Μακάριος Λαζαρίδης: Η πρόταση μομφής, μπούμερανγκ για Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ [βίντεο]

Ομιλία του βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας στην Ολομέλεια της Βουλής

Για «υποκριτική, στείρα και αντιπαραγωγική τακτική, στην προσπάθειά της να συγκαλύψει τις εσωκομματικές τριβές», εγκάλεσε την Αξιωματική Αντιπολίτευση ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης μιλώντας το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020 στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλε ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Υπουργού Οικονομικών Χρληστου Σταϊκούρα.

«Ισχυρίζονται ότι η Κυβέρνηση βάζει τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Και το λένε αυτό, ποιοι; Εκείνοι που με το τρίτο μνημόνιο δεσμεύτηκαν να βάλουν τέλος στην προστασίας της. Εκείνοι που με διαδοχικούς νόμους έβαλαν τέλος στο πλαίσιο που υπήρχε. Εκείνοι που από το “κανένα σπίτι  στα χέρια τραπεζίτη” και τη “σεισάχθεια” έκαναν  25.672 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Εκείνοι που επέβαλαν αυτόφωρη διαδικασία για όσους εμπόδιζαν πλειστηριασμούς και κουβαλούσαν στη ΓΑΔΑ αποστασιοποιημένους συντρόφους τους», τόνισε ο κ. Λαζαρίδης.

Αναφερόμενος στον νέο πτωχευτικό κώδικα που προτείνει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε, «διορθώνει κακώς κείμενα δεκαετιών με τρόπο ρεαλιστικό, δίκαιο και κοινωνικά ευαίσθητο. Πώς;

  • Με πρόνοιες για πρόληψη, γκαιρη προειδοποίηση και νέο ξεκίνημα. Είτε ρυθμίζοντας με ευνοϊκούς όρους τις οφειλές, είτε παρέχοντας μία “2η ευκαιρία” για όσους έχασαν την πρώτη.
  • Με κοινωνική ευαισθησία, αφού η πρώτη κατοικία προστατεύεται ως πάγια πολιτική κοινωνικής προστασίας  των ευάλωτων νοικοκυριών.
  • Με δικαιοσύνη, μέσα από ελέγχους για αποφυγή αξιοποίησης των ρυθμίσεων από στρατηγικούς κακοπληρωτές.
  • Με ρυθμίσεις που προβλέπουν αποπληρωμή σε έως 240 δόσεις, για χρέη προς τράπεζες, διαχειριστές δανείων και Δημόσιο.
  • Με κρατική επιδότηση των δανείων πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών, για 5 έτη, προκειμένου να ανταπεξέλθει ο οφειλέτης στη συνολική ρύθμιση χρεών και να διασώσει ολόκληρη την περιουσία του».

Ο κ. Λαζαρίδης υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση «φέρνει ένα πολύ πιο δίκαιο και κοινωνικά ευαίσθητο πλαίσιο το οποίο επιλύει οριστικά το πρόβλημα και δεν το πετάει απλά κάτω από το χαλάκι, όπως κάνατε εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ σε τόσες περιπτώσεις. Και εσείς αντί για μια υπεύθυνη ματιά, παριστάνετε τους έκπληκτους  και τους δήθεν επαναστατημένους.  Εάν δεν είναι αυτά κραυγαλέα δείγματα πολιτικής υποκρισίας, τότε τι είναι; Εάν αυτά δεν είναι δείγματα αντιφάσεων  και αναξιοπιστίας τότε τι είναι; Εάν αυτά δεν δείχνουν έλλειμμα υπευθυνότητας και μάλιστα σε κρίσιμες ώρες τι δείχνουν;», είναι τα ερωτήματα που έθεσε στους Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Υπάρχουν σήμερα, ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης, «ένας Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος  Μητσοτάκης, και μια Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- που απλώνουν μεθοδικά με αυξημένα αντανακλαστικά προσαρμοστικότητας ένα στρατηγικό δίχτυ ασφαλείας πάνω από την ελληνική οικονομία και ολόκληρη την κοινωνία. Μια Κυβέρνηση η οποία με την πολιτική της υπευθυνότητας και τη γλώσσα της αλήθειας εμπνέει και θα συνεχίσει να εμπνέει του Έλληνες».

Από τη μια, σημείωσε, «υπάρχει σοβαρότητα και υπευθυνότητα και από την άλλη  ανευθυνότητα και πολιτικός καιροσκοπισμός. Από τη μια πραγματική έγνοια για την Ελλάδα και την κοινωνία  και από την άλλη η απόπειρα εξαπάτησης και ο εμπαιγμός. Από τη μια ο αγώνας για λύσεις στα προβλήματα  και από την άλλη τα προβλήματα στις λύσεις. Και τα πυροτεχνήματα για να καλύψουν τη γύμνια και την ένδεια πολιτικών θέσεων και επιχειρημάτων. Αυτή είναι και θα είναι στο διηνεκές η ειδοποιός διαφορά μας. Και η διαφορά αυτή», προέβλεψε ο κ. Λαζαρίδης, «θα μετατρέψει και τη πρόταση μομφής σε μπούμερανγκ για τους εμπνευστές της».