Οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να απελευθερώσει αμέσως τον Οσμάν Καβαλά

Τι αναφέρει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις για τις «απατηλές κατηγορίες σε βάρος του Καβαλά» από την Κυβέρνηση Ερντογάν

Η διπλωματία των ΗΠΑ κάλεσε την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021 την Τουρκία να «απελευθερώσει αμέσως» τον επιχειρηματία και ανθρωπιστή, γνωστό για τις κοινωνικές του δράσεις, Οσμάν Καβαλά, τον οποίο βαρύνουν κατά την άποψη της Ουάσινγκτον ψευδείς κατηγορίες οι οποίες σχετίζονται με το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013.

«Οι απατηλές κατηγορίες σε βάρος του Καβαλά, η συνεχιζόμενη φυλάκισή του και οι επανειλημμένες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δίκης του, κυρίως εξαιτίας της συγχώνευσης των υποθέσεων σε βάρος του, υπονομεύουν την τήρηση του κράτους του δικαίου και τη δημοκρατία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, σε δελτίο Τύπου το οποίο δημοσιοποίησε.

«Προτρέπουμε την Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να εγγυηθεί τη δίκαιη, διαφανή και ταχεία επίλυση της υπόθεσης αυτής συμμορφούμενη προς τη νομοθεσία της και τις διεθνείς υποχρεώσεις της», πρόσθεσε ο κ. Πράις.

Σημειώνεται, δε, ότι ο Αμερικανός ερευνητής, Χένρι Μπάρκι δικάζεται επίσης ερήμην για την υποτιθέμενη εμπλοκή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Στο κατηγορητήριο, περιγράφεται ως «συνεργάτης» του Καβαλά.

Ο Νεντ Πράις εξέφρασε την «ανησυχία» της Κυβέρνησης του Δημοκρατικού προέδρου, Τζο Μπάιντεν για το γεγονός πως αυτός ο Αμερικανός πολίτης «συμπεριλήφθηκε» σε «αδικαιολόγητες δικαστικές διαδικασίες».

«Θεωρούμε ότι οι κατηγορίες εναντίον του Δρ. Μπάρκι είναι ανυπόστατες και καλούμε την Τουρκία να επιλύσει την υπόθεσή του κατά τρόπο δίκαιο, διαφανή και ταχύ», επέμεινε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

*Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ