Η διαγωνιστική διαδικασία για τη μίσθωση του παλαιού στρατιωτικού αεροδρομίου του Αμυγδαλεώνα ολοκληρώθηκε και πλέον αυτό θα παραχωρηθεί για διάστημα 40 ετών στην Egnatia Aviation για να αναπτύξει όλες τις δραστηριότητές της, που πλέον δε θα είναι μόνο η σχολή πιλότων [διαβάστε εδώ και εδώ].
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, φιλοξενήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 20 Δεκεμβρίου 2021 στο τηλεοπτικό κανάλι της Καβάλας ENA Channel για να σχολιάσει καταρχάς αυτήν τη θετική, για την Καβάλα, εξέλιξη, παραθέτοντας, παράλληλα συνοπτικά το ιστορικό των προσπαθειών της πολιτικής ηγεσίας και της εταιρίας, μέχρι να φτάσουμε στη μίσθωση της έκτασης.
«Επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ακόμη, είχα κλιμακώσει κάποιες επαφές, προκειμένου να δω πού βρίσκεται το θέμα και να βοηθήσω όπου βοήθησα. Η σύμβαση, όμως, κόλλησε τότε στο Υπουργείο Άμυνας και προσωπικά θεωρώ ότι το θέμα κόλλησε στη γραφειοκρατία του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας (σ.σ.: Όταν ήταν υπουργός ο Πάνος Καμμένος) και γι’ αυτό αναγκάστηκε η Egnatia Aviation να μετακινήσει την εκπαίδευση των πιλότων στο αεροδρόμιο της Κοζάνης, το οποίο δεν ήταν η ιδανική λύση», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας ότι η εταιρία, παρά τη διστακτικότητά της, ήθελε να επιστρέψει στην Καβάλα.
«Μετά από την έγκριση του επιχειρησιακού σχεδίου της εταιρίας από τη νέα διοίκηση του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας και την υπογραφή μου για την εκμίσθωση του αεροδρομίου, είμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι στην ουσία ξεκινάει η νέα εποχή και για την Egnatia Aviation, αλλά και για τη μετατροπή αυτού του ιστορικού στρατιωτικού αεροδρομίου σε ένα διεθνές κέντρο πτήσεων, με ό,τι συνεπάγεται και για την τοπική οικονομία», ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Θα χρειαστούν νέα κονδύλια για τα F-35
Κληθείς να σχολιάσει την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού και την αύξηση των κονδυλίων για την Άμυνα της χώρας [διαβάστε εδώ], ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε καταρχάς ότι θα χρειαστούν και νέα κονδύλια για τα F-35 και πρόσθεσε: «Ο προγραμματισμός μας, ο οποίος ανταποκρίνεται στη μεγάλη εθνική ανάγκη, έχει να κάνει με αυτά που ήδη έχουν αποφασιστεί, δηλαδή με την αγορά των τριών γαλλικών φρεγατών, των άλλων 6 Rafale και κάποιων άλλων παρεμβάσεων που πρέπει να υλοποιηθούν».
Σχολίασε, δε, ότι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων «σημαίνει ότι αυτά που έχεις τα αναβαθμίζεις και αποκτάς και καινούρια συστήματα, τα οποία ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες και στις απαιτήσεις των καιρών. Μια ενίσχυση που έχει αναμφίβολα ένα σημαντικό κόστος, αλλά και ένα ανυπολόγιστο εθνικό όφελος και εκεί υφίσταται η ανάγκη να υλοποιηθεί, στη βάση, όμως, ενός οργανωμένου σχεδίου, όπως γίνεται τώρα».