Μακάριος Λαζαρίδης: Ο Μητσοτάκης θα κρατήσει την Ελλάδα όρθια! [βίντεο]

Δείτε και διαβάστε την ομιλία του βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2021

Την αποφασιστικότητα, το πείσμα και τη συνέπεια της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφορικά με τη συνεχή στήριξη όλων των πληγέντων της πανδημίας, αλλά και την ταυτόχρονη δημιουργία των συνθηκών δυναμικής ανάκαμψης από το 2021, υπογράμμισε ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης κατά την ομιλία του το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020 στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2021».

Όπως ανέφερε, «και σε αυτή τη συζήτηση του προϋπολογισμού είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που, ως βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, στέλνω ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας σε όλους τους συμπολίτες μου, στην Καβάλα και τη Θάσο. Συμπολίτες μου, εργαζόμενους και επιχειρήσεις, που μέχρι σήμερα τους έχουμε στηρίξει  με πάνω από 130.000.000 ευρώ. Το μήνυμα είναι λοιπόν το εξής: Σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, απαντάμε με πρωτόγνωρη στήριξη».

Ο κ. Λαζαρίδης περιέγραψε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις με στόχο τη στήριξη της οικονομίας εντός του 2020, συνολικής αξίας 23,8 δις ευρώ, ενώ για το νέο έτος τόνισε ότι «παρά την αναμενόμενη πρόβλεψη για ύφεση – ακόμα και αν μιλάμε για 10,5% – ο δεύτερος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης Μητσοτάκη περιγράφει ευκρινέστατα ένα δίπτυχο ελπίδας για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Πώς;

  1. Με επιπλέον 7,5 δις ευρώ για τη στήριξη της κοινωνίας. Μέτρα που συνοψίζονται, μεταξύ άλλων, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και στην κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών στο πλαίσιο προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Δυο μέτρα θυμίζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, που κόπτεστε για τα λαϊκά στρώματα, ότι καταψηφίσατε!
  2. Με την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 32 δις ευρώ του Σχεδίου Ανάκαμψης, που με διαπραγματευτική οξυδέρκεια εξασφάλισε για τη χώρα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και ακριβώς χάρη σε αυτά το κονδύλια που θα συρρεύσουν από το 2021 μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη 4,8%».

Ταυτόχρονα, ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης, «καταφέρνουμε να ενισχύσουμε, εκτός από το δημόσιο σύστημα υγείας, και τον πυλώνα της εθνικής άμυνας και ασφάλειας της πατρίδας μας», με ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών μας.

Εξέφρασε δε τη διαπίστωση ότι «μπροστά μας ξεδιπλώνεται ένα αντίδοτο στην αβεβαιότητα, βασισμένο σε ένα ενδελεχές στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης του συνόλου των κρίσεων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Ένα σχέδιο που η Κυβέρνηση έχει εκπονήσει και ακολουθεί από την πρώτη μέρα της εκλογής. Ένα σχέδιο που δεν έχει εγκαταλειφθεί ουδέποτε και που καθημερινά αποδεικνύει την προσαρμοστικότητά του προς όφελος της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα. Κρατήσαμε, κρατάμε και θα κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια. Και το 2021 θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε με νέα ορμή».

Ο κ. Λαζαρίδης, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του Βουλευτές, χαρακτήρισε «πρωτίστως θέμα εθνικής ευθύνης να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων» και διαβεβαίωσε πως «η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να το κάνει ακόμα και κάτω από αυτές τις ανήκουστες συνθήκες».

Δείτε σε βίντεο την ομιλία Λαζαρίδη στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων και παρακάτω διαβάστε το πλήρες κείμενο, απομαγνητοφωνημένο:

«Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Όποιον τρόπο και αν σκέφτηκα για να ξεκινήσω την ομιλία μου ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας και κατ’ επέκταση του ελληνικού λαού, όλοι κατέτειναν στο συμπέρασμα ότι φέτος όλα είναι διαφορετικά.

Ζούμε όλοι μας στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη, μία παντελώς πρωτόγνωρη κατάσταση – για τη δικιά μας γενιά τουλάχιστον. Μια άνευ προηγουμένου επιθετική και ύπουλη υγειονομική απειλή με βαρύτατο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές αλλά και εντονότατα αρνητικό αποτύπωμα στην οικονομική, προσωπική και κοινωνική μας δραστηριότητα.

Ταυτόχρονα, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε παράλληλες κρίσεις, όπως τις συνέπειες του μεγαλοϊδεατισμού του Ερντογάν και της Τουρκίας, αλλά και τη μόνιμη και δυνητικά επικίνδυνη διαχείριση της μεταναστευτικής πραγματικότητας.

Στο πλαίσιο αυτής της πολυπαραγοντικής εξίσωσης αστάθειας, ασάφειας και αβεβαιότητας, καλείται η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποτυπώσει την δεδομένη αποφασιστικότητά της, το πείσμα της και τη συνέπειά της αναφορικά με τη συνεχή στήριξη όλων των πληγέντων, την αντιμετώπιση των συνεπειών, αλλά και ταυτόχρονα τη δημιουργία των συνθηκών δυναμικής ανάκαμψης από το 2021.

Και σε αυτή τη συζήτηση του προϋπολογισμού είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που ως βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας στέλνω ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας σε όλους τους συμπολίτες μου, στην Καβάλα και τη Θάσο.

Συμπολίτες μου, εργαζόμενους και επιχειρήσεις, που μέχρι σήμερα τους έχουμε στηρίξει  με πάνω από 130.000.000 ευρώ.

Το μήνυμα είναι λοιπόν το εξής:

Σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, απαντάμε με πρωτόγνωρη στήριξη.

Το 2020, η Κυβέρνηση έθεσε σε άμεση εφαρμογή μία σειρά παρεμβάσεων με στόχο τη στήριξη της οικονομίας. Οι παρεμβάσεις αυτές χωρίζονται σε 62 κατηγορίες μέτρων, συνολικής αξίας 23,8 δις ευρώ. Οικονομική στήριξη πρωτόγνωρη για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης εστιάζουν στη στήριξη εργαζομένων, αυτοπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, έτσι ώστε κανείς να μην πίσω όταν τελειώσει αυτός ο εφιάλτης που ζούμε.

Εστιάζουν ακόμη στη στήριξη των κλάδων του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της ψυχαγωγίας και του επισιτισμού, των ιδιοκτητών και  των δανειοληπτών.

Και φυσικά στη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την προμήθεια εξοπλισμού, υγειονομικού υλικού και την ενίσχυση του προσωπικού. Μέχρι προχθές είχαν εκταμιευτεί για την υγεία 800.000.000 ευρώ επιπλέον από τον προϋπολογισμό του 2020. Και εδώ είμαστε για να στηρίζουμε διαρκώς το δημόσιο σύστημα υγείας.

Έρχομαι τώρα στον προϋπολογισμό του 2021. Παρά την αναμενόμενη πρόβλεψη για ύφεση -ακόμα και αν μιλάμε για 10,5% – ο δεύτερος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης Μητσοτάκη περιγράφει ευκρινέστατα ένα δίπτυχο ελπίδας για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Πώς;

Πρώτον, με επιπλέον 7,5 δις ευρώ για τη στήριξη της κοινωνίας. Μέτρα που συνοψίζονται, μεταξύ άλλων, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και στην κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών στο πλαίσιο προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Δυο μέτρα θυμίζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, που κόπτεστε για τα λαϊκά στρώματα, ότι καταψηφίσατε!

Δεύτερον, με την  απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 32 δις ευρώ του Σχεδίου Ανάκαμψης, που με διαπραγματευτική οξυδέρκεια εξασφάλισε για τη χώρα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και ακριβώς χάρη σε αυτά το κονδύλια που θα συρρεύσουν από το 2021 μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη 4,8%.

Ταυτόχρονα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταφέρνουμε να ενισχύσουμε, εκτός από το δημόσιο σύστημα υγείας, και τον πυλώνα της εθνικής άμυνας και ασφάλειας της πατρίδας μας.

Ο προϋπολογισμός έχει και διάσταση εθνικής συμβολής σε μία συγκυρία έντονης γεωστρατηγικής αστάθειας και έντονων τουρκικών προκλήσεων. Γι΄ αυτό και προβλέπει την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Την απόκτηση νέων μαχητικών, την αναβάθμιση παλαιοτέρων, την ανανέωση των οπλικών συστημάτων του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς. Και όχι μόνο.

Καθίσταται προφανές ότι μπροστά μας ξεδιπλώνεται ένα αντίδοτο στην αβεβαιότητα βασισμένο σε ένα ενδελεχές στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης του συνόλου των κρίσεων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Ένα σχέδιο που η Κυβέρνηση έχει εκπονήσει και ακολουθεί από την πρώτη μέρα της εκλογής της. Ένα σχέδιο που δεν έχει εγκαταλειφθεί ουδέποτε και που καθημερινά αποδεικνύει την προσαρμοστικότητά του προς όφελος της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα.

  • Κρατήσαμε, κρατάμε και θα κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια.
  • Και το 2021 θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε με νέα ορμή!
  • Με νέα πνοή.
  • Με νέο δυναμισμό.
  • Με νέα ελπίδα.
  • Όπως ακριβώς ως έθνος κάναμε και πριν από ακριβώς διακόσια χρόνια.

Είναι πρωτίστως θέμα εθνικής ευθύνης να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Και όπως μόλις απέδειξα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να το κάνει ακόμα και κάτω από αυτές τις ανήκουστες συνθήκες.

Προσωπικά πιστεύω ότι ο  μεγαλύτερος κίνδυνος σε μια περίοδο αναταραχής δεν είναι η ίδια η αναταραχή. Είναι να ενεργείς με βάση τη λογική του χθες. Για το λόγο αυτό είναι καιρός επιτέλους να αντιληφθούν όλοι σε αυτή εδώ την αίθουσα ότι η επιτυχία απέναντι σε όλες τις προκλήσεις που έχουν προκύψει, δεν είναι προσωπική επιτυχία αλλά επιτυχία όλων των Ελλήνων.

Γι’ αυτό σας καλώ να υπερψηφίσετε μαζί μου τον προϋπολογισμό του 2021.

Σας ευχαριστώ».