Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας για Δομή Ασημακοπούλου: Νά γιατί διαφώνησε η Συμπαράταξη Πολιτών

Θετική επί της αρχής η δημοτική παράταξη, αλλά...

Το απόγευμα της Πέμπτης 22 Απριλίου 2021 συνεχίστηκε η 9η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας που είχε διακοπεί την περασμένη Δευτέρα λόγω παρέλευσης του ωραρίου [αυτό έγινε στις 2 μετά τα… μεσάνυχτα!].

Ανάμεσα στα έκτακτα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η κατάσταση στα Πετρέλαια της Καβάλας [διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ] αλλά και η λήψη απόφασης για τη μετεγκατάσταση της προσφυγικής-μεταναστευτικής Δομής του πρώην στρατοπέδου Ασημακοπούλου στο Περιγιάλι, θέμα που εισήχθη κατόπιν εισήγησης της παράταξης «Ανάσα για τον Δήμο».

Η Συμπαράταξη Πολιτών καταψήφισε το τελικό κείμενο της απόφασης όπως διαμορφώθηκε και σε ανακοίνωσή της διευκρινίζει το γιατί. Διαβάστε το σκεπτικό των συμβούλων της παράταξης:

Εχθροί μας δεν είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αλλά αυτοί που τους δημιουργούν…

«Η ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο πρώην στρατόπεδο Ασημακοπούλου(Περιγιάλι) ξεκίνησε να λειτουργεί επί διοίκησης Δήμητρας Τσανάκα το 2017. Τότε ο δήμος Καβάλας μαζί με την πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας ανέλαβαν με αίσθημα αλληλεγγύης και ευθύνης την αντιμετώπιση ενός ανθρωπιστικού ζητήματος σε μια δύσκολη περίοδο για την χώρα μας λόγω των πολύ μεγάλων προσφυγικών ροών από την Τουρκία. Άλλωστε η περιοχή της Καβάλας και οι άνθρωποί της γνωρίζουν πολύ καλά από προσφυγιά.

Από την πρώτη στιγμή ως Συμπαράταξη Πολιτών ήμασταν υπέρ της δημιουργίας μιας ανοιχτής δομής φιλοξενίας με προσωρινό χαρακτήρα ώστε να μην οδηγηθούμε στη δημιουργία ενός γκέτο το οποίο θα είχε αρνητικές συνέπειες και στους πρόσφυγες αλλά και στην τοπική κοινωνία. Εδώ να αναφέρουμε ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα άλλαζε ο πληθυσμός των προσφύγων εντός της δομής είτε γιατί μετακινούνταν σε άλλες δομές είτε γιατί επανασυνδέονταν με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους σε χώρες της Ευρώπης είτε γιατί νοίκιαζαν διαμερίσματα εντός του δήμου Καβάλας. Με τον τρόπο αυτό αποφεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό η δημιουργία γκέτο αλλά σε αυτό συνετέλεσαν και διάφορες ενταξιακές δράσεις των προσφύγων από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και των εργαζομένων του σε συνεργασία με φορείς της Καβάλας.

Από το 2017 μέχρι και σήμερα πάγια θέση της Συμπαράταξης Πολιτών είναι η αξιοποίηση προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (π.χ. το HELIOS) τα οποία στηρίζουν την ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων στην ελληνική κοινωνία και υποστηρίζουν τις ανάγκες στέγασης των ανθρώπων αυτών. Παράλληλα όμως να υπάρχει και κατανομή των προσφύγων σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα(πλην της Θράκης) ώστε η κάθε περιοχή να φιλοξενεί συγκεκριμένο αριθμό που της αναλογεί.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κατά τη συζήτηση του έκτακτου θέματος περί απομάκρυνσης–μετεγκατάστασης της δομής προσφύγων – μεταναστών από το πρώην στρατόπεδο Ασημακοπούλου η δημοτική μας παράταξη πρότεινε να προστεθούν στο κείμενο της απόφασης τα εξής:

  • «τη μετεγκατάστασή τους σε χώρο που να διασφαλίζει απόλυτα ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και την ενσωμάτωση τους στην τοπική κοινωνία. Παράλληλα να αξιοποιηθούν και προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (π.χ. το HELIOS) τα οποία στηρίζουν την ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων στην ελληνική κοινωνία και υποστηρίζουν τις ανάγκες στέγασης των ανθρώπων αυτών.» Έγινε αποδεκτή μόνο η φράση «τη μετεγκατάστασή τους σε χώρο που να διασφαλίζει απόλυτα ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης» και όχι το υπόλοιπο κομμάτι που κατά την άποψή μας συνδέεται άμεσα και με την κοινωνική διάσταση του προσφυγικού ζητήματος. Δεν αρκεί απλά να ζητάς να απομακρυνθούν ή να μετεγκατασταθούν κάποιοι άνθρωποι χωρίς να διασφαλίζεις συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
  • Σε ότι αφορά την αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων της περιοχής Περιγιαλίου προτείναμε να προστεθεί όπως και έγινε «η άμεση επιστροφή εξ ολοκλήρου των στρατοπέδων (Κοτσάλου και Ασημακοπούλου) στο δήμο Καβάλας από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας».

Η δημοτική μας παράταξη είναι θετική επί της αρχής ως προς την απομάκρυνση-μετεγκατάσταση των προσφύγων–μεταναστών αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως αναφέρουμε παραπάνω. Από τη στιγμή που οι περισσότερες δημοτικές παρατάξεις δεν συμφώνησαν με την προσθήκη της λέξης «ενσωμάτωση» εμείς -για το λόγο αυτό και μόνο- ψηφίσαμε αρνητικά. Για κάποιους μπορεί να είναι απλά μία λέξη. Για εμάς είναι η ουσία.

Το προσφυγικό ζήτημα και η επίλυσή του δεν άπτεται των υποχρεώσεων του δήμου Καβάλας αλλά των κυβερνήσεων τόσο σε Ευρώπη όσο και παγκοσμίως. Ξέρουμε πολύ καλά τις αιτίες που οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις πατρίδες και τα νοικοκυριά τους. Οι πόλεμοι των «μεγάλων» δυνάμεων, η φτώχεια, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η δυστυχία, η ανεργία και τα αντιδημοκρατικά καθεστώτα οδηγούν στη μετανάστευση και την προσφυγιά.

Εχθροί μας δεν είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αλλά αυτοί που τους δημιουργούν».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Άρης Βέρρος
Νίκος Μουρτασάγας
Σωτήρης Σωτηριάδης