Η υπόθεση Οσμάν Καβαλά και το βασίλειο του τρόμου στην Τουρκία-Inside Story [μέρος δεύτερο]

Την 1η Ιουλίου 2021 ο Οσμάν Καβαλά έκλεισε 44 μήνες στη φυλακή και τον Νοέμβριο 4 χρόνια. Στο μεταξύ εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για πολιτικούς λόγους...

Την 1η Ιουλίου 2021 ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βαθύπλουτος επιχειρηματίας, Οσμάν Καβάλα έκλεισε 44 μήνες στη φυλακή. Κατηγορείται πως ήταν ο εγκέφαλος που οργάνωσε τις διαδηλώσεις του Γκεζί το 2013, αλλά και το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Το καθεστώς Έρντογαν δεν κατορθώνει πια ούτε να προσποιηθεί πως είναι «δημοκρατία». Σήμερα οι μέρες που έχει παραμείνει στη φυλακή ο Οσμάν Καβάλα είναι 1.339.

Αλέξανδρος Μασσαβέτας

Αθώωση, ΕΔΕ κατά των δικαστών και «κατασκοπεία»

Το δικαστήριο δεν συμμορφώθηκε άμεσα. Εξέδωσε όμως, στις 18 Φεβρουαρίου 2020, αθωωτική απόφαση για τους κατηγορουμένους στην υπόθεση Γκεζί. Στο αιτιολογικό της σημειωνόταν πως δεν υπήρχε επάρκεια νόμιμων αποδεικτικών μέσων που να δικαιολογούν την καταδίκη τους. «Δεν ελπίζαμε σε αθωωτική απόφαση» λέει η Γκιουνάλ. «Όλα τα αιτήματα που είχαν υποβάλει οι δικηγόροι μας είχαν απορριφθεί και και η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη.»

Πολλά περιθώρια αισιοδοξίας δεν άφηνε και το γεγονός πως, μετά τις εκτεταμένες εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, το καθεστώς ελέγχει απολύτως την δικαιοσύνη. «Πολλοί δικαστές είναι νεαρότατης ηλικίας, καθώς το σώμα στελεχώθηκε τάχιστα με yes men προσκείμενους στο κυβερνών κόμμα» λέει η Γκιουνάλ.

Ο προεδρεύων του κακουργιοδικείου Μεμέτ Γκαλίπ Περκ υπήρξε είρων απέναντι στον Καβάλα. «Γύρισε και τον ρώτησε “Γερμανοί, Αμερικανοί παίρνουν από εσάς πληροφορίες σχετικά με το Γκεζί. Μα ποιος είστε για να σας ζητούν πληροφορίες; Αντιπρόσωπός τους είστε;”». Η ερώτηση απηχεί την τόσο εδραιωμένη δυστυχώς στην τουρκική κοινωνία θέση, πως όποιος έχει κοινωνικές επαφές με διπλωμάτες και όποιος μιλά σε ξένους, είτε διπλωμάτες είτε ανταποκριτές, για τα πράγματα της χώρας, «πρέπει» να είναι πράκτορας Hakimden Osman Kavala’ya: Siz kimsiniz de sizden bilgi istiyorlar? | Veryansin TV.

Υπό την προεδρία του, ωστόσο, το κακουργιοδικείο αθώωσε τον Καβάλα. Η αντίθεση των αρχών ήταν άμεση. Εντός ωρών, ο Καβάλα συνελήφθη εκ νέου, προτού προλάβει να βγει από την φυλακή, με την κατηγορία της οργάνωσης του πραξικοπήματος. Την επομένη, ο ίδιος ο Έρντογαν προέβη, σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, σε δηλώσεις ιδιαίτερα αποκαλυπτικές για την οπτική του, τους στόχους του και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πολιτική ζωή στην χώρα:

«Οι χθεσινές εξελίξεις [η αθώωση του Καβάλα και των συγκατηγορουμένων του] μας θύμισαν για μία ακόμη φορά τα γεγονότα του Γκεζί. Τα γεγονότα που ξεκίνησαν στο πάρκο Γκεζί του Τάκσιμ γρήγορα διογκώθηκαν και έλαβαν χαρακτήρα στάσης πολιτών κατά του κράτους και του έθνους. Όπως ακριβώς τα στρατιωτικά πραξικοπήματα και διαγγέλματα, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, η απόπειρα πραξικοπήματος του FETÖ [Γκιουλενιστών], πρόκειται για ύπουλη επίθεση με στόχο το κράτος και το έθνος.» Ήδη όσο μαίνονταν τα γεγονότα το 2013, ο Έρντογαν τα είχε χαρακτηρίσει «πραξικόπημα μη στρατιωτικό, αλλά πολιτικό».

Στις ίδιες δηλώσεις τον Φεβρουάριο του 2020, ισχυρίσθηκεErdoğan’dan flaş ‘Osman Kavala’ açıklaması | Sözcü πως το Γκεζί «δεν ήταν μια αθώα εξέγερση, καθώς πίσω της βρίσκονται κάτι τύποι σαν τον Σόρος που αναστατώνουν τα κράτη. Εκείνου ο αντιπρόσωπος ήταν μέσα και χθες προσπάθησαν, με έναν ελιγμό, να τον βγάλουν έξω.» Στην συνέχεια, δήλωσε πως η νέα απόφαση σύλληψης του Καβάλα «πρέπει να γίνει σεβαστή».

Αν οι ευθείες και δημόσιες παρεμβάσεις του Έρντογαν στην υπόθεση δεν θεωρηθούν επαρκής απόδειξη πως η δικαιοσύνη ακολουθεί τις εντολές του, η περιπέτεια των δικαστών που έλαβαν την αθωωτική απόφαση δεν αφήνει καμμία αμφιβολία για τον απόλυτο ξεπεσμό της. Λίγο μετά τις δηλώσεις του Έρντογαν, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων διέταξεHSK, Gezi davasında beraat kararı veren mahkeme heyetine inceleme başlattı | euronews. ένορκη διοικητική εξέταση εναντίον τους! Παράλληλα, ο φιλοκυβερνητικός τύπος άρχισε να στοχοποιεί Aklınız ve gözünüz hazırsa başlayalım | Cumhuriyet συστηματικά τον Μεμέτ Γκαλίπ Περκ, πως δήθεν διατηρούσε σχέσεις με γνωστούς Γκιουλενιστές τρομοκράτες. Και ναι μεν η ΕΔΕ δεν κατέληξε σε επιβολή ποινών κατά των δικαστών, το μήνυμα όμως προς το δικαστικό σώμα υπήρξε σαφές.

«Σύμφωνα με πρόσφατες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που πέρασε η κυβέρνηση Έρντογαν, η προσωρινή κράτηση για συγκεκριμένο αδίκημα δεν μπορεί να παραταθεί πέραν των δύο ετών» σημειώνει η Γκιουνάλ. «Έτσι, οι αρχές δεν μπορούσαν να παρατείνουν τις δίκες βάσει του άρθρου 312 (Γκεζί) ή του 309 (πραξικόπημα). Ταυτόχρονα, η απόφαση του ΕΔΔΑ κάλυπτε και τις δύο αυτές περιπτώσεις. Προκειμένου να παρακάμψουν και την νομοθεσία περί προσωπικής κράτησης και την απόφαση του ΕΔΔΑ, οι αρχές τον παρέπεμψαν σε δίκη με νέα κατηγορία, εκείνη της κατασκοπείας, κατά το άρθρο 328 του Ποινικού Κώδικα.»

328 (1) Όποιος αποκτά πληροφορία η οποία, λόγω της φύσεώς της, πρέπει να παραμείνει κρυφή για λόγους σχετικούς με την ασφάλεια ή την εσωτερική ή εξωτερική πολιτική και τα συμφέροντα του Κράτους, με σκοπό την πολιτική η στρατιωτική κατασκοπεία, τιμωρείται με φυλάκιση από δεκαπέντε ως είκοσι έτη.

«Διάλεξαν την κατηγορία της κατασκοπείας ακριβώς επειδή είναι πολύ ασαφής, ενώ μπορούν να επικαλεσθούν δήθεν καταστροφή των αποδείξεων από τον φερόμενο ως κατάσκοπο» λέει η Γκιουνάλ. «Είναι μια βολική κατηγορία – την ίδια εκτόξευσανΤζαν Ντουντάρ: Ο δημοσιογράφος που ο Έρντογαν αποκαλεί τρομοκράτη, θυμίζω, και κατά του Τζαν Ντιουντάρ, για τις αποκαλύψεις του σχετικά με την μεταφορά όπλων από την ΜΙΤ στους τζιχαντιστές της Συρίας. Οι αρχές δεν προσκόμισαν κανένα έγγραφο που να δημιουργεί υπόνοιες παρόμοιας δράσης του Καβάλα.»

Η μόνη «απόδειξη» που επικαλούνται οι αρχές είναι πως ο Καβάλα χαιρέτισε, σε ένα εστιατόριο, τον Χένρι Μπάρκι, Αμερικανό πανεπιστημιακό σεφαρδιτικής (ισπανοεβραϊκής) καταγωγής που γεννήθηκε στην Πόλη. Οι τουρκικές αρχές επιμένουνTurkish court OKs indictment of 2 men in FETO probe | Anadolu Agency πως ο Μπάρκι, που βρισκόταν στην Πόλη το βράδυ της απόπειρας πραξικοπήματος, είναι πράκτορας της CIA. Ο αντιπολιτευόμενος τύπος, ωστόσο, σημειώνειAccused expert Henri J. Barkey was actually invited to İstanbul by officials | Birgün πως ήταν οι τουρκικές αρχές που τον είχαν προσκαλέσει, προκειμένου να συμμετάσχει σε ημερίδα που φιλοκυβερνητικοί είχαν οργανώσει στην Πρίγκιπο.

Ο Καβάλα, στο μεταξύ, προσέφυγε τον Δεκέμβριο του 2017 στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την παραβίαση των κατοχυρωμένων στο Σύνταγμα ατομικών του δικαιωμάτων, συνεπεία της παράτασης της προσωρινής κράτησής του. Τον Μάιο του 2019, και ενώ στο μεταξύ είχαν αλλάξει οι εναντίον του κατηγορίες σε κατασκοπεία, η ολομέλεια του Συνταγματικού Δικαστηρίου έκρινε πως δεν συντρέχει τέτοια παραβίαση. Στην απόφαση πλειοψήφησαν οκτώ από τα δεκαπέντε μέλη της ολομέλειας.

Έκαναν μάλιστα λόγο για «κάποιες δράσεις που στήριξε και χρηματοδότησε ο προσφεύγων και που ταυτίζονται με την ιδεολογία της τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ» και οι οποίες «συνδέονται με το αδίκημα της κατασκοπείας.» Με άλλα λόγια, οι πολιτιστικές δραστηριότητες της Anadolu Kültür στις κουρδικές περιοχές και οι θέσεις της περί διαλόγου, ειρήνευσης και σεβασμού της πολιτισμικής διαφορετικότητας παρουσιάζονται από το Συνταγματικό Δικαστήριο ως απολογητισμός της τρομοκρατικής δράσης του ΡΚΚ! Η φράση αυτή απηχεί το μίσος εναντίον του Καβάλα του τουρκικού «βαθέος κράτους», των δυνάμεων ασφαλείας και των παραστρατιωτικών σωμάτων, για τις δράσεις της Anadolu Kültür στο αρμενικό και το κουρδικό.

Μεταξύ των επτά μελών της μειοψηφίας, όμως, συμπεριελήφθησαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του δικαστηρίου. Η μειοψηφία έκρινε πως τα δικαιώματα του Καβάλα παραβιάσθηκαν, καθώς συμπλήρωνε ήδη δύο έτη και δέκα μήνες στην φυλακή. Έκριναν πως δεν συνέτρεχαν επαρκείς λόγοι για την κράτηση του Καβάλα, ενώ ο πρόεδρος σημείωνε: «Τόσο στην απόφαση κράτησης όσο και στο κατηγορητήριο, εκκινώντας από υποθέσεις, αφηρημένοι ισχυρισμοί παρουσιάζονται ως γεγονότα που δήθεν αποδεικνύουν την τέλεση του φερόμενου εγκλήματος.»

Ο πρόεδρος τόνισεAYM Başkanı Arslan dahil 7 üyeden Kavala kararına muhalefet şerhi: Hakları ihlal edildi | euronews. ότι πουθενά δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στο περιεχόμενο των δήθεν συνομιλιών ή συναντήσεων του Καβάλα με τον Μπάρκι και πως στο κατηγορητήριο «δεν αναφέρεται απτή απόδειξη, αλλά ούτε καν σοβαρή υπόνοια πως ο προσφεύγων τέλεσε το αδίκημα της κατασκοπείας.» Ο επίσης μειοψηφών αντιπρόεδρος τόνισε πως για την στοιχειοθέτηση του εγκλήματος της κατασκοπείας «απαιτείται πρωτίστως έγγραφο που να αναγνωρίζεται ως κρατικό μυστικό και προσπάθεια του δράστη να το αποκτήσει.» Όπως δε επεσήμανε, στην περίπτωση του Καβάλα δεν γίνεται καμμία αναφορά σε συγκεκριμένο κρατικό έγγραφο που να στοιχειοθετεί το αντικείμενο του εγκλήματος.

Έτσι, παρότι το ανώτατο όριο των δύο ετών προσωρινής κράτησης παρήλθε για την «υπόθεση του πραξικοπήματος», ο Καβάλα παραμένει στην φυλακή υπό προσωρινή κράτηση για το αδίκημα της κατασκοπείας. Η διαδικασία στο ακροατήριο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020. Παράλληλα, το εφετείο ανέτρεψεİstinaf, Gezi Parkı davasında 9 sanık hakkında beraat kararını bozdu | euronews. την αθώωση του Καβάλα και των συγκατηγορουμένων του στην δίκη του Γκεζί, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει εκ νέου η εκδίκαση της ίδιας κατηγορίας.

Οι περισσότεροι των κατηγορουμένων της υπόθεσης Γκεζί είχαν αθωωθεί και το 2015 και το 2019, οπότε δικάζονται για τρίτη φορά κατηγορούμενοι για το αυτό αδίκημα! ΕπανήλθανTurkish court begins retrial of Kavala over 2013 Gezi protest | Al Jazeera εις βάρος του Καβάλα και οι κατηγορίες περί συμμετοχής του στο πραξικόπημα. Η Τουρκία έχει αγνοήσει επανειλημμένες εκκλήσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης που την καλούν να συμμορφωθεί με την σχετική απόφαση του ΕΔΔΑ.

«Οι κατηγορίες αλλάζουν, οι διαδικασίες και οι νόμοι καταστρατηγούνται – πρόκειται για παρωδία δίκης που θυμίζει εκείνες των Ναζί» λέει η Τζενέτογλου. Η διαδικασία στο ακροατήριο υπό το νέο κατηγορητήριο ξεκίνησε στις 18 Δεκεμβρίου 2020 και συνεχίζεται, προκαλώντας την διεθνή κατακραυγήTurkey: 2nd Politically Motivated Trial for Rights Defender | Human Rights Watch. «Με τρόπο κυνικό και κουτοπόνηρο οι τουρκικές αρχές εμπαίζουν το ΕΔΔΑ, τους διεθνείς οργανισμούς και τις ξένες κυβερνήσεις» λέει η Γκιουνάλ. «Είναι προφανές πως οι κατηγορίες περί κατασκοπείας απαγγέλθηκαν προκειμένου να τον κρατήσουν στην φυλακή, ενώ επανήλθαν οι προηγούμενες για τις οποίες αθωώθηκε.»

Τον περασμένο Απρίλιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε πως θα λάβει «κάθε δυνατό μέτρο» προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του Καβάλα. Ο οργανισμός είναι διατεθειμένοςCouncil of Europe ready to use ‘all means’ to secure Kavala’s release | Ahval να προχωρήσει και σε κυρώσεις όπως η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου από την Τουρκία ή και η αποβολή της από τον οργανισμό.

Η εξόντωση του Καβάλα ως παραδειγματισμός και τρομοκράτηση

Η εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης από το καθεστώς, με στόχο την φίμωση των αντιφρονούντων, έχει επισύρει δριμεία κριτικήTurkey: Failure to free Osman Kavala and Selahattin Demirtaş makes mockery of Erdogan’s Human Rights Action Plan | Amnesty International στην Τουρκία και πλήττει την διεθνή εικόνα της. Στην περίπτωση του Ντεμίρτας, ο Έρντογαν κίνησε την δικαιοσύνη εναντίον του καθώς ο χαρισματικός πολιτικός είχε αναδείξει το κουρδικό HDP σε τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, αδιαμφισβήτητο ρυθμιστή των πραγμάτων στις κουρδικές επαρχίες. Ποντάροντας στον κοινωνικό συντηρητισμό και το θρήσκο συναίσθημα των Κούρδων, ο Έρντογαν φιλοδοξεί να «βγάλει από την μέση» τον Ντεμίρτας και το HDP, παρουσιάζοντάς τους ως φερέφωνα της τρομοκρατίας. Στοχεύει, έτσι, να υφαρπάξει τις κουρδικές ψήφους με συνεχείς αναφορές στο Ισλάμ, ως το στοιχείο που ενώνει Τούρκους και Κούρδους σε «κοινό πεπρωμένο».

Πριν λίγες μέρες, μάλιστα, κινητοποιήθηκε η ελεγχόμενη από το καθεστώς δικαιοσύνη προκειμένου να απαγορευθεί η λειτουργία του HDP. Το σχετικό αίτημα υπεβλήθηHDP davası resmen başladı, bundan sonra süreç nasıl işleyecek? | BBC στο Συνταγματικό Δικαστήριο, με την αιτιολογία των δήθεν σχέσεων του κόμματος με το ΡΚΚ. Αξίζει να σημειωθεί πως το κυβερνών ΑΚΡ είχε αντιμετωπίσει τον ίδιο κίνδυνο απαγόρευσής του από το Συνταγματικό Δικαστήριο, το 2008, με την δικαιολογία ότι υπονόμευε το κοσμικό κράτος. Το κόμμα γλίτωσεTurkey’s governing party avoids being shut down for anti-secularism | The Guardian την απαγόρευση για μία ψήφο. Το παρελθόν αυτό κάνει την κίνηση κατά του HDP ακόμη πιο ειδεχθή, ιδίως καθώς ο Έρντογαν και οι ισλαμιστές έπαιζαν για δεκαετίες το χαρτί του θύματος και του κατατρεγμένου από τους στρατιωτικούς και τους κεμαλιστές…

Ο Ντεμίρτας, ωστόσο, είναι πολιτικός αντίπαλος και η εξαφάνισή του, όσο απαράδεκτη είναι για ένα δήθεν δημοκρατικό καθεστώς, έχει προφανή εξήγηση. Ο πόλεμος κατά του Καβάλα, από την άλλη, φαίνεται μια εντελώς παράλογη προσωπική βεντέτα του Έρντογαν. Το εύλογο ερώτημα πολλών παρατηρητών είναι «γιατί η εμμονή του Έρντογαν με τον Καβάλα»; Ο τελευταίος ούτε είχε ούτε έχει πολιτικές φιλοδοξίες ούτε είναι, σαν τον Ντιουντάρ, δημοσιογράφος που αποκαλύπτει τα άπλυτα του καθεστώτος.

«Ο Οσμάν είναι στην φυλακή ακριβώς γιατί είναι ένα σύμβολο» λέει η Κούβαλη. «Είναι μέσα για όλα αυτά που πιστεύει, που είναι τρομερά ενοχλητικά για τον Έρντογαν.» Όσο για την Ντέφνε Γκιουρσόι, «φταίει» ότι ο Καβάλα «έπαιξε» με όλες τις μαύρες σελίδες της τουρκικής ιστορίας και του παρόντος, από την Αρμενική Γενοκτονία ως το κουρδικό. «Γι’ αυτό θέλουν να τον βγάλουν από την μέση» λέει η κριτικός κινηματογράφου. Η Γκιουνάλ αποδίδει το πείσμα των αρχών στο ότι ο Καβάλα είναι η πιο σημαντική σήμερα μορφή της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία. «Φυλακίζοντάς τον, θέλησαν να στείλουν προειδοποίηση σε καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, ακτιβιστές, δημοσιογράφους να “συμμορφωθούν” στην κυβερνητική γραμμή. Το μήνυμα προς όλους είναι σαφές: αν μπορούμε να το κάνουμε στον Καβάλα, σκέψου τι μπορούμε να κάνουμε σε σένα!»

Παράλληλα με την φυλάκιση του Καβάλα, οι αρχές στόχευσανOsman Kavala: Anadolu Kültür, kapatma davasına ‘hukuksuzluğun devamı’ diyerek tepki gösterdi | BBC και την Anadolu Kültür με βροχή προστίμων και αγωγή για το κλείσιμό της από το υπουργείο Εμπορίου. «Το ζητούμενο είναι να δοθεί τέλος στις πολιτιστικές δράσεις μας, καθώς δεν συνάδουν με το όραμα του Έρντογαν» λέει. «Η περιπέτειά του έχει τρομοκρατήσει τον ιδιωτικό τομέα, σε βαθμό που η τράπεζα Garanti μου ζήτησε να κλείσω τους εκεί λογαριασμούς της Anadolu Kültür και να τους μεταφέρω σε άλλη τράπεζα.»

Η Ντέφνε Γκιουρσόι επισημαίνει πως, ενώ το συμβολικό βάρος της σύλληψής του είναι δεδομένο, αυτή είχε, ταυτόχρονα, πρακτικές επιπτώσεις. «Το μήνυμα είναι: μπορούμε να ξεκάνουμε ακόμη και τους δυνατούς και πάμπλουτους. Άλλες οικογένειες της πατροπαράδοτης επιχειρηματικής ελίτ, όπως οι Κοτς που είχαν στηρίξει τους διαδηλωτές του Γκεζί, δεν μπορούν, εδώ και χρόνια, να κερδίσουν κανέναν δημόσιο διαγωνισμό. Τα αποτελέσματα είναι μιλημένα και οι κατακυρώσεις πηγαίνουν σε ομίλους επιχειρηματιών της αυλής του Έρντογαν. Επιθυμεί να εξοβελίσει τους εκκοσμικευμένους επιχειρηματίες του παρελθόντος με ισλαμιστές ή έστω πολιτικά πιστούς νεόπλουτους. Προφανώς η οικονομία δεν λειτουργεί έτσι και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σήμερα.»

Η Τζενέτογλου κάνει λόγο για «ομηρεία» του Καβάλα, που μόνο στόχο έχει «να τρομάξουν όλοι και να σιωπήσουν». «Η σιωπή, έναντι της αδικίας που υφίσταται ο Καβάλα, των οικογενειών εκείνων που παραδοσιακά αναμειγνύονταν στα πολιτιστικά δρώμενα, όπως οι Κοτς και οι Ετζατζήμπασι, είναι εκκωφαντική» λέει. «Δεν έχει υπάρξει η παραμικρή δημόσια δήλωση από τις εταιρείες τους. Θεωρούν πως έτσι προστατεύονται, αλλά το μήνυμα του Έρντογαν προς όλους όσοι δεν συμφωνούν με το όραμά του είναι σαφές: δεν έχετε θέση σε αυτήν την χώρα, φύγετε προτού σας βάλουμε μέσα.»

Ο Καβάλα παραμένει βολικό χαρτί συνωμοσιολογίας για τον Έρντογαν, που φαίνεται πως στριμώχνεται πλέον από παντού. Συνεχίζοντας την συνήθη τακτική της καλλιέργειας ενός κλίματος πολιορκίας, κατηγόρησεErdogan blames jailed philanthropist’s wife for stirring protests | Bloomberg την σύζυγο του Οσμάν Καβάλα, πανεπιστημιακό Αϊσέ Μπουρά, ως «οργανώτρια» των διαμαρτυριών φοιτητών και διδακτικού προσωπικού στο πανεπιστήμιο Μποάζιτσι. Χαρακτήρισε –για πολλοστή φορά– τον Καβάλα «άνθρωπο του Σόρος στην Τουρκία» και την σύζυγό του «προβοκάτορα».

Την 1η Ιουλίου 2021 ο Οσμάν Καβάλα έκλεισε 44 μήνες στη φυλακή και τον Νοέμβριο 4 χρόνια. Στο μεταξύ, ο Ντεμίρτας και χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι παραμένουν στην φυλακή, εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για πολιτικούς λόγους, ξεκίνησε διαδικασία απαγόρευσης του κουρδικού κόμματος, ενώ ένας αυτοεξόριστος αρχιμαφιόζος βομβαρδίζει την κοινή γνώμη με αποκαλύψεις για την διαπλοκή κυβέρνησης και μυστικών υπηρεσιών με το οργανωμένο έγκλημα. Η γυναίκα του Καίσαρα, λένε, δεν φθάνει να είναι τίμια, αλλά πρέπει και να φαίνεται. Το καθεστώς Έρντογαν, πάλι, δεν κατορθώνει πια ούτε να προσποιηθεί πως είναι «δημοκρατία».