Μακάριος Λαζαρίδης: Καλόπιστος διάλογος με ταυτόχρονες απειλές δεν είναι διάλογος

Τηλεοπτικές δηλώσεις του βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας για την έναρξη των «διερευνητικών» επαφών Ελλάδας-Τουρκίας στις 25 Ιανουαρίου 2021

«Η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, επί της αρχής είναι κάτι θετικό. Η Ελλάδα ανέκαθεν τάσσεται υπέρ του διαλόγου, με πυξίδα και γνώμονα το διεθνές δίκαιο». Αυτό τόνισε ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ και τους δημοσιογράφους Α. Παυλόπουλο και Ντ. Κουτροκόη, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι οι συνομιλίες δεν πρόκειται να γίνουν άνευ όρων και προϋποθέσεων.

Όπως εξήγησε, «ξαναπιάνουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε όταν σταμάτησαν οι συνομιλίες κατά τον προηγούμενο γύρο στην Αθήνα, το 2016. Και μη γελαστεί κανείς. Το ότι η χώρα μας αποδέχεται την πρόσκληση για διάλογο, δεν σημαίνει ότι προτίθεται να συζητήσει οτιδήποτε περισσότερο από το μόνο ζήτημα το οποίο αναγνωρίζουμε ως εκκρεμότητα και αυτό δεν είναι άλλο από τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο».

Η Τουρκία, ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης, «όπως συνηθίζει να κάνει, μπορεί να ρίχνει στο τραπέζι και άλλα ζητήματα, τα οποία όμως είναι σαφές ότι έχουν επιλυθεί κατά το παρελθόν, στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών. Και θέματα που έχουν επιλυθεί μέσω διεθνών συνθηκών δεν μπορεί να τίθενται προς διαπραγμάτευση.

Επιτέλους λοιπόν, ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να αντιληφθεί ότι μια γόνιμη και παραγωγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς προκλήσεις, απειλές, εθνικιστικές κορώνες, θα είναι προς όφελος και της Τουρκίας, σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που η οικονομία της καταρρέει. Καλόπιστος διάλογος με ταυτόχρονες απειλές δεν είναι διάλογος».

Υπενθύμισε δε ότι «το Μάρτιο είναι προγραμματισμένη η σημαντική Σύνοδος Κορυφής η οποία θα αξιολογήσει τη συνολική στάση της Άγκυρας, η οποία καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στη συμπεριφορά της.  Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι η Άγκυρα δεν προσέρχεται προσχηματικά στο διάλογο».