα κληθούν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η Ευρώπη της αλληλεγγύης ήρθε η ώρα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πράξει το αυτονόητο, να υπερασπιστεί ένα μέλος της που προκαλείται. Και το ξεκαθαρίζουμε για μία ακόμη φορά. Η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».

Παράλληλα, εκτίμησε πως «με τέτοιες πρακτικές που χρησιμοποιεί η Άγκυρα, δεν μπορούμε να μιλάμε για επανέναρξη του διαλόγου, τον οποίο η απέναντι πλευρά αποδεικνύει ότι δεν θέλει πραγματικά. Επιβεβαιώνει και πάλι την αναξιοπιστία της, το ρόλο της ως παράγοντα αστάθειας και ανομίας στην περιοχή, γυρνώντας την πλάτη στο Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας. Για μία ακόμη φορά, με τις επιλογές της, υπονομεύει την ειρήνη και την ασφάλεια».

Η Τουρκία με τη στάση της, εκτιμά ο κ. Λαζαρίδης, «βάζει απέναντί της όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα μέλη της οποίας έχουν πλέον απόλυτη επίγνωση της κατάστασης. Είναι το αποτέλεσμα της ψύχραιμης και αποφασιστικής τακτικής που εφάρμοσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όλο το προηγούμενο διάστημα, καταφέρνοντας τελικά να μετατρέψει τις ελληνικές θέσεις σε ευρωπαϊκές. Ουσιαστικά έπεισε ότι οι Έλληνες θέλουμε επί της αρχής, κι εφόσον αυτό θα ήταν εφικτό, να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, η οποία όμως από την πλευρά της περιφρονεί κατ’ επανάληψη τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας».