Μακάριος Λαζαρίδης: Έμπρακτο το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για τον αγροτικό κόσμο

Συνάντηση του βουλευτή Καβάλας της ΝΔ με το προεδρείο της Ένωσης Αγροτών Συνεταιρισμένων (ΕΑΣ) Καβάλας

Τη διαβεβαίωση ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί σταθερή προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, επανέλαβε ο Βουλευτής ΠΕ Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης στο προεδρείο της Ένωσης Αγροτών Συνεταιρισμένων (ΕΑΣ) Καβάλας, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στα γραφεία της Ένωσης.

Ο κ. Λαζαρίδης άκουσε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς των εκπροσώπων των αγροτών, οι οποίοι του περιέγραψαν τις ιδιαιτερότητες που αντιμετώπισαν τον τελευταίο χρόνο, επηρεασμένοι κι αυτοί από τις συνέπειες της πανδημίας.

Παράλληλα, συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών για τη στήριξη των «πληγέντων» παραγωγών, με χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως οι έκτακτοι πόροι των 350.000.000 ευρώ και πλέον,  το πλαίσιο των deminimis αποζημιώσεων και η Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Ο κ. Λαζαρίδης υπενθύμισε και μια σειρά άλλων μέτρων που έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση για τους αγρότες, όπως:

  • Η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για τη δημιουργία των αναγκαίων χρηματοδοτικών εργαλείων.
  • Η νομοθετική βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας των Αγροτικών Συνεταιρισμών.
  • Η επανεκκίνηση των εργασιών για τον αναδασμό στην Δημοτική Ενότητα Φιλίππων.
  • Η πάταξη δια νόμου του φαινομένου των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στον αγροτικό τομέα.
  • Η νομοθετική παρέμβαση για να δοθούν κίνητρα στους άνεργους της χώρας να εργαστούν στον αγροτικό τομέα χωρίς να χάνουν το επίδομα ανεργίας, αλλά και σε συνταξιούχους χωρίς να χάνεται το ποσοστό της σύνταξής τους.
  • Η προστασία της ευζωίας των παραγωγικών ζώων, μέσω κατατεθειμένου νομοσχεδίου στη Βουλή.
  • Η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου να επιταχυνθεί η καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες.
  • Η παροχή νομικής προστασίας των ελληνικών προϊόντων που αντιμετώπισαν ζητήματα ονομασίας προέλευσης ανά τον κόσμο.

Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης, αποτυπώνουν το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον αγροτικό κόσμο και τη φιλοδοξία της για την θετική ανταπόκρισή του στις προκλήσεις του μέλλοντος.