Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας είπε «όχι» σε ψήφισμα για τα εργασιακά θέματα στην πρώην ΒΦΛ

Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση να εκδοθεί ψήφισμα συμπαράστασης στους «133» που κινδυνεύουν με απόλυση - Ποιοι διαφώνησαν και γιατί

Στη συνεδρίαση της Τρίτης 15 Ιουνίου 2021 «μπήκε» ως έκτακτο προς συζήτηση θέμα η έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης στους 133 εργαζόμενους-μέλη του Σωματείου Εργαζομένων στην πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων που κινδυνεύουν με μαζική απόλυση από το εργοστάσιο της Νέας Καρβάλης.

Το θέμα εισήχθη κατόπιν αιτήματος του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστου Ποτόλια ο οποίος ζήτησε από το Σώμα να πάρει θέση υπέρ των εργαζομένων «χωρίς μισόλογα και ναι μεν αλλά» [διαβάστε την πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε ο κ. Ποτόλιας πατώντας εδώ].

Αρχικά, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Πεφάνης ζήτησε από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να τοποθετηθούν ως προς το εάν συμφωνούν να εισαχθεί το θέμα ως έκτακτο προς συζήτηση.

Ο Δήμαρχος Καβάλας σημείωσε ότι «παρακολουθεί» τις εξελίξεις στην πρώην ΒΦΛ και αναφέρθηκε στην πρόσφατη δέσμευση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος, μετά από συνάντηση που είχε στην Αθήνα με εκπροσώπους των «133», δεσμεύτηκε ότι θα απευθυνθεί στη Διοίκηση των Λιπασμάτων με στόχο οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν άμεσα στις θέσεις εργασίας τους.

Ο κ. Μουριάδης γνωστοποίησε στο Σώμα ότι έχει ήδη στείλει επιστολή στον κ. Χατζηδάκη, εκθέτοντάς του σειρά ζητημάτων που εγείρονται από τις ενδεχόμενες μαζικές απολύσεις εργαζομένων στην πρώην ΒΦΛ και ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να περιμένει, να μην εκδώσει δηλαδή κάποιο ψήφισμα που μπορεί να «δυναμιτίσει» περισσότερο την κατάσταση, και να συζητήσει το θέμα εν ευθέτω χρόνω.

Εκπροσωπώντας την παράταξη της Δήμητρας Τσανάκα, ο πρώην Αντιδήμαρχος Ηλίας Καλανταρίδης ήταν επίσης αρνητικός στο ψήφισμα Ποτόλια, επισημαίνοντας ότι η πολιτική «χροιά» του κειμένου ξεπερνά τις αρμοδιότητες ενός Δημοτικού Συμβουλίου.

Αρνητικός στην έκδοση ψηφίσματος ήταν και ο Μάκης Παπαδόπουλος ο οποίος έκανε λόγο για ένα ζήτημα που διχάζει την κοινωνία της Καβάλας, υπογραμμίζοντας ότι στο εξής το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας θα πρέπει να προβαίνει σε αντίστοιχες ενέργειες μόνο για ζητήματα «που μας ενώνουν».

Με την αρνητική ψήφο των τριών επικεφαλής, κατέστη από νωρίς σαφές ότι το θέμα δεν επρόκειτο να συζητηθεί αφού δεν είχε εξασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία, ωστόσο η συζήτηση συνεχίστηκε για αρκετή ώρα με τους υπόλοιπους επικεφαλής αλλά και αρκετούς δημοτικούς συμβούλους να παίρνουν τον λόγο.

Μεταξύ άλλων, ο Σωτήρης Λαζαρίδης [Ο Τόπος της Ζωής μας] σημείωσε ότι θα ήταν θετικός στο να συζητηθεί το εργασιακό θέμα στα Λιπάσματα της Καβάλας, αρκεί να τηρηθεί η διαδικασία που είχε εφαρμοστεί στο αντίστοιχο θέμα των Πετρελαίων, δηλαδή, να είναι «παρών» τόσο η πλευρά της εργοδοσίας όσο και η πλευρά των υπόλοιπων εργαζομένων του εργοστασίου, με τον Γιώργο Γραμμένο [Ανάσα για τον Δήμο] να συμφωνεί με τη θέση αυτή.

Η Μαρία Φραντζεσκάκη δήλωσε κάθετα αντίθετη στο να συζητηθεί το θέμα, δηλώνοντας πως οι μέχρι τώρα αναφορές των περισσότερων για το θέμα είναι μονομερείς, αφού ποτέ δεν λαμβάνονται υπόψιν οι εκατοντάδες εργαζόμενοι που είναι «μέσα» στο εργοστάσιο και παλεύουν για να το κρατήσουν όρθιο.

Με αφορμή το θέμα των εργαζομένων της πρώην ΒΦΛ, αρκετή συζήτηση έγινε και για την πολιτική «ταυτότητα» των δημοτικών συμβούλων, με αρκετούς να δηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους προς το πρόσωπο του Χρήστου Ποτόλια ο οποίος, αν και εκφράζει τις πολιτικές θέσεις του ΚΚΕ, εντούτοις «ψέγει» τους υπολοίπους για το ότι εκφράζουν στο Σώμα τις θέσεις άλλων κομμάτων.

Μετά από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για απόσυρση του θέματος, ο κ. Ποτόλιας αποχώρησε από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ζητώντας μάλιστα εμφατικά από τον γραμματέα του οργάνου αυτό «να καταγραφεί στα πρακτικά».