Μακάριος: 18 μήνες η Κυβέρνηση Μητσοτάκη μειώνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές

Ραδιοφωνικές δηλώσεις του βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομική κυβερνητική πολιτική εν μέσω υγειονομικής κρίσης

HΗ Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η μοναδική Κυβέρνηση εδώ και πάρα πολλά χρόνια που για 3 συνεχόμενα έτη έχει μειώσει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ή, να το πω διαφορετικά, την τριετία 2019-2021, εν μέσω της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης δεν έχει προσθέσει ούτε έναν φόρο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Αυτό τόνισε ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον «Real FM» και τους δημοσιογράφους Γ. Παγάνη και Ν. Γιάμαλη.

Ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε ενδεικτικά κάποιες μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που έχει εφαρμόσει η Κυβέρνηση, όπως:

  • Την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με εισαγωγικό συντελεστή 9% από 22% και την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί
  • Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%
  • Την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των κατοίκων των μικρών ακριτικών νησιών
  • Τη μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 28% σε 24%
  • Τη μείωση της φορολογίας των διανεμομένων κερδών στο 5%
  • Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
  • Την αναστολή του Φ.Π.Α. στις νέες οικοδομές.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης μέσα στην υγειονομική κρίση, με τη λήψη «πρόσθετων και σημαντικών μη μόνιμων μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, διότι – στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων – οι ευρωπαϊκοί προϋπολογισμοί δεν μπορούν να περιλαμβάνουν μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα».

Ανάμεσα στα άλλα, υπογράμμισε:

  • Μειώσαμε, και σε ορισμένες περιπτώσεις μηδενίσαμε, την προκαταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων
  • Καλύψαμε, από τον κρατικό προϋπολογισμό, ασφαλιστικές εισφορές επί του
    ονομαστικού μισθού, και εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενων στις εποχικές επιχειρήσεις
  • Συμψηφίσαμε, με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις, την εμπρόθεσμη καταβολή Φ.Π.Α.
  • Παρείχαμε έκπτωση στις ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές που πληρώθηκαν εμπρόθεσμα.

Όπως είπε ο κ. Λαζαρίδης, «προσδοκούμε, όταν κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης και ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, να μονιμοποιηθούν οι μειώσεις και κάποιων από αυτούς τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές». Ανέφερε, ως παράδειγμα, το ενδεχόμενο μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής 1, 2 και 3 να μην επιστραφεί, όπως έχει ήδη διαμηνύσει ο Υπουργός Ανάπτυξης, κάτι που θα συμβεί και στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και 5.

Συνολικά, σημείωσε, «έχουν κατευθυνθεί σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους 24 δις ευρώ, ενώ 7,5 δις ευρώ περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2021 και βεβαίως, αν χρειαστούν επιπλέον χρήματα, η Κυβέρνηση είναι εδώ. Όταν με το καλό τελειώσει η πανδημία, θα κάνουμε τον λογαριασμό και θα δούμε τις δυνατότητές μας ως κράτος. Δεν πρέπει να έχουν οι συμπολίτες μας καμία αμφιβολία ότι η Κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα τους, όπως στέκεται ήδη από τον περασμένο Μάρτιο. Θα περάσουμε αυτή την κρίση όλοι μαζί. Δεν θα μείνει κανείς πίσω».