Θέμα τουρκικών προκλήσεων από τον Μακάριο Λαζαρίδη στο Ελληνο-Βρετανικό Συμπόσιο 2020

Τι είπε στη διοργάνωση ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας με την ιδιότητα του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου

Τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο έθεσε, σε ομιλία του στο εισαγωγικό πάνελ του Ελληνο-Βρετανικού Συμποσίου 2020 (Greek-British Symposium 2020) με θέμα «Ελλάδα-Βρετανία: Παγκόσμιες Προκλήσεις», ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης.

Με την ιδιότητα του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας -Ηνωμένου Βασιλείου, ο κ. Λαζαρίδης, στην ομιλία που απηύθυνε στο Συμπόσιο, που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, τόνισε ανάμεσα σε άλλα:

«Η προσαρμοστικότητα είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζουμε όλοι. Το COVID – 19 έχει ήδη δείξει πόσο ευάλωτοι είμαστε όλοι σε κοινές απειλές. Και οι κοινές απειλές πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού. Μια τέτοια απειλή – διαφορετικού χαρακτήρα, αλλά συγκρίσιμου επιπέδου κινδύνου – είναι οι συνεχείς και κλιμακούμενες προκλήσεις κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας από την Τουρκία. Προκλητικές ενέργειες, που αναστατώνουν τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και αποτελούν σοβαρή πρόκληση για την εθνική κυριαρχία μακροχρόνιων συμμάχων του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος».

Ο κ. Λαζαρίδης είχε την ευκαιρία να αναφερθεί και στην Καβάλα, σημειώνοντας:

«Εκτός από τις κοινές μας αξίες, μοιραζόμαστε πολλά κοινά συμφέροντα σε διάφορους τομείς: Ναυτιλία και εμπόριο, ασφάλεια και μετανάστευση, επενδύσεις και ενέργεια – όπως εμείς στην Καβάλα, πολύ καλά γνωρίζουμε – και φυσικά ο τουρισμός και ο πολιτισμός. Δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσω το μόνιμο αίτημά μας για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Όλα αυτά θα αντικατοπτρίζονται στη μελλοντική εμπορική μας συμφωνία».

Και κατέληξε ο κ. Λαζαρίδης:

«Πάνω απ’ όλα, έχουμε τη ζωντανή γέφυρα των δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων που ζουν και σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο που μας συνδέουν άρρηκτα. Και αυτός είναι ένας αρκετά καλός λόγος και αφορμή να εντείνουμε τη συνεργασία μας σε όλα τα θέματα που επηρεάζουν το κοινό μας μέλλον».

Στο Συμπόσιο συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός υπεύθυνος για τη Λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου της Μεγάλης Βρετανίας Μάικλ Γκόουβ και ο Βουλευτής Αλμπέρτο Κόστα, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Βρετανικού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα.