Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: «Γκρίνιες» από την Αντιπολίτευση για την τελετή με την ΠτΔ στη Μεγάλη Λέσχη

Οι «απόντες» δημοτικοί σύμβουλοι, το «σκληρό» πρωτόκολλο, οι περιορισμοί της πανδημίας και οι «σπόντες» για... σουβλάκια και υποψηφίους δημάρχους

Σε εξαιρετικά ήπιους τόνους –σε σχέση με τη συνήθη πρακτική– διεξήχθη το απόγευμα της Δευτέρας 5 Ιουλίου 2021 η συζήτηση των «προ ημερησίας» θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, με τους επικεφαλής και τους δημοτικούς συμβούλους να θέτουν λίγα θέματα έκαστος.

Το μοναδικό θέμα που δημιούργησε μια κάποια «ένταση» ήταν αυτό της τελετής ανακήρυξης της Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε Επίτιμη Δημότη Καβάλας [διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ και δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση πατώντας εδώ] και συγκεκριμένα το «πρωτόκολλο» των προσκλήσεων που εφαρμόστηκε και σύμφωνα με το οποίο στην τελετή της Μεγάλης Λέσχης δεν προσκλήθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι.

Ούτε καν… κομπάρσοι!

Το ζήτημα έθεσε κατά την τοποθέτησή της η τ. Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα κάνοντας λόγο για ένα «εξαιρετικά σοβαρό θέμα»! Η επικεφαλής της «Ανάσας» δήλωσε πως ήταν «τραγική» την απουσία των δημοτικών συμβούλων από την εκδήλωση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τι ζητούσε εκεί ο πρόεδρος του ΟΛΚ, ο πρόεδρος του ΔΙΠΑΕ όταν απουσιάζαν οι αντιδήμαρχοι, οι σύμβουλοι κτλ.; Το Δημοτικό Συμβούλιο από πρωταγωνιστής που θα έπρεπε να είναι, έγινε όχι κομπάρσος αλλά… απών»!

Η κ. Τσανάκα, ωστόσο, σημείωσε ότι η τοποθέτησή της αυτή «δεν είναι μομφή προς τη Διοίκηση» η οποία, όπως είπε, «παρασύρθηκε από τη Γραμματεία της Προεδρίας της Δημοκρατίας».

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι της «Ανάσας» και τα… σουβλάκια!

Παίρνοντας τον λόγο, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Βογιατζής έδωσε τα συγχαρητήριά του στη Δημοτική Αρχή για την εκδήλωση στη Μεγάλη Λέσχη προς τιμήν της Προέδρου της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα το πόσο σημαντικό είναι για την πόλη κτίρια-«στολίδια» όπως το συγκεκριμένο να αναστηλώνονται και να «δίνονται» για πολιτιστικές ή άλλες εκδηλώσεις προς όφελος των Καβαλιωτών.

Το σχόλιο του κ. Βογιατζή, ωστόσο, που προκάλεσε την αντίδραση της κ. Τσανάκα ήταν το εξής: «Αν η κ. Τσανάκα ήθελε να καλέσει εκεί όλους τους δημοτικούς της συμβούλους για να τους προβάλλει και να διαφημίσει τους υποψήφιους δημάρχους της παράταξής της, θα μπορούσε να “κλείσει” μια αίθουσα ξενοδοχείου, όπως έκανε επί διοικήσεώς της, να φέρει και σουβλάκια και να τους διαφημίσει. Πέντε είναι μέχρι στιγμής, μπορεί να “βγούνε” κι άλλοι…»!

Η τ. Δήμαρχος αντέδρασε έντονα στο σχόλιο του κ. Βογιατζή, ωστόσο με την παρέμβαση του προέδρου του Σώματος Κώστα Πεφάνη το «συμβάν» έληξε εκεί.

Αντιδράσεις και από Μαυρίδη-Μούτλια

Παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας Μάκης Παπαδόπουλος δεν αναφέρθηκε στο θέμα, δύο σύμβουλοι της παράταξής του τοποθετήθηκαν.

Συγκεκριμένα, ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Μαυρίδης έκανε λόγο για μια «ατυχή» εκδήλωση που «δεν θα έπρεπε να γίνει καν». «Δεν μπορεί εμείς που πήραμε την απόφαση να είμαστε απόντες», είπε συγκεκριμένα, φέρνοντας και παραδείγματα από το παρελθόν, όπως πχ την ανακήρυξη του τότε ΠτΔ Κωστή Στεφανόπουλου σε Επίτιμο Δημότη Καβάλας.

Στην ίδια «γραμμή» τοποθετήθηκε και ο Γιάννης Μούτλιας ο οποίος, αναφερόμενος στο γεγονός της μη-πρόσκλησης στη Μεγάλη Λέσχη του συνόλου των δημοτικών συμβούλων, έκανε λόγο για «θεσμικό ατόπημα», συμπληρώνοντας: «Δεν με εκπλήσσει που μια τέτοια συμπεριφορά την επικροτεί ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής στο Δημοτικό Συμβούλιο»…

Μουριάδης: Το πρωτόκολλο είναι αυστηρό και έπρεπε να ακολουθηθεί…

Απαντώντας σε όλα τα παραπάνω ο Δήμαρχος Καβάλας διευκρίνισε κατ’ αρχάς ότι, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα, στην αίθουσα θα έπρεπε να βρίσκονται 40 άτομα και 40 άτομα μόνο! Άρα, εξήγησε, δεν υπήρχε τρόπος να κληθούν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι. «Κλήθηκαν οι επικεφαλής οι οποίοι εκπροσωπούν και τους συμβούλους-μέλη των παρατάξεών τους», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά την πρόσκληση στην εκδήλωση εκπροσώπων άλλων φορέων [των βουλευτών, του Αντιπεριφερειάρχη, των προέδρων του ΟΛΚ, του ΔΙΠΑΕ κ.ά.] ο κ. Μουριάδης δήλωσε: «Επίσης, η πόλη θα έπρεπε να είναι ενωμένη. Και το Πανεπιστήμιο είναι κομμάτι της πόλης, και ο ΟΛΚ… Εκτός κι αν δεν θέλατε να καλέσουμε την κ. Νικολαΐδου [Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Καβάλας] που εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες του χώρου».

«Επίσης, έπρεπε να καλέσω τους πρώην δημάρχους. Άσχετα αν δεν ήρθαν όλοι… Γιατί όλοι έχουν μερίδιο “ευθύνης” στην επιτυχία αυτή… Καμιά Επιτροπή δεν με παρέσυρε. Ήρθε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν ήρθε ο πρόεδρος ενός Συλλόγου! Το πρωτόκολλο είναι αυστηρό και πρέπει να ακολουθηθεί. Καμία απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν υπήρχε· εξάλλου αναγνώστηκε η απόφασή μας η οποία μας τιμά. Δεν καταλαβαίνω γιατί κυριαρχεί αυτή η μεμψιμοιρία εκ των υστέρων…», συμπλήρωσε.