Περιοδεία Μητσοτάκη-Σακελλαροπούλου: Για πρώτη φορά κοινή επίσκεψη Πρωθυπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας στην ΑΜ-Θ [βίντεο, φωτογραφίες]

Κοινή επίσκεψη στη Δράμα για τα Ελευθέρια της πόλης, συνοδεία των Υπουργών κ. κ. Παναγιωτόπουλου και Πέτσα-Επίσκεψη του Πρωθυπουργού της χώρας στη Φάρμα Μουσθένης στο Παγγαίο και στην Ξάνθη

Παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021 στην πόλη της Δράμας οι εκδηλώσεις για την 108η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής.

Η κ. Σακελλαροπούλου παρακολούθησε αρχικά την επίσημη Δοξολογία στον ιερό μητροπολιτικό ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος.

Σε δηλώσεις της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «γιορτάζουμε σήμερα την επέτειο της απελευθέρωσης της μαρτυρικής Δράμας από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής. Γιορτάζουμε το σθένος και το υψηλό φρόνημα του ντόπιου πληθυσμού που, παρά τα δεινά αιώνων, δεν ξέχασε ποτέ την ιστορία του και δεν απεμπόλησε την ταυτότητά του».

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος, ενώ στις εκδηλώσεις παρέστησαν ακόμα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.

Μετά τη Δοξολογία, ο Μητροπολίτης Δράμας ξενάγησε την κ. Σακελλαροπούλου και τον κ. Μητσοτάκη στον ιστορικό ναό της παλιάς Μητρόπολης, που χτίστηκε το 1830. Ο ιστορικός αυτός ναός αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την απελευθέρωση της πόλης το 1913, καθώς εκεί μέσα είχε βρει καταφύγιο η χριστιανική κοινότητα της πόλης υπό το φόβο ότι οι σφαγές των βουλγαρικών στρατευμάτων θα επεκταθούν μετά το Δοξάτο και στη Δράμα.

Στη συνέχεια, η κ. Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων όπου και εψάλη επιμνημόσυνη δέηση. Η Πρόεδρος έτυχε θερμής υποδοχής από τον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Αμέσως μετά μετέβη στο κατάφυτο πάρκο των πηγών της Αγίας Βαρβάρας για να επισκεφθεί την οικεία Αναστασιάδη. Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα διατηρητέα κτίσματα της πόλης που αγοράστηκε από την ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ και ξεκίνησε την εκ βάθρων αποκατάσταση του μαρμάρινου αρχοντικού.

Ο Πρωθυπουργός από την πλευρά του επισκέφτηκε τη σχολική μονάδα, στον Δήμο Παρανεστίου, που δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές του να κάνουν ηλιακές παρατηρήσεις και παρατηρήσεις άστρων.

Φώτο: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού-Δημήτρης Παπαμήτσος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «μοναδικό και πρωτότυπο» το εκπαιδευτικό έργο που γίνεται στο Γυμνάσιο Νικηφόρου, το οποίο διαθέτει αστρονομικό παρατηρητήριο, υπαίθριο εργαστήριο φυσικής και πάρκο ηλιακών ρολογιών, δεχόμενο επισκέψεις από μαθητές από όλη τη χώρα, ενώ συνομίλησε με τον εμπνευστή του εγχειρήματος, καθηγητή Φυσικής, Μιχάλη Δογραματζίδη, ο οποίος έχει καταγωγή από το χωριό και υπηρετεί στο τοπικό σχολείο από το 2009.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε μια πρότυπη μονάδα παραγωγής αιγοπροβάτων στους πρόποδες του Παγγαίου, τη Φάρμα Μουσθένης, η οποία τηρεί όλες τις προδιαγραφές της Εθνικής και Κοινοτικής νομοθεσίας, παράγει γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα και τα διαθέτει στην τοπική αγορά της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Φώτο: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού-Δημήτρης Παπαμήτσος

Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκε η οικογένεια Αδαλιάλη, στην οποία ανήκει η φάρμα και στη συνέχεια τον ξενάγησε στις εγκαταστάσεις ο Απόστολος Αδαλιάλης, ο οποίος είναι νέος παραγωγός που συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση. Αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης αναχώρησε για την Ξάνθη.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές Καβάλας της ΝΔ Γιάννης Πασχαλίδης και Μακάριος Λαζαρίδης και ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος.

Δείτε βίντεο από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην ΑΜ-Θ

*Φωτογραφίες: kavalapost.gr-Θανάσης Σοφιανός **Κείμενο: Με πληροφορίες από το ekirikas.com