Λυμπεράκης σε Αντωνιάδη για μαθητικά δρομολόγια: Αλήθεια, ο ιός δεν κολλάει μέσα στα λεωφορεία;

Ανοιχτή επιστολή του Διευθυντή του 2ου Λυκείου και περιφερειακού συμβούλου ΑΜ-Θ προς τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας με θέμα τα μαθητικά δρομολόγια και τις πληρότητες ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

Τη συμφωνία που έχει κάνει η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Νομού Καβάλας για τα μαθητικά δρομολόγια «φέρνει» στο προσκήνιο ο Δημήτρης Λυμπεράκης ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και τα μέτρα που [θα έπρεπε να] ισχύουν κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Διευθυντής του 20ου Γενικού Λυκείου Καβάλας και περιφερειακός σύμβουλος ΑΜ-Θ «καλεί» τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Κώστα Αντωνιάδη να εξηγήσει γιατί ο ίδιος συμφώνησε στη διάθεση μόλις 2 λεωφορείων για τη μεταφορά των 96 μαθητών από και προς το σχολικό συγκρότημα, τη στιγμή που η σχετικά Κοινή Υπουργική Απόφαση ρητά ορίζει χαμηλότερες πληρότητες.

Ο κ. Λυμπεράκης ερωτά τον κ. Αντωνιάδη αν ισχύουν τα όσα ακούστηκαν για τη συμφωνία Αντιπεριφέρειας-ΚΤΕΛ για τα μαθητικά δρομολόγια και επισημαίνει ότι κατά την προηγούμενη χρονιά το 2ο Λύκειο ήταν το σχολείο της Καβάλας με τα περισσότερα κρούσματα, ακριβώς για τον λόγο αυτό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανοιχτής επιστολής Λυμπεράκη προς τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας.

«Αξιότιμε κ. Αντωνιάδη, χωρικέ Περιφερειάρχη ΠΕ Καβάλας,
Μία καινούργια σχολική χρονιά αρχίζει με όλες τις εγγενείς αδυναμίες και παθογένειες που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία της ελληνικής διοίκησης και την αδρανοποίηση (δυστυχώς) μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας.

Φέτος ειδικότερα, όντας σοφότεροι και πιο έμπειροι, καλούμαστε να διαχειριστούμε το «τέρας» του Covid-19 με σύνεση και στοχευμένες κινήσεις που αφορούν στην επίδειξη, πρωτίστως, της συλλογικής- διοικητικής ευθύνης και συνακόλουθα της ατομικής ευθύνης.

Το 2ο ΓΕΛ Καβάλας, του οποίου τη διοίκηση ασκώ, έχει λάβει όλα τα προτεινόμενα από το Υπουργείο Παιδείας μέτρα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του και η δια ζώσης διδασκαλία. Απολυμάνσεις αιθουσών με πολύ σκληρή εργασία των καθαριστριών, μάσκες, απολυμαντικά, χωροθέτηση του αύλειου χώρου του σχολείου για την αποφυγή συνωστισμού στα διαλείμματα και πυκνή εφημερία των εκπαιδευτικών είναι μερικά από αυτά τα μέτρα.

Το 2ο ΓΕΛ Καβάλας όμως είναι ένα σχολείο του οποίου οι μαθητές μετακινούνται με λεωφορεία, επιδεικνύοντας το Ειδικό Μαθητικό Δελτίο. Λόγω ακριβώς και αυτής της μετακίνησης κατά την περσινή χρονιά ήταν το σχολείο με τα περισσότερα κρούσματα του κορονοϊού. Σας είχα επισημάνει άλλωστε αυτήν τη διάσταση και στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Αυγούστου και προκάλεσα την αντίδρασή σας με την κατηγορία ότι προσπαθώ να δημιουργήσω εντυπώσεις.

Πληροφορούμαστε λοιπόν ότι μετά τη συμφωνία (ορθώς) που κάνατε με το ΚΤΕΛ Καβάλας τα διατιθέμενα λεωφορεία για τη μετακίνηση των μαθητών του 2ου ΓΕΛ από το Παληό κυρίως είναι μόνο 2 για να μεταφέρουν 96 μαθητές και μαθήτριες. Επομένως μιλούμε για πληρότητα 100%, γεγονός που αντιβαίνει στην επικαιροποιημένη ΚΥΑ της 10/09/2021 που σαφώς προβλέπει πληρότητα πολύ μικρότερη και μάλιστα δίνει και οδηγίες για το πώς θα κάθονται τα παιδιά μέσα στο λεωφορείο.

Σας ερωτώ λοιπόν αν ισχύει αυτή η πληροφορία (περί χωρητικότητας 100%) και σε περίπτωση θετικής απάντησής σας αν μπορείτε να εξηγήσετε την υπέρβαση εκ μέρους σας της ΚΥΑ ή τέλος να διαβεβαιώσετε ότι ο ιός δεν κολλάει μέσα στα λεωφορεία.

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη, με την πανδημία προ των πυλών (δυστυχώς) πρέπει να εξασφαλίσουμε την υγεία διδασκόντων, διδασκομένων και των οικογενειών τους. Ο ενδεδειγμένος τρόπος είναι να ακολουθήσουμε τις οδηγίες της ΚΥΑ. Εμείς στο σχολείο μας αυτό κάνουμε»!

Με εκτίμηση
Λυμπεράκης Δημήτρης
Διευθυντής 2ου ΓΕΛ Καβάλας