Μακάριος Λαζαρίδης: Η προώθηση των μεταρρυθμίσεων απάντηση στην κρίση

Άρθρο του βουλευτή Καβάλας της ΝΔ στην ιστοσελίδα «nextdeal.gr»

Βέβαιος ότι στο τέλος της περιπέτειας, με την κατάλληλη διαχείριση, θα έχουν τεθεί οι συνθήκες για την ολική μεταμόρφωση της χώρας προς το καλύτερο, δηλώνει ο Βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα «nextdeal.gr».

«Στις προκλήσεις που θα ανακύψουν μετά την πανδημία, η χώρα μας οφείλει να ανταποκριθεί άμεσα και αποτελεσματικά, καταφέρνοντας επί της ουσίας να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία», σημειώνει και προσδιορίζει ως βασικό «κλειδί» για την υλοποίηση αυτού του στόχου την επιτάχυνση και προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Αυτό, όπως υπογραμμίζει ο κ. Λαζαρίδης «αποτελεί την απάντηση στην κρίση και η Κυβέρνηση, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, “τρέχει” ακόμα πιο γρήγορα τις διαδικασίες για να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες αλλαγές». Αναφέρει ενδεικτικά την ψηφιοποίηση του κράτους, την τηλεργασία, την τηλεκπαίδευση των μαθητών, καθώς και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση πολλών από τα ζητήματα που σχετίζονται με την κρίση, όπως η ανισότητα του εισοδήματος, η έλλειψη εργασιακής αξιοπρέπειας, η ανεργία, η έλλειψη ρευστότητας σε μικρές κυρίως επιχειρήσεις, η υπερφορολόγηση, οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και η έλλειψη των κατάλληλων συνθηκών για να επενδύσει κάποιος στη χώρα μας.

Σε αυτή την προσπάθεια για «φυγή προς τα εμπρός», ο κ. Λαζαρίδης αναφέρει ότι «δεν θα πρέπει να παραβλεφθούν εξάλλου τα διαθέσιμα κεφάλαια τόσο από τον ιδιωτικό τομέα όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Ταμείου Ανάκαμψης που οριστικοποιήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα να ξεκλειδώσουν οριστικά για την Ελλάδα 72 δις ευρώ. Η χώρα μας  έχει ήδη καταθέσει το σχέδιο της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει πάρει πολύ καλές κριτικές, με τις πρώτες εκταμιεύσεις να αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2021.  Πρόκειται για μια τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία, την οποία δεν πρέπει να αφήσουμε να πάει χαμένη. Και δεν θα την αφήσουμε να πάει χαμένη. Μια νέα, καλύτερη μέρα ξημερώνει για τη χώρα».

Ακολουθεί το άρθρο του Μακάριου Β. Λαζαρίδη

«Σύμφωνα με τον πατέρα της Ιατρικής Επιστήμης, τον Ιπποκράτη, «η θεραπεία είναι ζήτημα χρόνου, κάποιες φορές όμως είναι και ζήτημα ευκαιρίας». Φράση που ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση της Ελλάδας, όσον αφορά την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Και αυτό διότι, ναι μεν βιώνουμε, μαζί με ολόκληρο τον πλανήτη βέβαια, πρωτόγνωρες καταστάσεις, με αναπόφευκτη την μεγάλη ύφεση στην οικονομία μας, ωστόσο, με την κατάλληλη διαχείριση, μπορούμε στο τέλος της περιπέτειας να έχουμε θέσει τις συνθήκες για την ολική μεταμόρφωση της χώρας.

Στις προκλήσεις που θα ανακύψουν μετά την πανδημία, η χώρα μας οφείλει να ανταποκριθεί άμεσα και αποτελεσματικά, καταφέρνοντας επί της ουσίας να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία.

Βασικό «κλειδί» για την υλοποίηση αυτού του στόχου είναι η επιτάχυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, άμεση προτεραιότητα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η παρατεταμένη υγειονομική και κατ’ επέκταση οικονομική κρίση έχουν αναδείξει τη σημασία να επιτείνουμε ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές μας στο συγκεκριμένο πεδίο, με γνώμονα την άμεση αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που έχουν διαμορφωθεί και την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ουσιαστικά, η προώθηση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί την απάντηση στην κρίση και η Κυβέρνηση, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, «τρέχει» ακόμα πιο γρήγορα τις διαδικασίες για να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες αλλαγές. Με το «επιθετικό» μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Ελλάδα θα καταφέρει να καταστεί μια εξωστρεφής και ανταγωνιστική χώρα, η οποία θα πρωταγωνιστήσει στις «δίδυμες επαναστάσεις» του μέλλοντος, την ψηφιακή και την ενεργειακή επανάσταση.

Μόνο ελπίδα, για παράδειγμα, μπορεί να μας γεμίσει η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης του κράτους, η ταχύτητα με την οποία, ελέω κρίσης, μεταφέρθηκαν στον ψηφιακό κόσμο υπηρεσίες που παραδοσιακά απαιτούσαν φυσική παρουσία, μέσω της ιστοσελίδας gov.gr. Απέναντι σε αγκυλώσεις και γραφειοκρατίες δεκαετιών, οι πολίτες διαπίστωσαν πως η ζωή τους μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολη, κάτι που διαπιστώθηκε επίσης τόσο με την τηλεργασία όσο και με την τηλεκπαίδευση των μαθητών.

 

Την ίδια ώρα, με την εφαρμοζόμενη πολιτική, αντιμετωπίζονται πολλά από τα ζητήματα που σχετίζονται με την κρίση, όπως η ανισότητα του εισοδήματος, η έλλειψη εργασιακής αξιοπρέπειας, η ανεργία, η έλλειψη ρευστότητας σε μικρές κυρίως επιχειρήσεις, η υπερφορολόγηση, οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και η έλλειψη των κατάλληλων συνθηκών για να επενδύσει κάποιος στη χώρα μας.

Σε αυτή την προσπάθεια για «φυγή προς τα εμπρός», δεν θα πρέπει να παραβλεφθούν εξάλλου τα διαθέσιμα κεφάλαια τόσο από τον ιδιωτικό τομέα όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Ταμείου Ανάκαμψης που οριστικοποιήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα να ξεκλειδώσουν οριστικά για την Ελλάδα 72 δις ευρώ. Η χώρα μας  έχει ήδη καταθέσει το σχέδιο της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει πάρει πολύ καλές κριτικές, με τις πρώτες εκταμιεύσεις να αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2021. Πρόκειται για μια τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία, την οποία δεν πρέπει να αφήσουμε να πάει χαμένη.

Και δεν θα την αφήσουμε να πάει χαμένη. Μια νέα, καλύτερη μέρα ξημερώνει για τη χώρα».