Δήμος Καβάλας: Διαπαραταξιακή Επιτροπή για το πρώην στρατόπεδο Ασημακοπούλου

Ποιος θα είναι ο ρόλος της, ποιοι θα συμμετέχουν - Η πρόταση Δράκου-Πασχαλίδη που φαίνεται να πέφτει στο «κενό»

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας 19 Απριλίου 2021 συζητήθηκε, μετά από αίτημα της παράταξης «Ανάσα για τον Δήμο», το θέμα της Δομής των προσφύγων-μεταναστών που είναι εγκατεστημένη στο πρώην στρατόπεδο Ασημακοπούλου, στο Περιγιάλι [διαβάστε το αίτημα της παράταξης της τ. Δημάρχου πατώντας εδώ].

Αφορμή για τη συζήτηση υπήρξαν τόσο η «έξαρση» κρουσμάτων κορονοϊού εντός της Δομής όσο και η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη ότι το Camp θα μπορούσε να απομακρυνθεί από το Ασημακοπούλου «εφόσον υπάρξει πρόταση από την τοπική κοινωνία για μετεγκατάστασή του σε άλλο σημείο».

Μετά τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων –στο ίδιο μήκος κύματος περίπου– συμφωνήθηκε η συγκρότηση Διαπαραταξιακής Επιτροπής που θα έχει διττό ρόλο:

  1. να αξιώσει από την Κυβέρνηση την απομάκρυνση των προσφύγων-μεταναστών από το πρώην στρατόπεδο και
  2. να επαναφέρει και να προωθήσει το πάγιο αίτημα της καβαλιώτικης κοινωνίας που δεν είναι άλλο από την παραχώρηση της έκτασης του Ασημακοπούλου από τις Ένοπλες Δυνάμεις στον Δήμο Καβάλας προς όφελος της πόλης και των δημοτών της.

Κατά τη συζήτηση που έγινε την περασμένη Δευτέρα, επισημάνθηκε από τους περισσότερους αφενός η παλαιότερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που «μιλούσε» για αποχώρηση των προσφύγων-μεταναστών και το «άδειασμα» της Δομής μέχρι το τέλος του 2020 και αφετέρου η «ευτυχής συγκυρία» να βρίσκεται στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο Καβαλιώτης βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Στη Διαπαραταξιακή Επιτροπή θα συμμετέχουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Λεωνίδας Παππάς [Σύγχρονος Δήμος], Αναστασία Ιωσηφίδου [Ανάσα για τον Δήμο] και Σωτήρης Σωτηριάδης [Συμπαράταξη Πολιτών]. Οι πρώτες κινήσεις της Επιτροπής θα γνωστοποιηθούν σύντομα, με την πραγματοποίηση της πρώτης της συνεδρίασης.

Να σημειωθεί ότι στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της ΔΕΕΠ Νέας Δημοκρατίας Καβάλας Μπάμπης Δράκος γνωστοποίησε στο Σώμα ότι, κατόπιν συνεργασίας που είχε με τον βουλευτή Γιάννη Πασχαλίδη, προτείνεται ως χώρος για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων-μεταναστών το παλιό εργοστάσιο του «Ξιφία» στον Δήμο Νέστου, πρόταση που ωστόσο φέρεται σε πρώτη φάση να απορρίπτει ο Δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης, χαρακτηρίζοντάς την «ανέφικτη».